Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Lagotto Romagnolo

De truffelhond uit Italië

Historie:
Als water-apporteerhond van Romagna begon zijn carrière. Al op een fresco uit 1400 wordt de Lagotto Romagnolo afgebeeld. In de moerasgebieden rond Ravenna en in de lagunen van Comacchio werd hij door de Valleroli (bewoners van de moerasgebieden) gebruikt voor de jacht op waterwild. De Lagotto is een uitstekende apporteur. Ook hielden de Valleroli zich destijds bezig met het zoeken van truffels. Aan het einde van de 19e eeuw vielen de moerasgebieden droog en verviel daarmee de apporterende taak, vanaf dat moment werd de specialiteit van de Lagotti (=meervoud van lagotto’s in het Italiaans)

het zoeken naar truffels. Rond 1920 werd door de kapper “Pippo” en de draaiorgelman “Bagaretta”

de eerste aanzet gevormd voor de fokkerij van honden die werkelijk in te zetten zouden zijn as truffelhond. De Lagotto heeft een uitzonderlijk reukvermogen en wordt in Zweden momenteel bij de douane gebruikt als drugs-opsporingshond. Het ontbreekt de Lagotti aan jachtpassie wat wandelen tot een plezierige bezigheid maakt, Eind van de jaren ’70 werd onder aanvoering van Quintino Toschi begonnen met de echte wederopbouw van het ras middels bijeenkomsten waarbij honden uitgebreid werden beoordeeld en gemeten. In 1988 is de rasvereniging voor de Lagotto Romagnolo in Italië opgericht en heeft men een uitgebreid populatie-onderzoek uitgevoerd op een groot gedeelte van het toenmalige bestand van zo’n 3500 honden.

omdat hij niet bij iedere geur de benen neemt. Hierbij zijn nauwelijks afwijkingen van ogen, oren, huid en beendergestel gevonden. Hierop besloot men de erkenning van het ras bij de Italiaanse Kennelclub (ENCI), aan te vragen.

Deze erkenning kwam op 15 oktober 1991, wat de Lagotto het 13e Italiaanse ras maakte.

Uiteraard werd er daarna gewerkt aan de Internationale erkenning wat bereikt wordt door erkenning door de FCI op 10 maart 1995 en werd de officiële rasstandaard op 24 maart 1996 gepubliceerd. Hiermee wordt tevens duidelijk waarom de Lagotto nog een zeldzame verschijning is.

In 1997 komt de eerste geregistreerde Lagotto in Nederland, nl. de teef Dasy Delle Bonifiche en het eerste nestje Lagotti werd geboren uit haar en de eerste in Nederland geregistreerde reu Kampioen Victor di Casa Cleo op 11 juli 1999. Momenteel zijn er zo’n 50 Lagotti in Nederland.

Uiterlijk:
De Lagotto Romagnolo heeft een mooi in verhouding gebouwd lichaam en dient goed gespierd te zijn. Hij is bijna even hoog als lang. De ideale hoogte voor reuen is 46 cm bij een gewicht van 13-16 kg en voor teven 43 cm bij 11-14 kg. De ruglijn is recht en ook is de rug recht en sterk. Hij heeft een goed ontwikkelde borstkas die reikt tot de ellebogen.

De voorbenen zijn mooi recht met lange schouderbladen die goed naar achteren geplaatst dienen te zijn. De voeten dienen rond en compact te zijn met goed gebogen tenen. Ook de achterbenen dienen goed gespierd te zijn met ovale goed gesloten voeten en iets minder dan de voorvoetjes gebogen tenen. De hals van de Lagotto is stevig en gespierd en vrij van keelhuid. De lengte van de hals is iets minder dan de lengte van het hoofd. Het hoofd is matig groot. De schedel is breed en van opzij gezien moet de schedel langer zijn dan de snuit. De neus heeft grote beweeglijke neusgaten. De ogen zijn vrij groot en rond en ver uit elkaar geplaatst en de oogkleur varieert naargelang de vachtkleur van oker tot licht of donker bruin. De Lagotto heeft een alerte uitdrukking. De hangende oren zijn middelmatig van grootte, goed in verhouding tot het hoofd, driehoekig van vorm met geronde tippen. De beharing op de oren is minder gekruld, maar mag zeker niet kort zijn. Het gebit dient een goed ontwikkeld schaargebit te zijn.
De staart is noch te hoog, noch te laag aangezet en loopt naar het eind spits toe. De staart dient tot het spronggewricht te reiken. Meestal draagt hij de staart naar beneden, maar wanneer hij alert of actief is zal hij de staart in een boog of over de rug dragen, maar deze mag nooit gekruld zijn. De kleuren zijn (vuil)wit, wit met oranje of bruine vlekken, bruingevlekt, eenkleurig bruin, eenkleurig oranje of bruin-schimmel. Nooit zwart.
De beharing is wollig en krullend en mag niet in strengen vallen. Het bovenhaar is sterk gekruld, ringvormig gebogen met zichtbaar onderhaar. De krulling moet gelijkmatig over het lichaam verdeeld zijn. Behalve op het hoofd, hier zijn de krullen losser en vormen zij wenkbrauwen, een snor en baard. Bij puppy’s en jonge honden is de krulling van de vacht niet zo sterk aanwezig. Dek- en onderhaar zijn waterafstotend. De vacht heeft niet veel verzorging nodig, maar dient wel gekamd te worden om vervilting te voorkomen. Ook dient de vacht, volgens de rasstandaard, minimaal 1x per jaar geschoren of kort geknipt te worden. De ideale lengte varieert tussen 2 en 4 cm. Hopelijk kan het ras zijn fraaie originele “werkmansuiterlijk” behouden.

Karakter:
De Lagotto Romagnolo is een zachtaardige en intelligente hond, die zich kenmerkt door een open, gezellig, meegaand en gehoorzaam karakter. Hun aanpassingsvermogen is groot. Lagotti zijn waaks en alert, maar niet in overdreven mate. Ze hebben een sociale instelling, zowel met soortgenoten als met andere huisdieren kunnen ze doorgaans prima samenleven. Ook hun omgang met kinderen is heel goed, ten opzichte van vreemden kunnen ze zich enigszins terughoudend opstellen, maar over het algemeen zijn ze open en vriendelijk, al wordt bezoek wel aangekondigd. Ze zijn leergierig en mede daardoor vrij eenvoudig op te voeden. Ze maken het de baas graag naar de zin. De Lagotti zijn wendbaar en snel en hebben een groot uithoudingsvermogen. Ze gaan dan ook graag mee op wandelingen. Ze zijn altijd te porren voor balspelletjes, apporteren en zwemmen, ook voor speurspelletjes komen ze graag hun mand uit. Mocht het eens een dagje niet uitkomen dan past de Lagotto zich makkelijk aan de situatie aan. In huis is het een rustige hond.

Vanwege hun intelligentie, werkwilligheid en wendbaarheid kan de Lagotto het uitstekend doen in diverse takken van hondensport, zoals behendigheid, fly-ball en uiteraard speuren. Ook mensen met allergische reactie / luchtwegproblemen bij honden blijken deze klachten niet of nauwelijks te hebben bij de Lagotto Romagnolo. De Lagotto is een plezierige hond, die bovendien oud wordt, gemiddeld zo’n 15 jaar.