Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

De Whippet

De Whippet is een hond van grote schoonheid en met een adellijke uitstraling. Hoewel de Whippet teer lijkt is hij in werkelijkheid zeer stevig. Dit is logisch, want windhonden werden gefokt voor de jacht. Zo ontwikkelde zich een slanke, haast tere, maar zeer taaie hond, met als voornaamste kenmerk harmonie tussen de krachtige bouw en de sierlijke belijning. Deze windhonden bewogen zich soepel en veerkrachtig, bijna zwevend voort. De Whippet is beslist geen modehond. Daardoor kan er weloverwogen gefokt worden en is het risico op erfelijke afwijkingen gering. De Whippet is een mooie sportieve hond, die tot op hoge leeftijd en in uitstekende gezondheid een bijzonder fijne kameraad voor u kan zijn. Whippets kunnen vrij oud worden, de gemiddelde levensduur is 14 jaar.

De oorsprong van de whippet is niet geheel duidelijk. Enerzijds denkt men aan een afstamming van de Faraohond die naar Engeland meekwam tijdens de Romeinse invasie, anderzijds denkt men aan kruisingen tussen Greyhounds, Italiaanse Windhondjes en terriërs. Dat laatste is waarschijnlijker. (Al zijn er diverse afbeeldingen met honden die op kleine greyhounds lijken gevonden, die dateren uit het Romeinse tijdperk. )

Oorsprong.
Whippets werden voornamelijk gefokt en gehouden door de Engelse mijnwerkers. Deze mensen vormden indertijd de allerarmste bevolkingsgroep in de Britse samenleving. Zij wilden dolgraag Greyhounds hebben, maar die waren gewoon te duur. De mijnwerkers besloten daarom deze hond in een verkleind formaat te gaan fokken. Op die manier werd toch aan hun grootste wens tegemoet gekomen, terwijl ze dankzij de hond zo af en toe ook nog eens een konijn of haas mee naar huis konden nemen. Hun pogingen resulteerden in een kleine, temperamentvolle, elegante en snelle jachthond die over bepaalde afstanden bijna net zo snel was als de Greyhound, maar die aanzienlijk minder at en minder plaats innam (voor de Whippet worden wel snelheden van 55-65 km per uur genoemd.) Aanvankelijk waren deze Whippets veelal ruwharig. De arbeiders gebruikten de honden eerst hoofdzakelijk voor wedstrijden in konijnen vangen, maar dus vooral ook om er voor te zorgen dat er dagelijks vlees op tafel was.
Na het verbod van het jagen op echte hazen en ander klein wild onstonden er zogenaamde ” ragraces “, races in het veld en op stadswegen waarbij de whippets op een nephaas jaagden. Hierdoor stond de whippet bekend als ” poor man’s greyhound ” of ” poor man’s race horse “. Het ras wordt sinds 1891 in Engeland erkend door de Kennel Club of England. Op 31 oktober 1954 werd de Nederlandse Whippetclub opgericht, die de belangen van het ras in Nederland behartigt.
Karakter.
Een Whippet heeft een zacht karakter. Hij is graag in contact met de mensen met wie hij samenleeft en tot op zekere hoogte zelfs met vreemden. Mensen die hij niet kent, benadert hij meestal met het zelfvertrouwen dat past bij een evenwichtige hond. Hij heeft een gelijkmatig temperament. Hij zit graag op schoot en wil worden aangehaald. Kortom de Whippet houdt van mensen. De Whippet is intelligent met een eigen wil. Hij is gehoorzaam, maar niet slaafs. Hij is meestal zacht, speels, levendig en goed gehumeurd. Het is geen kennelhond, maar een hond die zich rustig in huis gedraagt en graag op een bank of stoel ligt.

Een Whippet kan goed bij kinderen. Met soortgenoten kan hij goed overweg en ook met de katten of konijnen in huis, mits hij daarmee is grootgebracht.

Verzorging
De Whippet is niet al te groot en heeft een fijne, korte en dichte vacht. De vacht heeft nauwelijks verzorging nodig. Af en toe een korte borstelbeurt is voldoende.

De Whippet is namelijk zeer schoon op zichzelf en heeft geen onaangename lichaamsgeur, hij likt zichzelf net als een kat schoon. Door de korte beharing en dunne huid kan een Whippet niet zo goed tegen extreme kou. Ze slapen dan ook graag warm, het liefst bij de baas in bed. In de winter is vaak een jasje nodig. Tanden en nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd en zo nodig worden verzorgd.
De activiteiten met de Whippet
Whippets zijn geliefde handzame huishonden waarmee men veel plezier kan beleven. Wandelingen, naast de fiets lopen, het strand (buiten het seizoen), het bos of de heide vindt de Whippet heerlijk. De Whippet is voor allerlei activiteiten te porren. De ouder wordende Whippet geniet, tot op soms zeer hoge leeftijd, van gezellige tochten met de baas en/of gezin. Laat uw ouder wordende hond niet thuis vanwege zijn leeftijd, maar laat hem gezond en fit oud worden. De oudere Whippet blijft dan mooi en elegant in al zijn doen en laten. Maar er zijn meer activiteiten voor de Whippet. Ze zijn zeer geschikt voor tentoonstellingen, windhondenrennen en coursings. Het racen is een prettige manier waarop whippets hun drang om snel te kunnen rennen en een prooi (een kunsthaas) te achtervolgen, kunnen uitleven.
Rasbeschrijving.

Algemeen voorkomen:
Evenredige combinatie van spierkracht en sterkte met sierlijke, elegante belijning. Gebouwd voor snelheid en werk. Alle vormen van overdrijving dienen vermeden te worden.

Eigenschappen:
Een ideale metgezel met groot aanpassingsvermogen in zowel huiselijke als sportieve omgeving.

Temperament:
Zachtaardig, aanhankelijk, evenwichtig karakter.

Hoofd en schedel:
Lang en droog, van boven vlak, naar de neus smaller toelopend, lichte stop, tamelijk breed tussen de ogen, kaken krachtig en scherp besneden, zwarte neus, bij blauwe dieren is een blauwachtige neus toegestaan, bij leverkleurige dieren een neus in gelijke kleur en bij witte of bonte honden is een vlinderneus toegestaan.

Ogen:
Ovaal, helder, zeer wakkere uitdrukking.
Mond:
Krachtige kaken met een volmaakt regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. de tanden van de bovenkaak moeten goed sluitend over de tanden van de onderkaak passen en rechtstandig in de kaak geplaatst zijn.
Nek:
Lang, gespierd, sierlijk gebogen.
Voorhand:
Schouders, schuin en gespierd, de schouderbladen doorlopend tot de bovenkant van de wervelkolom waar zij zich duidelijk moeten aftekenen. Voorbenen recht en rechtstandig: het front niet te breed, polsen sterk met lichte vering, ellebogen goed onder het lichaam geplaatst.

Achterhand:
Krachtig en breed op de dijen, knieën goed gehoekt, hakken goed laag geplaatst, goed ontwikkelde tweede dij, waardoor de hond in staat is veel grond te beslaan en grote stuwkracht toont.
Voeten:
Nette welgevormde voeten, goed ingesneden tussen de tenen, kootjes goed gebogen, voetzolen dik en sterk.
Staart:
Geen bevedering (lange haren), lang, geleidelijk dun uitlopend; in actie in een licht opwaartse boog gedragen, echter niet over de rug.

Beweging:
Vrij, met achterbenen die goed onder het lichaam gebracht worden om stuwkracht te ontwikkelen. Voorbenen moeten ruim naar voren gebracht worden, laag over de grond, zuiver in het komen en gaan. De algemene beweging moet niet te houterig, hoog dravend (steppend), kort of trippelig zijn.
Beharing:
Fijn, kort, dicht in structuur.
Kleur:
Iedere kleur of combinatie van kleuren.
Maat:
Hoogte reuen: 47 – 51 cm Hoogte teven : 44 – 47 cm
Fouten:
Iedere afwijking van voorgaande punten moet als fout aangemerkt worden en de ernst waarmee de fout wordt beoordeeld moet precies overeenkomstig de graad daarvan zijn.

N.B. Mannelijke dieren moeten twee klaarblijkelijk normale testikels hebben, die volledig zijn ingedaald in het scrotum.