Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Hond via herplaatsing

Er zijn ontzettend veel honden die een nieuw tehuis zoeken.

Niet alleen in de asielen, maar ook particulieren en diverse herplaatsingsorganisaties zoeken een goed adres voor hun honden.

Rashond of rasloos, oud of jong, groot of klein. Helaas is de keuze vrijwel onbeperkt.

Waar kunt u zoeken en waar moet u op letten?

Er kunnen veel redenen zijn om een hond te willen herplaatsen. Het is dan ook zeker niet zo dat u met een herplaatste hond de problemen van iemand anders in huis neemt. Een herplaatsingshond kan zelfs een zeer goed alternatief voor een puppy zijn.

Een puppy is duur in aanschaf en kost veel tijd een aandacht om op te voeden. Belangrijker is misschien nog wel dat u met een herplaatsing vaak een betere inschatting kunt maken van wat voor hond u krijgt.

Zijn goede en minder goede eigenschappen zijn bij de vorige eigenaar al aan het licht gekomen. Dat maakt het makkelijker voor u om in te schatten of deze hond bij u en uw gezin past.

Vaak wordt er van een pup gezegd dat die nog helemaal te vormen is zoals u dat wilt. Natuurlijk speelt opvoeding een belangrijke rol bij het latere gedrag, maar het idee van de ‘maakbare’ pup is overdreven.

Zoals iedere ouder weet heeft de invloed van opvoeding zijn beperkingen. Iedere hond heeft wel een of meerdere eigenschapen die de baas minder op prijs stelt. Of hij nou van pup af aan bij u is, of niet.

Waar vindt u een herplaatsingshond?

Op internet vindt u naast de sites van asiels ook veel sites van instellingen die zich bezighouden met het herplaatsen van honden of bemiddelen bij het herplaatsen van honden.

Er zijn sites die hondeneigenaren de gelegenheid bieden een advertentie te plaatsen voor de herplaatsing van hun huisdier. Bijvoorbeeld: www.baasjegezocht.nl. Ook op advertentiesites als Marktplaats is het aanbod groot.

Daarnaast zijn er stichtingen met vrijwilligers die zich bezig houden met het bemiddelen tot herplaatsing. De Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren (www.shhh.nl) zoekt nieuwe tehuizen voor ex-laboratorium honden, maar bemiddelt ook bij herplaatsing van particuliere dieren.

Stichting S.O.S. voor huisdieren (www.sosdier.nl) houdt zich bezig met de herplaatsing van honden en katten. De Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren (www.slhh.nl) zet zich in voor de herplaatsing van huisdieren van zieke of overleden mensen.

Stichting Werkhonden en Herplaatsing is opgericht voor werkhonden van particulieren en/of oud-praktijkhonden van de Overheid (politie-, luchtmacht-, bewaking-, douane-, speur-, hulphonden) die herplaatst moeten worden. Vaak betreft het herders, maar ook jachthonden e.d. vallen onder het begrip werkhonden.

Wanneer u op zoek bent naar een specifiek ras, kunt u ook eens informeren bij de rasverenigingen. Zij kennen vaak rashonden die een nieuw baasje zoeken. Ook zijn er diverse particuliere initiatieven die adressen zoeken voor een bepaald ras of rasgroep.

Waar moet u op letten?

Wanneer u een herplaatsingshond overweegt, is het goed eens na te denken over wat u zoekt in een hond en wat u te bieden heeft. Bent u actief en houdt u van wandelen, dan is een energieke hond wel wat voor u.

Houdt u meer van samen gezellig op de bank, zoek dan een minder actieve hond. Moet de hond met kinderen om kunnen gaan? En enkele uren alleen thuis blijven? Heeft hij veel vachtverzorging nodig?

Wanneer u een hond op het oog heeft, is het belangrijk eerst eens te gaan kennismaken. Spreekt de hond u aan, is er een klik? Laat u ook uitgebreid informeren over de hond, en ga eens met hem wandelen.

Om een impulsieve beslissing te voorkomen is het belangrijk de hond niet gelijk mee naar huis te nemen. Denk er goed over na, overleg met uw gezinsleden, en maak duidelijke (liefst schriftelijke) afspraken met de huidige eigenaar, voordat u de hond in huis neemt.

Het is verstandig om een proefperiode af te spreken, waarin beide partijen kunnen wennen. Hoewel honden zich snel aanpassen, is het toch best een overgang.