Japanse Spits

Geschiedenis

Waarschijnlijk stamt de Japanse Spits af van de Grote Witte Duitse Spitsen die rond 1920, via Siberië en Noord-Oost China, ingevoerd zijn in Japan.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

In 1921 is het ras voor het eerst tentoongesteld op een hondenshow in Tokio.

Tot 1936 werden witte Spitsen geïmporteerdnaar Japan uit Canada, de USA, Australië en China. Men kruistte de nakomelingen van deze honden met elkaar om het ras te verbeteren.

De Japanse Kennel Club heeft in 1948 de rasstandaard opgesteld welke nog steeds wordt gehanteerd. Het ras was in de jaren 50 in Japan zeer geliefd. Jaarlijks werden ongeveer 4500 puppen geregistreerd. Helaas verloor de Japanse Spits in de daarop volgende jaren aan belangstelling. Hij werd niet meer gebruikt als waakhond en in de grote steden was er geen plaats meer voor hem.

Er werd steeds minder gefokt en in de jaren 70 werden minder dan 500 honden geregistreerd.

Toen het ras als gezelschapshond werd herontdekt steeg het aantal weer. In 1995 stond de Japanse Spits met 2059 geregistreerde honden op de 23 e plaats bij de Japanse Kennel Club.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

In 1973 werd het ras ook door de Europeanen ontdekt. Tussen 1973 en 1986 hebben fokkers in Zweden 24 honden uit Japan geïmporteerd.

Vanuit Zweden gingen enkele honden als fokdieren naar Engeland en Finland. In de andere Europese landen is het aan enkele fokkers te danken dat het ras daar überhaupt bekend is.
In Nederland zijn op dit moment 15 Japanse Spitsen geregistreerd.

Uiterlijk
De vacht hoort lang, zuiver wit en afstaand te zijn met een dichte, zachte ondervacht. De snuit is spitsvormig, de oren driehoekig en hooggeplaatst, de ogen amandelvormig en zeer donker van kleur. De neus, lippen en voetzolen behoren zwart te zijn. Het lichaam is iets langer dan hoog. De staart wordt over de rug gedragen. De toegestane hoogte voor reuen is 30 t/m 38 cm., teven horen wat kleiner te zijn.

Karakter
De Japanse Spits is een vrolijke, vriendelijke, intelligente en lieve hond. Hij houdt ervan om dingen te ondernemen met de baas en is, mits goed opgevoed, goed gehoorzaam.

Bij voldoende beweging zal hij zich in huis rustig gedragen. Agressie binnen het ras is niet bekend en het houden van meerdere honden, ook van andere rassen, is geen probleem. Met kinderen kan hij prima overweg. Wel moet de omgang tussen kind en hond altijd in de gaten gehouden worden door ouder of hondeneigenaar.
Verzorging en opvoeding
De Japanse Spits is niet moeilijk op te voeden. Hij leert snel en makkelijk en is altijd in voor een spelletje. Het is een hond die zeer geschikt is voor diverse soorten hondensport, bijv. fly-ball, behendigheid, doggydancing of obediënce. Hij houdt wel van veel afwisseling in de training anders gaat hij zich al snel vervelen.

Voor een kleine hond heeft hij redelijk veel beweging nodig. Een paar keer per dag een blokje om is niet voldoende. Hij moet elke dag tijdens een lange wandeling lekker kunnen rennen en spelen.
Hij houdt van gezelschap en is het liefst de hele dag in de buurt van de baas. maar als het goed wordt aangeleerd is alleen blijven geen probleem.

De vachtverzorging is vrij eenvoudig. Eén keer per week borstelen is voldoende, tijdens de rui periode wat vaker om de losse haren te verwijderen. De vacht zelf is vuilwerend en hoeft niet vaak gewassen te worden, een keer of 2 per jaar is voldoende.

Kortom
De Japanse Spits is een vrolijke energieke hond die met een goede opvoeding en begeleiding voor iedereen een goede vriend kan zijn.