SHIH TZU

Land van herkomst: Tibet (Engeland)

Shih-TzuAlgemeen
De Shih-Tzu is ongeschikt als kennelhond, het ras is gefokt als gezelschapshondje en deze taak heeft de Shih-Tzu nog steeds. De oosterse afkomst komt ook duidelijk tot uiting in het karakter: de Shih-Tzu is over het algemeen hooghartig, eigenwijs en bepaalt zelf het liefste wat er weI of niet moet gebeuren. Op bevelen reageert hij nauwelijks, op vriendelijk gevraagde verzoeken gaat hij meestal in nadat deze op redelijkheid zijn getoetst. De Shih-Tzu is bovenal vriendelijk en wie met zijn of haar Shih-Tzu een goede band opbouwt zal er een fijne huisgenoot aan hebben. Ook voor kinderen is de Shih-Tzu vriendelijk, als de kinderen ook vriendelijk voor hem zijn, doch u dient zich te realiseren dat kinderen beneden de ca. 14 jaar niet de aangewezen personen zijn om een hond van welk ras dan ook, op te voeden en te verzorgen. Opvoeding en verzorging eist eenduidigheid en regelmaat, en van jonge kinderen kunt en mag u dit niet verwachten.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

De Shih-Tzu is een kleine (schouder of schofthoogte ongeveer 27 cm) langharige hond. Vele kleuren komen voor: o.a blond, bruin-wit en zwart-wit. Als elke hond heeft ook hij beweging nodig, maar dit hoeft beslist niet door het maken van lange wandelingen. Ook op een flat is een Shih-Tzu prima te houden, maar laat hem liever geen trappen lopen, vooral niet op jonge leeftijd. De vacht vraagt de nodige verzorging, deze zal regelmatig, liefst dagelijks, geborsteld moeten worden om de Shih-Tzu klitvrij te houden. De haren op het hoofd worden opgebonden opdat de ogen vrij zicht hebben.

Shih-TzuOverweegt u aanschaf van een Shih-Tzu, laat u dan eerst goed voorlichten. Koop liever geen hond uit de krant maar informeer bij de rasvereniging die een lijst heeft van fokkers, met puppies, die aan de regels van de club voldoen.

Geschiedenis van de Shih Tzu
De Shih Tzu is een van de vier rassen die oorspronkelijk uit Tibet afkomstig zijn. Hij stamt af van de Apso, die daar dienst deed als waakhond, geestenbezweerder en gelukbrengende talisman. Een aantal van deze kleine honden werd als felbegeerd geschenk naar het keizerlijk hof van China gestuurd. De honden zouden daar gekruist werden met de inheemse kleine tempelhond, de Pekingees. Pas in de jaren dertig van deze eeuw werd het ras door de Europeanen ontdekt. De Shih Tzu is een kleine, robuuste hond, sterk, lenig en zeer beweeglijk. Hij moet een overvloedige vacht hebben die bescherming kan bieden tegen vuil, vocht en kou. Het ras heeft een groot zelfvertrouwen en is een aangename en plezierige gezelschapshond. Zijn vacht moet continu verzorgd worden.

Rasbeschrijving
De Shih Tzu is een krachtige, kleine hond met een overvloedige vacht, een fiere houding en een bijzonder en expressief gezicht. Hij beweegt zich trots en levendig en is een zeer charmante verschijning.

Shih-TzuHoofd:
breed en rond, met de ogen wijd uit elkaar geplaatst. De snuit moet ca. 2,5 cm lang zijn, de neusspiegel is zwart of donker leverkleurig bij leverkleurige honden of honden met een leverkleurige aftekening.

Ogen:
groot, donker en rond, maar niet uitpuilend.

Oren:
groot en lang, worden hangend gedragen.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Gebit:
krachtig, met brede kaken, licht ondervoorbijtend of tanggebit.

Hals:
matige lengte, fraai gebogen.

Lichaam:
rechthoekig zonder lang te zijn. De borstkas dient diep en breed te zijn en de rug recht.

Ledematen:
de botten dienen krachtig te zijn en de voor- en achterbenen zo recht mogelijk en evenwijdig, het lichaam goed bespierd.

Voeten:
rond en stevig, met dikke voetzolen.

Staart:
hoog aangezet, wordt in een boog over de rug gedragen.

Gangwerk:
trots, krachtig en vloeiend.

Vacht: lang, dicht en met een goede ondervacht.

Kleur:
alle kleuren zijn toegestaan.

Schofthoogte:
niet meer dan 27 cm.