Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Vachtverzorging aanleren

De zorg voor een hond bestaat naast het uitlaten en eten geven ook uit lichamelijke verzorging.

Borstelen, nagels knippen, gebit en oren schoonmaken enz. zijn allemaal zaken die regelmatig noodzakelijk zijn.

Dat uw hond dit kalm toelaat is echter helemaal niet zo vanzelfsprekend, maar wel aan te leren.

Sommige honden vinden het heerlijk om geborsteld te worden; anderen vinden het minder fijn. Enkele honden verzetten zich zelfs hevig of worden agressief.

Wat voor vachttype uw hond ook heeft, een goede opvoeding omvat ook uw hond te leren de verzorgende handelingen zonder protest te ondergaan.

Daarmee doet u de hond, uzelf en eventueel de trimster een groot plezier!

Door uw hond daar geleidelijk aan te laten wennen en het te combineren met beloningen, leert uw hond dat het allemaal niet zo vervelend is.

Als hij rustig blijft, levert het zelfs wat lekkers op!

Om de vachtverzorging bij uw hond aan te leren kunt u het volgende stappenplan gebruiken.

Zorg voor kleine stukjes lekkere beloning. Hoe moeilijker uw hond de vachtverzorging vindt, hoe belangrijker het is om echt iets heel lekkers aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes kaas, kip of worst.

Doe liever wat vaker een korte trainingssessie van 2, 3 minuten dan één langere sessie per dag. Herhaal iedere stap tot uw hond die stap rustig en ontspannen ondergaat.

Sommige stappen kunt u misschien snel doorlopen terwijl een andere stap meer tijd kost. De mate van ontspanning van uw hond bepaalt het tempo!

Om uw hond goed te kunnen borstelen is het handig als uw hond redelijk goed stil blijft staan. Hij mag best een beetje bewegen, maar een hond die geen moment stil staat, is niet te borstelen.

Dit is dan ook de eerste stap in het stappenplan. Beloon uw hond als hij eventjes stil staat, en bouw de tijd tussen de beloningen op zodat uw hond per keer 15 tot 20 seconden rustig kan staan.

Wen uw hond eraan om over zijn hele lijf door u te worden aangeraakt. Maak rustige strelende bewegingen met uw handen alsof u hem borstelt, en beloon uw hond als hij rustig blijft. Begin met ‘makkelijke’ delen van het lijf als rug en schouder, en ga dan pas verder met poten, kop etc.

Als uw hond rustig blijft onder uw handen, gaat u de borstel introduceren. Pak de borstel, laat de hond er even aan snuffelen en beloon daarvoor.

Begin rustige, borstelende bewegingen te maken met de platte onderkant van de borstel; dus niet met het borstelvlak! Uw hond moet eerst rustig wennen aan het contact met de borstel.

Pas als hij hierbij rustig blijft, gaat u voorzichtig borstelen met het borstelvlak. Begin ook hierbij met ‘makkelijke’ delen van het lijf als rug en schouder, en ga dan pas verder met poten, kop etc.

Laat eventuele klitten nog even zitten zodat het borstelen niet onaangenaam is. Doe ook nog niet het gehele lijf in één keer, dat kan nog teveel zijn.

Pas als uw hond echt rustig blijft onder het borstelen, kunt u hem langduriger gaan borstelen. U merkt dat het teveel wordt voor uw hond als hij onrustig wordt.

Hou dit moment goed in de gaten, en wees het zoveel mogelijk voor. Als hij onrustig wordt, wacht u eventjes tot de kalmte terugkomt of u doet een stapje terug van borstel naar handbewegingen.

Dan heel kort borstelen en positief afsluiten. Uw hond mag niet leren dat u bij onrustig gedrag van hem altijd stopt met borstelen.