Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Nagelsknippen aanleren bij de hond

Veel honden vinden nagels knippen niet fijn. Enkele honden verzetten zich zelfs hevig of worden agressief.

Een goede opvoeding omvat daarom ook uw hond te leren het nagels knippen kalm te ondergaan. Door uw hond er geleidelijk aan te laten wennen, en het te combineren met beloningen, leert uw hond dat het allemaal niet zo vervelend is.

Als hij rustig blijft, levert het zelfs wat lekkers op!

Het aanleren van het toelaten om de nagels te knippen is niet erg moeilijk. Wel vraagt het wat tijd, geduld en inzet van u.

Zeker wanneer uw hond al vele jaren gewend is zich hevig te verzetten, zal het aanleren kalm te blijven de nodige tijd vergen.

Echter, wanneer u het aanleren zorgvuldig stap voor stap opbouwt en de tijd er voor neemt, is de kans van slagen erg groot.

Voor het aanleren van het nagels knippen kunt u het volgende stappenplan gebruiken.

Zorg voor kleine stukjes lekkere beloning. Hoe moeilijker uw hond het nagels knippen vindt, hoe belangrijker het is om echt iets heel lekkers aan te bieden.

Denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes kaas, kip of worst.

Geef uw hond eerst een paar keer wat lekkers voor het rustig blijven staan zonder dat u iets doet. Hiermee brengt u uw hond al in een rustige stemming.

Raak één voor één de voeten kort aan, en geef na iedere aanraking wat lekkers, mits hij rustig blijft. Blijft hij niet rustig, dan wacht u tot de rust weer terug is.

Mopper niet en forceer niets. Dit is heel belangrijk omdat uw hond het wel leuk moet vinden.

Blijf het aanraken van de voeten herhalen totdat er totaal geen spanning bij uw hond is. Dit kan meerdere trainingssessies duren.

Om deze oefening goed te laten verlopen is het belangrijk dat uw hond het tempo bepaalt. Pas als hij echt ontspannen blijft, gaat u door met de volgende stap.

Til één voor één de voeten een stukje op, en geef na iedere voet wat lekkers, mits hij rustig blijft. Beloon naast het lekkers ook af en toe met uw stem: laat hem weten dat hij op de goede weg is.

Bij het nagels knippen kan het handig zijn om de poten op te tillen zoals een hoefsmid dat bij een paard doet: met de pols of enkel gebogen zodat u de onderkant van de voet en nagels kunt zien.

Wanneer de hond het rustig toelaat dat u zijn poot optilt, gaat u de tijdsduur dat u de voet vasthoudt rustig opbouwen. Begin met 1 of 2 tellen, en bouw rustig op tot 15 tellen.

Trekt uw hond z’n voet terug, beloont u niet en doet u qua tellen een stapje terug naar een eerder niveau. U beloont alleen als de hond rustig blijft totdat u de voet zelf loslaat.

Laat uw hond de nageltang zien, en geef gelijk wat lekkers. Pas als uw hond rustig blijft bij het zien van de tang, gaat u de tang combineren met aanraken.

Pak een voet van de hond, en raak met de zijkant van de tang kort de voet aan. Let op: de voet, niet de nagels! De hond moet eerst wennen om door de tang aangeraakt te worden, en de voet is minder gevoelig dan de nagels.

Vaak zult u toch zien dat de hond bij het aanraken de neiging heeft terug te trekken. Van knippen is dus nog helemaal geen sprake. Beloon pas als de hond rustig blijft terwijl u zijn voet vasthoudt, en hem (kort) met de tang aanraakt.

Van het aanraken van de voet gaat u rustig verder naar het aanraken van een nagel met de tang. Nogmaals: aanraken, niet knippen. Begin met de achterpoten, die zijn minder gevoelig dan de voorpoten.

Doe per voet steeds 1 nagel, maar wissel de nagels wel af. Beloon nog steeds voor iedere voet als uw hond rustig blijft.

Bouw de oefening verder op door meerdere nagels per voet aan te raken voordat u beloont.

Wanneer uw hond echt rustig blijft terwijl u zijn voet vasthoudt en met de tang zijn nagels aanraakt, gaat u verder door een klein stukje van één nagel af te knippen. Als dit goed gaat beloont u uitbundig.

Ga niet gelijk verder met knippen, maar ga nog even verder met de oefening van het aanraken van de nagels. U kunt het beste beginnen met een nagel van de achterpoten, die zijn vaak minder gevoelig dan de voorpoten.

Bouw de oefening verder op door meerdere nagels per voet te knippen voordat u beloont. Uiteindelijk kunt u rustig in één sessie alle nagels knippen.

Hoe ver kunt u knippen? Bij een hond met witte nagels is het leven duidelijk te zien als roze kern van de nagel. Knip dichtbij maar niet in het leven, dat is pijnlijk en bloedt behoorlijk.

Bij een hond met donkere nagels is het lastiger te zien. Knip steeds hele kleine plakjes af. Vanaf de onderzijde van de nagel gezien, kunt u het holle deel van de nagel sowieso afknippen.

Als in het knipvlak een donkerder puntje in het centrum te zien is, bent u dicht bij het leven en kunt u beter niet verder knippen.

Houd de trainingen kort. Doe liever wat vaker een korte trainingssessie van 2,3 minuten dan één langere sessie per dag.

Zorg er voor dat u niet te snel door het stappenplan gaat. Train op het tempo dat uw hond aangeeft.

Ga pas verder als uw hond de handelingen een aantal trainingssessies achter elkaar zonder problemen toelaat. Als u te snel gaat moet u opnieuw beginnen, wat meer tijd vraagt en de kans op slagen laat afnemen.