Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Over stambomen

De stamboom is eigenlijk al wat het woord zegt: een bewijs van afstamming van het betreffende dier.

De stambomen voor honden worden verzorgd door “De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied” oftewel “de Raad” te Amsterdam en deze stambomen komen in het Nederlands Hondenstamboek oftewel N.H.S.B.

Niet alleen honden kunnen een stamboom krijgen, ook paarden en koeien en andere huisdieren en erfdieren. Koeien, paarden e.d. hebben hun eigen “Raad” en een eigen “Stamboek”.

Identificeren

Om opgenomen te worden in een stamboek moet het dier worden ge├»dentificeerd. Bij koeien zien we die gele oormerken in hun oren en onze honden werden tot 1998 getatoe├źerd, maar tegenwoordig worden de honden in Nederland gechipt.

Zo'n chip is niet groter dat een rijstkorrel. Bij stamboomhonden wordt deze chip ingebracht door een door de Raad erkende chipper in de linkerschouder van de pup (meestal tussen de 6 tot 8 weken oud). Zo'n chip bevat een uniek nummer en kan alleen afgelezen worden met een speciale scanner.

Het inschrijven van honden in het N.H.S.B.

Het N.H.S.B. bestaat uit:

 • Het Nederlands Hondenstamboek (N.H.S.B.)
 • De bijlage van het N.H.S.B.
 • De hulpboeken van het N.H.S.B., aangeduid als: Voorlopig Register (naam van het ras)

Honden waarvan de voorouders tot in het derde geslacht zijn ingeschreven in het N.H.S.B. kunnen na identificatie ook ingeschreven worden, mits zij de kenmerken van het ras vertonen.

Ook honden die in het buitenland zijn geboren en aldaar zijn ingeschreven in een door de Raad erkend stamboek, kunnen in het N.H.S.B. worden ingeschreven als zij naar Nederland komen.

Deze honden krijgen een N.H.S.B nummer en achter de naam komt te staan “imp. Zuid Afrika” of welk land dan ook waar de hond vandaan is gekomen.

In de Bijlage G-0 kunnen honden worden ingeschreven, die geen stamboom bezitten, maar wel van een dergelijke kwaliteit zijn, dat het jammer zou zijn deze honden voor de fokkerij te verliezen.

In de Bijlage G-1 kunnen honden worden ingeschreven, die wel afstammen van honden die een stamboom hebben, maar die in de erkende kleur, vacht of grootte afwijken, welke voor het ras in de rasstandaard zijn vermeld.

In de Bijlage G-2 kunnen honden worden ingeschreven die behoren tot rassen die in opbouw zijn en voorlopig door de Raad zijn erkend. Deze honden worden dan opgenomen in het Voorlopig Register.

Vervolgens kan de Raad hen inschrijven in Bijlage G-2. Na drie generaties kunnen de nakomelingen van de betreffende honden worden opgenomen in het N.H.S.B.

Het doel van het N.H.S.B.

Het doel is om iedere hond van een eigen naam te verzekeren, plus een N.H.S.B nummer. Bovendien legt de inschrijving gegevens vast omtrent afstamming, geboorte en raszuiverheid.

Bij verkoop van de hond moet de stamboom worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Alle honden die zijn ingeschreven in het N.H.S.B. mogen worden uitgebracht op tentoonstellingen mits zij wel aan de eisen van de tentoonstellings-voorschriften voldoen.

Heb je nou een goede hond als deze een stamboom heeft?

In principe vindt er vanuit de raad en ook vanuit vele rasverenigingen geen controle plaats aangaande de kwaliteit van de gebruikte fokdieren of de integriteit van de fokkers.

Het al dan niet hebben van een stamboom is dus geen garantie dat je een goede hond hebt gekocht. In veel gevallen is helaas ook bekend dat als er achteraf problemen ontstaan ook mensen die een hond met stamboom hebben gekocht voor een gesloten deur staan met al hun vragen en eventuele frustraties.

Natuurlijk is een pupje uit een b.v. 6e nest van een teefje niet minder dan een pup uit haar 2e nest, maar moeten we zo'n fokker dan maar aanmoedigen zijn teven zo leeg te melken?

Binnen veel rasverenigingen staat er een maximum voor het aantal nesten dat een teef mag hebben. Vraag hiernaar als je de rasvereniging belt.

Keurmerk voor fokkers

Uitgaande van het voorgaande is de “Ombudsman voor dieren” in het leven geroepen. Deze stichting wil middels een keur- en selectie-systeem de consument (de kopers dus van honden) helpen met het zoeken van een goede fokker.

De Ombudsman voor dieren geeft dan ook een keurmerk af aan fokkers die voldoen aan alle eisen die zowel voor de consument, de pups, als voor de gebruikte fokdieren van belang zijn.

Volgens de wet is (helaas) de hond een gebruiksvoorwerp. Iedereen mag dus doen en laten wat hij/zij met zijn/haar hond wil.

Dus als je als fokker graag veel pups wilt fokken puur om ze te kunnen verkopen, dan kunnen we ons allemaal een voorstelling maken hoe deze “fokker” met zijn teven en reuen omgaat en zeker ook met de geboren pups.

Fok-regels

Ben je helemaal vreemd in Kynologisch Nederland, dan is en blijft het raadzaam via de rasvereniging op zoek te gaan naar een fokker van het door jou gewenst ras. Maar hou in je achterhoofd dat een hoop fokkers zich inmiddels hebben afgekeerd van “hun” rasvereniging, echter daardoor zijn deze fokkers nog geen slechte fokkers.

Veel fokkers keren zich n.l. ook af juist omdat zij vinden dat er te weinig fok-regels zijn of andere nare toestanden binnen de rasvereniging die niet in het belang van het ras zijn.

De Ombudsman voor Dieren is onafhankelijk in deze; zij hebben er geen belang bij, bij welke fokker jij je hond gaat kopen.

Ben je op zoek naar een fokker, kijk dan b.v. eerst eventjes op de website van de Ombudsman voor Dieren en staat daar niets voor je bij, dan bel je de rasvereniging.

Waar moet je als puppy-koper allemaal op letten?

Vraag de rasvereniging wat de fokeisen zijn van het door jouw gekozen ras. Vraag of fokkers verplicht zijn bepaalde gezondheidsproblemen te laten onderzoeken en zo ja, waar dan wel en niet mee gefokt mag worden.

Gebruik je gezonde verstand en laat je absoluut niet misleiden. Iedere pup ziet er hartstikke leuk, snoezig en lief uit. Ook diegenen die achteraf niet gezond of slecht gesocialiseerd blijken te zijn.

Ga bij een aantal fokkers op bezoek:

 • Hoe ben je ontvangen?
 • Hoeveel informatie heb je gekregen zonder daar om te moeten vragen?
 • Is het schoon, zowel in huis als in de eventueel aanwezige kennels? Mocht je deze kennels wel zien of waren deze ruimtes “verboden terrein”.
 • Als er pups liggen, zijn die dan schoon en tevreden? Hebben ze b.v. ook voldoende speelgoed en kan de moederhond er makkelijk bij komen?
 • Hoe zijn de volwassen honden: schoon, goed verzorgd, geen uiterlijke gebreken, geen vieze gebitten, geen lange nagels en ook geen onverzorgde vachten?
 • Zijn de volwassen honden zindelijk of ruikt het huis penetrant naar urine en ontlasting?
 • Zijn de (volwassen) honden vriendelijk / schuw / agressief / onge├»nteresserd?
 • Als er pups zijn, zitten die dan altijd in een rennetje of in een kennel of mogen ze ook los in de woonkamer rondhobbelen. Hoe reageren de pups dan als ze los mogen en op visite?

We kopen een pup

Als je uiteindelijk hebt besloten een pup te willen kopen van een bepaalde fokker die je wel ziet zitten dan moet je het volgende meekrijgen:

 • een koopcontract
 • een entingenboekje met daarin de gegevens over de eerste enting die de pup al met 6 weken heeft gehad en een gezondheidsverklaring van de dierenarts.
 • stickers met daarop de chipcode
 • kopie stamboom en eventuele gezondheidsonderzoeken van de ouderdieren
 • een voedingsschema
 • een ontwormingsschema
 • voer voor de eerste dagen/weken/maanden
 • eventueel een “handleiding”, een doekje met de “nestgeur” en een leuk puppy-pakketje.

Wij zouden graag alle aspirant puppy-kopers een aantal zeer belangrijke tips willen meegeven.

Heb geen haast. Puppies komen niet uit blik en staan ook niet in voorraad op de plank. Want is het niet leuk om de hele zwangerschap van een teef mee te beleven en vol spanning te wachten op de bevalling.

Wil niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Goedkoop is al te vaak achteraf duurkoop gebleken.

Lees het koopcontract goed door en ga na of hierin opgenomen is een regeling mocht de pup achteraf toch bepaalde gezondheidsgebreken gaan vertonen. Garantie tot aan de voordeur is niet voldoende, net zo min als een garantie tot 14 dagen na aankoop.

Laat je vooraf goed informeren en koop nooit een pup, omdat hij “over was” en daarom wellicht “goedkoper dan de rest”, zo “verlegen was” of zo “zielig was”.

Als er een nest(je) wordt verwacht en de fokker wil je wel op zijn/haar “wachtlijstje” zetten, vraag dan hoeveel er voor jou zijn. Sommige fokkers vinden het blijkbaar interessant om veel mensen op hun lijstje te hebben terwijl ze een relatief klein nest verwachten. Een teleurstelling zit er dan helaas zo in. Ga vooral ook nooit betalen om op een wachtlijst gezet te worden.

Neem altijd je kinderen mee als je een fokker gaat bezoeken. Vooral als deze fokker pups heeft.

Houd er rekening mee dat voor veel rassen geldt dat de vraag veel en veel groter is dan het aanbod. Het zou wel eens een langdurige zoektocht kunnen worden.

Wees ook geduldig met het uitzoeken van een pup. Hou in je achterhoofd dat het karakter van een pup nog bijzonder kan veranderen gedurende zijn eerste levensweken omdat het nog volop aan het ontwikkelen is. Pups die met 3 weken hartstikke brutaal lijken, kunnen met 7 weken wel eens compleet het tegenovergestelde zijn.

Ga niet af op kleur of bepaalde aftekeningen, maar zoek een pupje uit (liefst pas rond de 7 weken) waarvan het karakter jou aanstaat, of waarvan de fokker zegt dat deze goed bij jou zal passen. Een goeie fokker heeft geen haast en is ook niet bang de pups niet te kunnen verkopen, dus laat je niet ophaasten door al een pupje te moeten kiezen als ze nog maar net kunnen lopen (3 tot 4 weken).

Heb je geen keus (b.v. omdat je een reutje wilt en daarvan is er maar 1 in het nest), blijf dan ook nuchter: past deze ene pup wel bij jou? Voor hetzelfde geld is deze knul bijzonder teruggetrokken en liep jij al te dromen van een vrije, blije pup die iedereen aardig vindt. Heeft deze ene pup niet het door jouw gewenste karakter, koop hem dan niet. Ook niet uit medelijden met de pup of de fokker.

Onze laatste tip is eigelijk meer ten gunste van fokkers. Als je ergens op een wachtlijst staat en je krijgt elders een pup te pakken, wees dan zo beleefd de fokker(s) eventjes te laten weten dat je al voorzien bent. Kleine moeite, maar je doet fokkers er een groot plezier mee, want het scheelt ons weer een hoop onnodig gebel.