Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Shih Tzu

Oorspronkelijk komt de Shih Tzu uit Tibet. Ze werden in paleizen en in kloosters gefokt. Ze kregen veel liefde en aandacht en vonden hun weg naar het keizerlijk paleis in Peking.
Men fokte hondjes die zo klein mogelijk waren, maar met het uiterlijk van een leeuw. De Shih Tzu wordt dan ook wel Tibetaans leeuwhondje genoemd. Rond 1935 kwamen de eerste Shih Tzu naar Europa en rond 1962 werd de eerste Shih Tzu naar Nederland geïmporteerd.
Ras standaard Shih Tzu

Algemene verschijning: Stoere, overvloedig behaarde hond met voorname, arrogante houding en chrysantachtig gezicht
Temperament: vriendelijk en onafhankelijk
Karakteristieken: intelligent, actief en waakzaam
Hoofd en schedel: Hoofd breed, rond en breed tussen de ogen. Hoofd met ruige haarbos en met haar goed over de ogen vallend. Goede baard en snorharen. Het haar opwaarts op de neus groeiend., hetgeen het kenmerkende chrysantachtige effect geeft. De snuit van ruime breedte, vierkant, kort niet gerimpeld, vlak en behaard. Neus zwart, maar donker leverkleurig bij leverkleurige of leverkleurig getekende honden. Ongeveer 2.54 cm van het puntje van de neus tot de duidelijk stop. Neus recht of licht oplopend, vooruitstekende neuspunt (wipneus). De top dan de neusspiegel moet op een lijn met of een weinig onder het onderste ooglid.
Grote open neusgaten.
Ogen: Groot, donker, rond, goed uit elkaar liggend maar niet bol. Warme expressie. Het oog mag geen wit vertonen.
Oren: Groot, met lange oorlellen, vallend gedragen. Oren zijn zwaar behaard.
Gebit: Breed, licht onder voor bijtend of tang gebit. Lippen goed sluitend.
Voorhand: Schouders dienen goed terug te liggen. Benen kort en goed bespierd met royaal bone. Zo recht mogelijk, samengaand met brede borst die goed diep is.
Lichaam: Tussen schoft en staartaanzet langer dan de hoogte van de schoft. Korte , krachtige lendenpartij. Borstbreed en diep. Schouderstevig. Rug recht.
Achterhand: Benen kort en bespierd met royaal bone. Recht gesteld van achteren gezien. Dijen goed rond en bespierd. Benen moeten zwaar lijken door de rijkdom aan vacht.
Voeten: Rond, vast, met stevige voetkussens, groot lijkend door overvloedige vacht.
Staart: Met zware pluim en vrolijk over de rug gedragen. Hoog is aangezet. Hoogte ongeveer gelijk met de schedel om zodoende een belijning te tonen die in balans is.
Gangwerk: Trots licht vloeiend. Voorbenen goed uitgrijpend. Krachtige achterhandbeweging waarbij de voetzool geheel te zien is.
Vacht: Lang, dicht, niet gekruld met goede ondervacht. Licht gegolfd toegestaan. Het wordt sterk aanbevolen het haar op het hoofd op te binden.
Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan. Witte bles op het voorhoofd en witte punt aan staart bij de meerkleurige (bonte) zijn hoogst gewenst.
Gewicht/hoogte: 4,5-8,1 kg. Ideaal gewicht 4.5-7,3 kg. Schofthoogte maximaal .26.7 cm. Raskenmerken en type zijn van het allergrootste belang en zeker niet op te offeren aan maat alleen.
Dit is een van de honden die met anderen gekruist worden om de Boomer te krijgen.

Karakteromschrijving
De Shih Tzu mag dan een kleine hond zijn van formaat, hij is sterk, stoer en een evenwichtige hond. Hij heeft zelf vaak niet in de gaten dat hij klein is. Hij is bijna nergens bang voor en vindt iedereen en alles leuk. Hij is graag in gezelschap van mensen, kinderen en andere honden.
Maar kan zeker als hem dat geleerd is wel wat tijd alleen door brengen.
De Shih Tzu is geen keffer.
Ondanks zijn sierlijke, elegante verschijning zit er in dit hondje flink wat pit.
Ze zijn graag buiten en kunnen goed een flinke wandeling aan.

Verzorging Shih Tzu
Als de Shih Tzu vol in vacht gehouden wordt, vergt de vacht natuurlijk flink wat verzorging. Maar als het een goed gefokte Shih Tzu is, waarbij gelet wordt op kwaliteit, structuur van de vacht is het absoluut te doen om hem zelf bij te houden. Maar beter een kort geknipte verzorgde Shih Tzu, dan een verwaarloosde met lange vacht! Elke dag even doorborstelen, controleren op klitten, takjes, blaadjes of ongedierte zoals teken, vlooien voorkomt dat de verzorging voor baas en hond vervelend wordt. Af en toe een wasbeurt met een speciale shampoo en crème helpen u mee de vacht van de hond in conditie te houden. Als de hond een lange vacht heeft, wordt het haar met een elastiekje boven op het hoofd in een staartje gebonden. De ogen van de Shih Tzu moeten regelmatig worden schoon gemaakt met gekookt water of een daarvoor speciaal bestemde vloeistof, deze voorkomt tevens verkleuren van de vacht rond de ogen.

De aanschaf van een Shih Tzu
Voor u overgaat tot het aanschaffen van een Shih Tzu moet u beseffen dat het geen nieuwe handtas is die u gaat kopen. Het is een levend wezen dat afhankelijk is van u goede zorg. Niet voor even, maar waarschijnlijk en hopelijk voor een jaar of vijftien. De hond zal u heel veel plezier geven en u zult mooie momenten met u hond beleven. Maar het schept ook een heleboel verplichtingen. Zo moet de hond kunnen rekenen op uw aandacht en liefde. U moet weer of geen weer elke dag een keer of 4 met u huisgenoot naar buiten wilt u hem zindelijk krijgen. Met een pup zelfs ieder uur. De hond moet opgevoed worden en dat vergt tijd en geduld. Soms heeft hij een ongelukje in uw huis of als het regent buiten zal hij vuil mee naar binnen nemen. De hond kan niet hele dagen alleen thuis zitten en als u op vakantie gaat moet u er rekening mee houden dat honden niet overal zijn toegestaan. Goede opvang is duur. Evenals de kosten van de dierenarts als uw hond ziek wordt.

Als het vorige voor u geen probleem is denk ik dat u geen spijt krijgt van de keuze voor dit heerlijke ras.

Als u een Shih Tzu pup gaat kopen ga niet over één nacht ijs. Ga bij verschillende fokkers kijken. Let op de ouderdieren. Zien ze er schoon en verzorgd uit. Komen ze naar je toe. Zijn de honden goed gesocialiseerd. Komen ze buiten. Heeft de hond een band met zijn gezin. En niet onbelangrijk is de fokker graag bereidt je vragen eerlijk te beantwoorden en praat deze je niet alleen naar de mond om zijn pup te kunnen verkopen. Een goede fokker zal ook vragen aan de eventuele nieuwe baas van zijn pup stellen en kritisch zijn. En altijd bereidt om ook als de pup bij zijn nieuwe baas is, als dat nodig is hulp bieden.

Er worden honden met en zonder stamboom gefokt. Honden met stamboom hebben het voordeel dat je zeker weet wie de voorouders zijn en je dus kan controleren of deze goed gezond zijn. Ook op latere leeftijd. Een hondje met stamboom is vele malen duurder dan een hondje zonder. Maar helaas is goedkoop achteraf meestal duurkoop. Een hoop dieren- en mensenleed en dierenartskosten kunnen u bespaard blijven. Gebruik eerst uw verstand en laat daarna uw hart spreken.