Hond via herplaatsing

bordeaux dogEr zijn ontzettend veel honden die nieuw tehuis zoeken. Niet alleen in de asielen, maar ook particulieren en diverse herplaatsingsorganisaties zoeken een goede adres voor hun honden.
Rashond, of rasloos; oud of jong; groot of klein; helaas kun je zeggen dat de keuze vrijwel onbeperkt is. Waar kunt u zoeken, en waar moet u op letten?


Er kunnen vele redenen zijn om een hond te willen herplaatsen. Het is dan ook zeker niet zo dat u met een herplaatste hond de problemen van iemand anders in huis neemt. Een herplaatsingshond kan zelfs een zeer goed alternatief voor een puppy zijn!
Een puppy is duur in aanschaf en kost veel tijd een aandacht om op te voeden. Belangrijker is misschien nog wel dat u met een herplaatsing vaak een betere inschatting kunt maken wat voor hond u krijgt. Zijn goede en minder goede eigenschappen zijn bij de vorige eigenaar al aan het licht gekomen. Dat maakt het makkelijker voor u om in te schatten of deze hond bij u en uw gezin past.

Vaak wordt er van een pup gezegd dat die nog helemaal te vormen is zoiets u dat wilt. Natuurlijk speelt opvoeding een belangrijke rol bij het latere gedrag, maar het idee van de ‘maakbare’ pup is overdreven. Zoals iedere ouder weet heeft de invloed van opvoeding beperkingen. Iedere hond heeft wel een of meerdere eigenschapen die de baas minder op prijs stelt. Of hij nou van pup af aan bij u is, of niet.
Lees meer over de keuze tussen een pup en een al volwassen hond in de HondenPlaza-artikelen De voor- en nadelen van een pup, en De voor- en nadelen van een volwassen hond.


Waar vindt u een herplaatsingshond?
Op Internet vindt u naast de sites van asiels ook veel sites van instellingen die zich bezighouden met het herplaatsen van honden of bemiddelen bij het herplaatsen van honden. Er zijn sites die hondeneigenaren de gelegenheid bieden een advertentie te plaatsen voor de herplaatsing van hun huisdier. Bijvoorbeeld:  Huisdieren Herplaats site (www.huisdieren-herplaatsing.nl) of Baasje Gezocht (www.baasjegezocht,nl). Ook op advertentiesites als Marktplaats is het aanbod groot.
Daarnaast zijn er stichtingen met vrijwilligers die zich bezig houden met het bemiddelen tot herplaatsing. De Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren (www.shhh.nl) zoekt nieuwe tehuizen voor ex-laboratorium honden, maar bemiddelt ook bij herplaatsing van particuliere dieren. Stichting S.O.S. voor huisdieren (www.sosdier.nl) houdt zich bezig met de herplaatsing van honden en katten. De Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren (www.slhh.nl) zet zich in voor de herplaatsing van huisdieren van zieke of overleden mensen.

Duitse herderStichting Werkhonden en Herplaatsing is opgericht voor werkhonden van particulieren en/of oud-praktijkhonden van de Overheid (politie-, luchtmacht-, bewaking-, douane-, speur-, hulphonden) die herplaatst moeten worden. Vaak betreft het herders, maar ook jachthonden e.d.  vallen onder het begrip werkhonden. (www.werkhondenherplaatsing.nl)
Wanneer u op zoek bent naar een specifiek ras, kunt u ook eens informeren bij de rasverenigingen. Zij kennen vaak rashonden die een nieuw baasje zoeken. Ook zijn er diverse particuliere initiatieven die adressen zoeken voor een bepaald ras of rasgroep.


Waar moet u op letten?
Wanneer u een herplaatsingshond overweegt, is het goed eens na te denken over wat u zoekt in een hond, en wat u te bieden heeft. Bent u actief en houdt u van wandelen, dan is een energieke hond wel wat voor u. Houdt u meer van samen gezellig op de bank, zoek dan een minder actieve hond. Moet de hond met kinderen om kunnen gaan? En enkele uren alleen thuis blijven? Heeft hij veel vachtverzorging nodig?
Over deze en andere overwegingen kunt u meer lezen in het HondenPlaza-artikel Is deze hond geschikt voor u?


Wanneer u een hond op het oog heeft, is het belangrijk eerst eens te gaan kennismaken. Spreekt de hond u aan, is er een klik? Laat u ook uitgebreid informeren over de hond, en ga eens met hem wandelen. Om een impulsieve beslissing te voorkomen is het belangrijk de hond niet gelijk mee naar huis te nemen. Denk er goed over na, overleg met uw gezinsleden, en maak duidelijke (liefst schriftelijke) afspraken met de huidige eigenaar, voordat u de hond in huis neemt.


hondHet is verstandig om een proefperiode af te spreken, waarin beide partijen kunnen wennen. Hoewel honden zich snel aanpassen, is het toch best een overgang. Wat u zoal kunt verwachten de eerste periode bij u thuis, kunt u lezen in het HondenPlaza artikel De eerste maand bij u thuis


Resumerend:
Er kunnen vele redenen zijn waarom mensen hun hond te willen herplaatsen. Het is dan ook zeker niet zo dat u met een herplaatste hond de problemen van iemand anders in huis neemt. Een herplaatsingshond kan zelfs een zeer goed alternatief voor een puppy zijn. Zeker via Internet kunt u zeer veel honden vinden die een nieuw tehuis zoeken. Laat u daarom niet leiden door emoties maar zoek u een hond die bij u past, en maak goede, liefst schriftelijke, afspraken met de huidige eigenaar.


Gerelateerde Artikelen

Hond herplaatsen

Hoewel het voor veel eigenaren een moeilijke beslissing is, kan het zijn dat u door bijvoorbeeld 'n allergie voor uw hond een nieuw tehuis zoekt


Geschikte hond zoeken

Er is een overvloed aan honden die ter herplaatsing worden aangeboden. Onder hen zijn vele leuke en fijne honden. Niet iedere hond zal echter bij u, uw situatie


Welke hond past bij mij

Honden zijn leuk, en puppy’s onweerstaanbaar. Bij het zien van een nest puppy’s, of bij de aanblik van een paar lieve bruine ogen van een hond in het asiel.


Voor/nadelen volwassen hond

Hier vind je informatie over de voor en nadelen van het nemen van een volwassen hond


Hond uit het asiel

De meeste asiels zitten vol met honden die een nieuwe baas zoeken. Wanneer u graag een hond wilt, maar niet de tijd of de gelegenheid heeft voor een puppy


Een tweede hond

Er kunnen tal van redenen zijn om er een tweede hond bij te nemen. ]e vindt het gewoon fijn om met honden bezig te zijn. Dan is een tweede hond geweldig.


Hond kopen

u wilt een hond kopen en kunt deze een goed leven bieden. Maar hoe koopt u de hond die bij u past? En wilt u een pup kopen, een jonge hond kopen , een volwassen