Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Coursing

De Coursing is een natuurlijke jacht na bootsen op een groot veld met een stukje plastiek of stukje schapenvel dat over het veld getrokken word in een zigzag parkoer.

Er lopen volgens FCI reglement 2 honden per cours: 1 loopt onder een rood dek en de ander onder wit.

Dat is niet omdat rood beter is maar omdat de jury ze dan beter kan beoordelen.

Ze worden onder andere beoordeeld op hun jachtinstinct, uithoudingsvermogen, wendbaarheid en snelheid. En dat is voor elk ras anders natuurlijk want een Greyhound loopt sneller dan de Afghaan.

Verschillende rassen lopen niet samen. De rassen lopen ieder met zijn eigen ras waarbij de leeftijd niet uitmaakt.

De meeste honden vinden dit spel dan ook erg leuk en zijn ook vol passie.

Je moet je honden wel goed trainen voor deze sport. Vaak is het terrein erg zwaar met zo natuurlijk mogelijke hindernissen. In België en Duitsland gaat men bijvoorbeeld vaak vanaf een heuvel naar beneden, waarbij het uithoudingsvermogen van de honden goed wordt getest.

Honden die Coursing mogen lopen moeten natuurlijk eerst een licentie halen en moeten 18 maanden zijn om mee te mogen doen aan de internationale wedstrijden. Voor Nederlandse wedstrijden moeten ze 24 maanden oud zijn.

Hoe je een licentie haalt is niet zo moeilijk. Wel moet je de hond laten zien dat hij haas vast is. De hond mag dan alleen achter de haas aan gaan en deze proberen te vangen samen met een andere hond die zijn licentie al heeft. Echter mag de hond niet naar de andere hond lopen om te spelen, de andere hond te hinderen of misschien wel proberen te bijten.

Verder moet de hond met een dek om kunnen lopen en een muilkorf kunnen dragen.

De honden worden uit de hand gestart, anders dan op de honden renbaan.

Als de hond zijn licentie heeft, kun je natuurlijk op alle nationale en internationale wedstrijden meedoen. Ook is er een Europees kampioenschap Coursing.

De honden die de leeftijd van 8 jaar hebben gehaald in hetzelfde kalenderjaar mogen hun jaar nog uitlopen. Zijn ze in december 8 jaar geworden, dan mogen ze niet meer starten in Coursing. Zij mogen genieten van een welverdiend pensioen.