Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Tandenpoetsen aanleren bij honden

Een gezond gebit is belangrijk voor de algemene gezondheid van de hond. Het tandenpoetsen bij de hond wordt daarom door steeds meer dierenartsen aangeraden.

Sommige mensen vragen zich af of dat echt wel nodig is; in de natuur poetsen wolven hun tanden toch immers ook niet!

Yoav Hornung

Wolven in de natuur bereiken echter meestal niet de hogere leeftijd die onze huishonden tegenwoordig wel bereiken en waarop het onvermijdelijke tandbederf tot (ernstige) problemen kan leiden.

Het vergelijk met de wolf gaat dus niet op.

Een goede gebitshygiëne voorkomt het ontstaan van tandplak en tandsteen. Dat kan namelijk leiden tot tandvleesontstekingen, en daarmee uiteindelijk tot het loszitten en verlies van tanden en kiezen.

Bovendien hebben honden met tandvleesontsteking een hele onaangename geur uit de bek. Daarnaast kan tandvleesontsteking leiden tot gevaarlijke complicaties als nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën via de bloedcirculatie in deze organen terecht komen.

Veel honden vinden tandenpoetsen niet zo fijn. Enkele honden verzetten zich zelfs hevig. Een goede opvoeding omvat daarom ook uw hond te leren gebitsverzorging zonder protest te ondergaan.

In dit artikel wordt het aanleren van het tandenpoetsen besproken. Door uw hond daar geleidelijk aan te laten wennen, en het te combineren met beloningen, leert uw hond dat het allemaal niet zo vervelend is. Als hij rustig blijft, levert het zelfs wat lekkers op!

Om het tandenpoetsen bij uw hond aan te leren kunt u het volgende stappenplan gebruiken.

Stappenplan

Zorg voor een zachte tandenborstel en een tandpasta die geschikt is voor honden. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor honden en kan maagproblemen geven. Bovendien heeft hondentandpasta een smaak die honden lekker vinden en daardoor makkelijker accepteren.

Zorg voor kleine stukjes lekkere beloning. Hoe moeilijker uw hond het tandenpoetsen vindt, hoe belangrijker het is om echt iets heel lekkers aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes kaas, kip of worst.

Doe liever wat vaker een korte trainingssessie van 2 tot 3 minuten dan één langere sessie per dag. Herhaal iedere stap tot uw hond die stap rustig en ontspannen ondergaat. Sommige stappen kunt u misschien snel doorlopen terwijl een andere stap meer tijd kost. De mate van ontspanning van uw hond bepaalt het tempo!

Voordat u kunt gaan tandenpoetsen moet u hond eerst rustig toelaten dat u hem onder zijn kin vasthoudt. Laat de kin van de hond op uw handpalm rusten zonder uw duim en vingers nog te gebruiken om hem stevig vast te houden. Beloon als uw hond dit rustig toelaat.

Maak uw greep op de hond wat steviger door naast uw handpalm uw duim aan de ene zijde van zijn gebit, en uw vingers aan de andere zijde van het gebit te plaatsen. Beloon steeds als uw hond rustig blijft, en bouw de tijdsduur dat u zijn onderkaak vasthoudt langzaam op.

Terwijl u de onderkaak vasthoudt, raakt u met uw andere hand de zijkant van de bovenlip aan. Beloon als uw hond dit rustig toelaat, en wissel beide zijden van snuit af.

Ga verder met het omhoogschuiven van de bovenlip met uw duim of wijsvinger. Blijf belonen voor kalmte, en ga niet verder met de volgende stap voordat uw hond volledig ontspannen blijft.

Doe een klein beetje tandpasta op uw wijsvinger en laat de hond hieraan ruiken en eventueel likken. Wrijf vervolgens met uw vinger met de tandpasta over het tandvlees. Herhaal dit enkele malen aan alle kanten van het gebit. Beloon uw hond steeds als hij rustig blijft.

Pas als uw hond uw vinger op deze wijze ontspannen accepteert, bent u klaar voor de tandenborstel. Laat uw hond rustig wennen aan het gevoel van de borstel in zijn mond en op zijn tandvlees. Echt poetsen doet u pas als uw hond rustig blijft.

Poets met cirkelende bewegingen en druk vooral niet te hard. Poets korte momenten met kleine pauzes tussendoor om even te belonen. Succes!

De zorg voor een hond bestaat naast het uitlaten en eten geven ook uit lichamelijke verzorging. Borstelen, nagels knippen, tandenpoetsen en oren schoonmaken enz. zijn allemaal zaken die regelmatig noodzakelijk zijn. Dat uw hond dit kalm ondergaat is echter helemaal niet zo vanzelfsprekend, maar wel aan te leren. In het bovenstaande artikel vindt u een stappenplan om uw hond te leren tandenpoetsen rustig toe te laten.