Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Spaanse Waterhond

(Perro de Agua Español)

Oorsprong en gebruik:
Zoals de naam al doet vermoeden komt de Perro de Agua Español, ook wel Spaanse Waterhond, uit Spanje. In Spanje werd en wordt deze hond voornamelijk gebruikt als vissershond, hij moet de visnetten klaarleggen, vissen en van boord gevallen spullen opduiken, de boot de haven binnen brengen en de vangst bewaken. Ook wordt hij gebruikt als jachthond, herdershond en als gezelschap bij huis en haard.

De vacht van de Perro de Agua Español is perfect aangepast voor het werk in en bij het water.

Algemene verschijning:
De Perro de Agua Español is een middelgrote, iets rechthoekige hond met een gekrulde of gegolfde vacht. De kleuren die voorkomen zijn: zwart, wit of bruin in verschillende tinten, zwart/ wit of bruin/ wit.

Driekleur en zwart/ bruin zijn niet toegestaan. De schofthoogte van de reuen ligt tussen de 44-50cm, die van de teven tussen de 40-46cm.
De vacht:
De vacht van de Perro de Agua Español is zeer kenmerkend. De golvende of krullende haren vormen strengen naar mate ze langer worden. Deze strengen of draden worden eigenlijk vanzelf gevormd, al kan men de vacht ‘helpen’ door hem te ‘scheuren’. De vacht groeit continu door en mag niet worden gekamd. De honden verliezen weinig tot geen haar en kennen geen rui-periode, waardoor de honden ook geschikt zijn voor mensen met een allergie voor hondenhaar. De honden worden gemiddeld eens per jaar geschoren. Dit gebeurt op één lengte, met inbegrip van de kop Voor tentoonstellingen moet de vacht minimaal 3cm en maximaal 15 cm zijn.

Aard en sociale aanleg:
In de regel gaan deze honden goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Bij onraad zal de Perro aanslaan, maar verwacht verder niet teveel actie.

De honden kunnen wat terughoudend zijn naar vreemden, in de opvoeding kan men hier rekening mee houden en meestal gaat het dan ook goed. Als de baas laat merken dat het goed is, vindt de hond het meestal ook prima. De honden zijn actief, zeer intelligent, leergierig, speels, initiatiefrijk, sociaal en vriendelijk

Beweging:
De Perro heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. De honden zwemmen graag, houden van apporteren en doen het goed op de diverse hondensporten, zoals behendigheid, flyball, obedience, G&G en de jachtsport.