Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Een hond die poep eet

Sommige honden kunnen een hapje poep echt niet weerstaan. Er zijn honden die niet alleen poep eten van hun soortgenoten, maar ook hun eigen hoopje lijken ze lekker te vinden.

En wat te denken van een overheerlijk paardenvijg of een vers hoopje kattenpoep? Bevroren drollen zijn voor velen een onweerstaanbare lekkernij.

James Barker

Waarom eten sommige honden poep?

In het verleden werd gedacht dat het eten van ontlasting, ookwel coprofagie genoemd, werd veroorzaakt door slechte en/of onvoldoende voeding of door een slechte gezondheid.

Deze stelling is nooit door onderzoek bevestigd.

Volgens gedragsspecialisten heeft het meer met gedrag te maken. Van nature zijn honden gewoon “viespeuken” en is voor hen bijna alles eetbaar.

Voor teven die pups hebben is het heel natuurlijk om de ontlasting en urine van de pups te nuttigen. Door de pups aan hun achterwerk en uitwendige geslachtsorganen te likken leert de teef haar pups te poepen en te plassen.

Door het opruimen van hun uitwerpselen voorkomt zij dat het nest gaat stinken en dat eventuele vijanden haar nest met pups kunnen vinden.

Sommige pups kopiëren dit gedrag van hun moeder en gaan, zodra zij zelfstandig kunnen poepen hun eigen ontlasting opeten en ook die van hun broertjes en zusjes.

Tegen de tijd dat de pups wat ouder worden stopt dit gedrag veelal automatisch.

Maar waarom slaan oudere pups en volwassen honden dan toch weer aan het poep-eten?

In sommige gevallen is het duidelijk dat dit gedrag wordt veroorzaakt door een tekort aan aandacht.

Anderen doen het uit verveling of uit frustratie, vooral als veel honden worden gehouden in een te kleine ruimte waar bovendien weinig spannends te beleven valt zien we dat velen poep gaan lopen eten; daar kijken ze elkaar letterlijk de drol uit de kont en wordt het een wedstrijdje wie hem als eerste heeft.

Een te grote roedel honden op een te klein oppervlak levert grote spanningen op binnen de roedel, wat weer lijdt tot frustraties.

Overmatig poep eten lijdt vervolgens tot een hogere infectiedruk, met name als het gaat om spoelwormen. Met name jonge, pasgeboren pups zijn hiervan dan de dupe, want bij hen zien we dan de spoelwormen niet allen van achteren, maar ook van voren eruit komen.

Het spreekt voor zich dat dit soort situaties bijzonder ongezond en dieronvriendelijk zijn. Is er echter geen sprake van frustratie, verveling of overpopulatie, dan is het heel moeilijk te achterhalen waarom een hond poep eet. Waarschijnlijk vindt hij het dan gewoon lekker.

Voor eigenaren is het eten van poep door hun hond(en) een buitengewoon vieze ervaring; vooral als de “maaltijd” er weer uitgegooid wordt over het bankstel of de hond na zijn maaltje lief een kusje komt brengen!

Maar behalve dat deze gewoonte vies is, is het bovendien bijzonder ongezond. Door het eten van poep wordt de hond blootgesteld aan allerlei bacteriën en ziekteverwekkers. Bovendien kan het eten van paardevijgen zelfs gevaarlijk zijn.

Als het paard net ontwormd is, krijgt de hond die zijn ontlasting nuttigt een overdosis ontwormingsmiddelen binnen en sommige van deze preparaten zijn voor honden dodelijk.

In geval van plotseling ernstig ziek worden van een hond na het eten van een verse paardenvijg is het raadzaam z.s.m. naar een dierenarts te gaan voor behandeling.

Het beste wat je als eigenaar kunt doen is voorkomen dat je hond poep eet.

Een aantal tips:

Zorg dat de hond niet in aanraking komt met ontlasting van andere honden, katten of andere dieren. Vermijd daarom uitlaatplaatsen waar veel ontlasting ligt en hou de hond aan de lijn.

Wordt de behoefte in de eigen tuin gedaan, houd deze dan schoon en vrij van ontlasting om te voorkomen dat hij zijn eigen ontlasting gaat eten.

Heb je een roedel(tje) honden zorg dan dat alle ontlasting direct wordt opgeruimd nadat de honden hun behoefte hebben gedaan.

Straffen heeft in de regel geen zin, behalve als je er al heel vroeg mee begint; bij pups. Als een volwassen hond al een poosje de gewoonte heeft om poep te eten is dit heel moeilijk af te leren. Voorkomen is dan het beste.

Bij honden die hun eigen ontlasting eten kun je proberen wat knoflook of pompoen door het eten te doen. Sommige eigenaren boeken goede resultaten door hun hond karnemelk te geven. Deze toevoegingen maken in de regel de ontlasting minder aantrekkelijk voor (her)consumptie.

Let er wel op dat honden bijzonder slim zijn, en zo door hebben welke drol lekker is en welke niet! De allebeste methode is gewoon proberen te voorkomen dat je hond deze gewoonte aanleert.

Van jongs af aan je pup goed in de gaten houden en mocht hij de neiging krijgen om poep te gaan eten dit gedrag direct corrigeren en de pup afleiden met een spelletje of iets anders wat lekker is en voor zijn eigenaar minder onaangenaam.