Hondenskelet

-->

Gewrichten
Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen twee beenderen. En daarvan zijn er heel wat bij dier en mens.
De uiteinden van de botten die in een gewricht bij elkaar komen zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dat laatste dempt de schokken, net zoals de zolen van sportschoenen dat doen. Tussen het kraakbeen zit een vloeistof (synovia). Deze vloeistof werkt als een soort smeermiddel en zorgt ervoor dat de gewrichten  soepel over elkaar kunnen schuiven. Aan weerszijden van een gewricht zitten gewrichtsbanden. Deze zorgen voor stabiliteit als je beweegt en houden de botten op hun plaats.
Er zijn verschillende soorten gewrichten.


Gerelateerde Artikelen

Hondenhart

Hier vind je afbeeldingen en informatie over het hondenhart


Hondenneus

De reukzin van honden is veel beter ontwikkeld dan bij de mens. In de eerste plaats komt dit door het grotere aantal reukcellen, informatie over de hondenneus


Hondenoog

Het hondenoog bestaat uit verschillende delen. We omvatten het oog als oogleden, oogbol en oogzenuw. De verschillende delen van het oog hebben elk hun


Hondengebit

De hond heeft een carnivoren gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. De sterke hoektanden vervullen een..


Hondenoor

Hier vind je informatie over het hondenoor


Hondenhuid

De normale huid bij een hond bestaat uit 3 lagen : de epidermis, de dermis en de hypodermis. Deze drie lagen zorgen voor een "beschermende laag" voor honden.


Dier algemeen