De Parson Russel Terrier

Geschiedenis Parson Russel Terrier :
In 1795 wordt in Dartmouth, Devon, John Russell geboren. Zijn familie stond op goede voet met de adel. Hij gaat in Oxford studeren, wordt net als zijn vader dominee en beoefent de jacht in zijn vrije tijd. Vooral de jacht op de vos. Door zijn connecties en zijn jachtpassie kreeg hij verschillende keren een meute als Master of the Hounds onder zijn hoede. Sommige begeleidende draadharige foxterriers waren van hemzelf.

Nog tijdens zijn studie koopt hij in 1819 zijn eerste Foxterrier, genaamd TRUMP, een typische werkterrier die hij zal gebruiken om 1 van zijn foklijnen op te zetten.

Met vader/dochter- en broer/zuscombinaties legt hij zijn type vast. Elke niet perfecte hond werd afgemaakt. In 1873 werd hij lid van de nieuw opgerichte Kennel Club en keurde hij in de jaren daarna de Foxterriers op de shows. Hij is niet gelukkig met de verschillen die ontstaan tussen het show- en werktype. Hij wordt geen lid van de Foxterrier Club die in 1876 wordt opgericht. In 1883 sterft John Russell, zijn naam verbonden aan het type dat hij fokte.

Gebruiksdoel:
Vossenjacht. Het opstoten uit het hol van de vos, die daar door de meute hounds ingejaagd werd, het op gang houden van de jacht. De Parson moest de hounds tijdens de drijfjacht kunnen volgen,

in een vossenhol passen, de vos durfen aanpakken indien nodig, voldoende voorzichtig zijn om zich niet te laten toe takelen door de vos en voldoende sociaal zijn om met de Hounds mee te kunnen lopen zonder vechtpartijen te veroorzaken.

Kenmerken:
De Parson is een ideale terrier indien men bereid is wat met de hond te doen. Voldoende beweging en actie zorgt ervoor dat hij in huis zich rustig en vriendelijk zal gedragen. Het blijft een terrier, ietwat eigenzinnig en energiek.

Belangrijke eisen, die heden nog steeds gelden ondanks het verbod voor jachtgebruik van dit ras in sommige landen zijn:

vriendelijk doch pittig karakter actief, lenig, gebouwd voor snelheid en uithoudingsvermogen, met 2 handen te omspannen borst om in het hol te kunnen , vacht: glad, ruw of brokencoat(er tussen in) kleur: geheel wit of wit met tan, lemon , zwart of driekleurige aftekening op de kop en eventueel bij de staartaanzet. schofthoogte: ideaal voor reuen 35 cm ideaal voor teven 33 cm.

Neem bij (een vermoeden van) medische problemen bij jouw hond altijd contact op met de dierenarts.
Hondenplaza bestaat sinds 2002 en sommige artikelen zijn al wat ouder. We werken altijd aan het updaten van de inhoud. Zie je een fout of wil je feedback met ons delen? Laat het ons weten!