Westsiberische laika

De Westsiberische laika is een jachthond, slede- en gezinshond afkomstig uit West-Siberië, (Rusland).

West Siberian LaikaOorsprong
De meest bekende van de zes Laika-typen, ontstaan uit de honden uit West-Siberië en de Oeral. De hond wordt gebruikt op allerlei soorten wild, voornamelijk echter grofwild zoals hert, wild zwijn, beer en eland. Hij werkt zelfstandig het spoor uit en stelt het wild dan door blaffen, tot de jager ter plekke is om het te schieten.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Huidig gebruik
De West-Siberische Laïka is een jachthond, sledehond en gezelschapshond.

Uiterlijk Westsiberische laika
De reuen bereiken een schouderhoogte van ongeveer 55 tot 62 centimeter, de teven blijven wat kleiner dat kan variëren van 51 tot 58 centimeter. Het gewicht varieert tussen de 21 en 30 kilogram. De vacht bestaat uit ruwe, rechte dekharen met een dichte ondervacht. Vrijwel alle kleuren zijn toegestaan; wit, grijs, zwart, peper en zout, alle tinten rood en bont.

Aard Westsiberische laika
Het is een vriendelijke, intelligente en leergierige hond, die makkelijk opvoedbaar is. Hij werkt graag en pakt snel commando’s op. Kan goed met soortgenoten overweg, is geduldig en lief voor kinderen. Laika’s worden in het gebied van oorsprong – en tegenwoordig ook veelvuldig in Scandinavië – gebruikt voor de jacht op o.a. groot wild zoals elanden en ook beren. De hond wordt daarbij losgelaten en zoekt zelfstandig een prooi. Vervolgens houdt hij het dier op de plaats (stellen) en blaft het aan tot de jager is gearriveerd die kan aanleggen. Dit brengt met zich mee dat deze honden zeer zelfstandig zijn en onbevreesd. Het gedrag is genetisch nog sterk verankerd omdat ook de honden in Nederland vrijwel allemaal uit jachtlijnen stammen. Het is daarom moeilijk om de honden los te laten lopen. Kat en schaap worden vaak ook als prooi gezien en als het tegen zit gedood. Heeft men een Laika dan is het van groot belang om ‘vervangend werk’ voor hem te vinden omdat anders gedragsproblemen op de loer liggen. Voor behendigheid en reddingswerk maar vooral zweetwerk zijn ze erg geschikt. Omdat ze erg op de mens gericht zijn, zijn het zeker geen kennelhonden en kan lang alleen moeten zijn ook problemen opleveren.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Algemeen beeld
Middelgrote, soepel en lenig ogende hond die wat wolfachtig aandoet. Hij moet sterke botten hebben en goed ontwikkelde spieren. De hond moet zelfverzekerdheid en kracht uitstralen.

Bouw
De West-Siberische Laïka is middelgroot, compact gebouwd, met staand oor en een in een krul gedragen staart.

Vacht en onderhoud
Korte, stugge bovenvacht en zachte, wollige ondervacht. Buiten een wekelijkste borstelbeurt heeft de vacht van de West-Siberische Laïka niet veel onderhoud nodig.

Staart
De staart van de West-Siberische Laïka wordt gedragen in een sterke krul, over de rug gedragen.

Kleur
De kleuren van de West-Siberische Laïka zijn wit, peper en zout, rood en grijs in alle schakeringen; ook zwart en bont is toegestaan, mits de bonte aftekening in de toegestane kleuren is.

Hoogte en gewicht
De West-Siberische Laïka reu 54-60 cm, en de teef 52-58 cm. Het gewicht van de West-Siberische Laïka is 35 kg.