Mopshond (pug)

Geschiedenis van de Mopshond
Daar zijn de wijze mensen uit het Oosten, waar de Mopshond vandaan komt, het nog steeds niet over eens. Vroeger leefde er in Oost-Azie een klein kortharig hondje met een stompe neus en een over de rug gekruld staartje, de zogenaamde “Ha-Pa”. Dit is de stamvader van onze Mopshond. Door de handelsbetrekkingen van Nederland met oost-Azie kwamen deze “Ha-Pa’s” naar ons land, maar ook naar Portugal en Engeland.

In deze landen werden ze erg populair en daarna in geheel Europa. Ook verkeerde hij aan verschillende vorstenhoven waar hij met veldheren mee ten strijde trok. Ook Napoleon Bonaparte had een Mopshond genaamd “Fortune”.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Hoewel in Nederland in het begin van de vorige eeuw vele Mopshonden werden gefokt, vaak zonder stamboom, is de fokkerij pas echt serieus van start gegaan na de tweede wereld oorlog. Het was mevr. Chr. Veldhuis die met haar fokkerij “Warnsborn” van zoveel betekenis voor de populatie in Nederland is geweest, dat nu de Mopshond een stevige basis in Nederland heeft gekregen. Het is ook mevr. Chr. Veldhuis die de aanzet heeft gegeven tot de oprichting van “COMMEDIA”, de vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland op 30 augustus 1957.

Vanwege haar grote verdiensten voor de Mopshond in Nederland is zij erelid van onze vereniging.

Tegenwoordig kan de Mopshond zich verheugen in een constante groep van liefhebbers en fokkers die met toewijding aan ons ras zijn verknocht, zonder dat de Mopshond gelukkig echt bij de populaire rassen hoort. Zo noemde men de Mopshond in

Nederland ook wel “Hollandse Bulldog” of “Dutch Mastiff”. In Engeland is hij bekend onder de naam ‘Pug”, in Frankrijk noemt men hem “Carlin”en in Duitsland

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

“Mops”.Uitdrukkingen met het liedje “Toen onze Mops een Mopsje was” herinneren aan zijn bloeitijd hier. Hoe we onze Mops ook noemen, wat blijft is de specifieke band die wij met dit hartverwarmde ras hebben.

Karakter
De Mopshond is ten eerste een echte huishond die zich erg graag onder de mensen bevindt. Hij vindt het heerlijk om overal mee naar toe te mogen.

De Mopshond is een hond die rustig en zeker niet te hard mag worden benaderd, maar wel consequent moet worden opgevoed.
In het begin is de speelse Mops wel een beetje druk, omdat ze zeer energiek zijn. Maar hoe ouder ze worden des te rustiger.

Hij knort, is grappig-koppig en lichtgeraakt, zeer moedig en kan oud worden.

Ook is de Mops een echte kindervriend en zeker niet agressief naar mensen of soortgenoten toe.

De visite wordt meestal luidruchtig onthaald, want de Mops “waakt ” wel over huis en hof. Zij zijn blij met ieder bezoek.