Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Behendigheid (Agility)

Behendigheid of “Agility” is een hondensport die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenenaars krijgt.

De behendigheidsport is geschikt voor bijna alle soorten honden of het nu rashond of rasloos zijn. Alleen zeer zware honden of dogachtigen, kunnen deze sport beter mijden.

Agility (behendigheid)
Andrea Lightfoot

Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de honden zijn ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of je hond geschikt is voor behendigheid, dus ook belangrijk zijn volgzaamheid, dapperheid, een goed evenwichtsgevoel, intelligentie en nauwkeurigheid.

Voor de training van behendigheid moet de hond eerst volledig zijn uitgegroeid.

Dat betekent voor kleine honden vanaf minimaal 12 maanden en grotere honden toch wel 15 maanden oud moeten zijn.

De sprongen mogen in ieder geval pas op latere leeftijd worden getraind omdat pas dan het skelet en spierweefsel van de hond voldoende is ontwikkeld.

De sport biedt de honden een fantastische mogelijkheid om zich uit te leven en samen met hun baas “Handler” actief bezig te zijn. Ook de baas zal in conditie moeten zijn om met de hond te trainen en eventueel wedstrijden te lopen.

De toeschouwer zal met genoegen en bewondering de sprongen en de kunsten bekijken die de hond zonder enige moeite lijkt te beheersen.

Maar het belangrijkste van behendigheid “Agility” is dat hond en baas “Handler” als een team optreden en elkaar steeds beter zullen leren begrijpen.

Het behendigheid “Agility” parcours

Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt.

De geleider / baas ook wel “Handler” genoemd mag zijn hond tijdens het mee rennen van het parcours doormiddel van stem en door gebaren aanwijzingen geven.

Binnen de deze sport zijn er 3 soorten parcours mogelijk : het “vast” parcours, het “jumping”parcours en het “spel” parcours.

Vast parcours

Hier kunnen alle hindernissen deel uitmaken dus bijvoorbeeld :sprongen, slalom, tafel, raakvlaktoestellen en tunnels. Bij de wedstrijden moeten minimaal 2 maximaal 4 raakvlaktoestellen deel uitmaken van het parcours. De volgorde waarin de hindernissen moeten worden genomen, wordt vooraf bepaald door de wedstrijdleiding en aangegeven door nummers.

Jumping parcours

Dit parcours mag juist geen raakvlaktoestellen of paaltjes bevatten. Dit gaat alleen om springen en snelheid ook natuurlijk foutloos, ook nu wordt de volgorde waarin de hindernissen zijn opgesteld aangegeven door nummers.

Spel parcours

Deze vorm van wedstrijd is bedoeld om de deelnemers ongedwongen een extra parcours af te kunnen leggen, zonder competitie verband of wedstrijd druk.

Allerlei variatie van de hindernissen / toestellen zijn hierbij mogelijk, ook de volgorde waarin de toestellen moeten worden genomen kan al dan niet willekeurig zijn…. Het wordt ook wel vaak “Tijd fout uit” genoemd.

Diskwalificatie

Diskwalificatie kan je krijgen als de hond teveel strafpunten heeft opgebouwd zoals: hindernissen aanraken of ervan af gooien, een weigering van een toestel, dat de handler zijn hond aanraakt of het toestel.

Weigeringen zijn:

  • verlaat voortijdig een raakvlak
  • springt over de zijwing
  • gaat onder (tussen) de liggers door
  • springt of loopt een toestel omver
  • loopt een toestel voorbij
  • steekt verkeerd in bij de slalom (paaltje), trekt zich terug of draait om de tunnel / slurf.

Als de hond het verkeerde toestel neemt dan ben je gelijk gediskwalificeerd.

De verschillende toestellen

Deze toestellen zijn alle op hoogte te stellen voor de verschillende voormaat honden.

Hoogtesprongen

– Dit zijn altijd de start en finish + ook de normale staanders waartussen de afwerpbare liggers zijn.

– Muur bestaat uit 2 vierkante torens met verschillende grote / hoogte opbouw piepschuine stenen.

– Borstelsprong bestaat uit 2 staanders waartussen afwerpbare ligger met daar op borstel / bezem delen op gemonteerd zijn.

– Band bestaat uit een groot frame waar in het midden een reddingsboei of een dicht getapte autoband in bevestigd is.

Raakvlaktoestellen

– Schutting bestaat uit 2 delen plus latten die ze bij elkaar houden (ook wel A-Schutting genoemd) met een hoogte van 1.70 0f 1.90 meter hoog ingesteld kunnen worden.

– Brug (kattenloop) bestaat uit 3 delen, het horizontale deel is zo’n 4.20 meter lang , de 2 schuine delen begin en een eind zijn beide zo’n 3.60 meter lang.

– Wip is een plank van 30 centimeter breed en 4.20 meter lang, als de hond voorbij het midden is kantelt de plank de andere kant op.

– Tafel bestaat uit een vlak van 1 x 1 meter en een hoogte van 35 of 60 centimeter, boven kant mag niet glad zijn.

Bij alle raakvlak toestellen moet het loop oppervlak slipvrij zijn, ook met zware regenval. Bij de schutting en de brug moeten daarop om de 15 tot 20 centimeter klim- en antislip latjes op het loopvlak bevestigt zijn.

Doorgangen

– Tunnel dit toestel lijkt op een stofzuigerslang, maar dan met een diameter van 60 centimeter en is minimaal 4 meter lang en is in verschillende vormen te buigen, de voor en uiteinde liggen vast om het weg rollen tegen te gaan.

– Slurf kan het begin het zelfde zijn als de tunnel of in een toogmodel met een diepte van 80 centimeter, aan die entree wordt een donker geen licht doorlatend zijl bevestigd met een lengte van 3 meter.

– Slalom (paaltjes) : Deze paaltjes bestaat uit een reeds van 6 op 12 paaltjes die je in de grond kan in steken met een onderlinge afstand van 50 centimeter of paaltjes die zijn geplaatst in / op een strip gelaste kokers, de dikte van de paaltjes zijn 2 tot 4 cm.

– Breedtesprong : Dit toestel bestaat uit 3 a 4 schuine oplopende delen vanaf 15 tot 30 cm hoogte, het eerste en de laagste deel is 1.2 meter lang en 15 centimeter breed, de andere delen zijn zoveel groter dat zij ruim op en over elkaar heen passen, ook moeten er op iedere hoek markeerpalen geplaatst worden.

Behendigheid “Agility” is dus een sport voor snelheid, wendbaarheid, heel veel afwisseling en veel nadenk werk voor de handlers maar misschien wel het belangrijkste de honden vinden het werkelijk prachtig om hier aan mee tedoen, ze zijn vaak ook veel hyper van het spel.

Agility links