Speurhonden

Wat is speuren?

Speuren is het spoor volgen of bemerken. De neus is hierbij het onderscheidend orgaan. Wat voor ons de ogen zijn is voor de hond zijn neus. Bij honden is de reuk het hoogst ontwikkelde zintuig. Het reukvermogen van elke hond, ras of rasloos, mogen wij niet onderschatten. Als ruiken of lucht nemen voor de hond belangrijk is zouden we dat niet mogen verwaarlozen tijdens de opvoeding en training van de hond. Veel honden komen hierin tekort, het nadenken en invullen. Elke hond kan in feiten al zoeken en speuren, maar het doel gericht zoeken en speuren in ons voordeel, moeten wij de hond aanleren. Dus in een korte tijd bestaat de mogelijkheid om het speuren in ons voordeel al aan te leren. Mits het maar wordt aangeleerd op de juiste manier, en welke bij de hond van toepassing is. En het liefst onderbegeleiding, dit in verband met het leren lezen van de hond. Er zijn diverse mogelijkheden: sorteren, zoeken en speuren. Sorteren: het zoeken naar een voorwerp welke de zelfde lucht heeft als het uitgangsvoorwerp.
  Speurhond
 
Speuren  
En dit voorwerp ligt tussen andere voorwerpen. Zoeken: naar bepaalde stoffen of voorwerpen welke voor de hond een geurherkenning hebben. Speuren: het zoeken naar menselijke lucht welke toebehoren aan een persoon die een spoor heeft uitgelopen. De hond dient dan deze persoon te vinden. Het is zeker niet zo, dat alleen herderachtige in aanmerking zouden kunnen komen om een speurtraining te volgen. Ook andere rassen of raslozen kunnen aan een speurhondentraining deelnemen, al zijn er natuurlijk uitzonderingen.
Het is van groot belang de training zodanig te geven dat hond en baas zich er in thuis voelt. Dus niet de hond aan de training aanpassen maar, de training aan de hond aanpassen. Ook niet te verwaarlozen is dat de training niet onder dwang moet plaats vinden, zeker niet bij jonge honden, maar motiverend. Zodat dat het smaakt naar meer voor
baas en hond. Op jeugdige leeftijd is het al mogelijk om spelenderwijs met zoekwerk en/of speurwerk te beginnen. Een stappenplan is noodzakelijk en een logboek om de vorderingen bij te houden maar ook de fouten. Een systematische opbouw van het geheel en coaching van de baas naar de hond toe. Leer alleen aan wat nodig is. Er zijn dus verschillende disciplines’s om te beoefenen met de hond op speurgebied. Switch niet van de ene discipline naar de andere discipline, dit is niet bevorderlijk voor de speurkwaliteiten van de hond. Evenals van de ene trainingsmethode naar de andere. Dit werkt erg verwarend voor de hond maar ook voor de baas op het laatst. Goede begeleiding is noodzaak, kennis van gedrag en van speurwerk zijn twee punten die nodig zijn. Neem de tijd ervoor en niet haasten.
  speurhond
Ga niet voor de hond denken en hou het overzichtelijk.

Meer informatie vindt u op de site van de :speurhonden instructieschool
 

De informatie op deze pagina werd verzorgd door de
speurhonden instructieschool – © 2004


Gerelateerde Artikelen

Politiehonden

Van een gewone hond een politiehond creëren, gaat ongeveer 2 A 3 jaar tijd inzitten, en dan moet de hond ook nog aan een aantal eisen voldoen .


Met de hond op cursus

Hier vind je informatie over het belang van het volgen van een cursus met je hond.


Praktijkspeuren

gebeurd en zoals er in de praktijk gebruik van gemaakt wordt. Tijdens het praktijkspeuren wordt er gebruik gemaakt van het aangeboren talent en de natuurlijke


IPO 1 / 2 & 3


Honden leren zoeken

Hier vind je informatie over het leren zoeken van je hond.


Geursignalen

Hier vind je informatie over geursignalen bij honden.