Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Finse Spits

Originele benaming: Suomenpystykorva.

De Finse spits is begiftigd met een in het oog springende rode vacht, en met een zeer aantrekkelijke uitstraling . De Finse spits stamt waarschijnlijk af van de bekende ; turfkees of ; turfhond ,de huisgenoot van de zogenaamde paalwoningbouwers uit het stenen tijdperk . Dit ras wordt al eeuwenlang gefokt in Finland , hij is er zo thuis , dat hij zelfs in de nationale epos van Finland , de kalevala, wordt genoemd . Rond 1880 was het ras bijna uitgestorven , omdat men in Finland belangstelling begon te krijgen voor jachthonden uit het buitenland .

Twee finse jachtopzieners ; Hugo Sandberg en Hugo Roos, zetten zich volledig in voor het herstel van het ras .

Roos deed alle moeite om honden bij elkaar te krijgen en legde honderden kilometers af om her en der voor de fokkerij geschikte honden te kopen .
Een citaat over de Finse spits van Hugo Sandberg ; ‘’ een Finse hond die , in nauw kontakt met het gezin , lief en leed deelt , toont in alles eigenschappen die aan zijn meester , De Fin , doen denken . Hem toont hij genegenheid en een opofferende trouw.

Hij heeft meer moed dan men van zo’n kleine hond zou verwachten , bij een normaal leven is hij een bescheiden dier . Evenwel aan de ketting gelegd of opgesloten in een kennel verkommert hij snel en zijn bruikbaarheid voor het werk verslechtert merkbaar. Hij is te vergelijken met een pijnboom, die met arme grond tevreden is, met weinig voedsel genoegen neemt. Maar net als een pijnboom heeft hij lucht en vrijheid nodig om te leven.!

De finse spits is een jachthond en vergezeld de jager tijdens de jacht op met name grote vogels , maar ook op de beer en eland . De finse spits is moedig en trouw en zal zijn baas niet in de steek laten.

In Finse verhalen is dikwijls beschreven hoe een finse spits , zo klein als hij is , zijn baas ontzette tijdens een conflict met een beer ! De manier van jagen van de finse spits is heel speciaal , hij speurt het auerhoen op, stoot het uit de dekking en volgt het totdat het in een boom vliegt, onder de boom biijft de finse spits blaffen en aandacht trekken van de vogel , intussen is de jager op schootsafstand genaderd, als de vogel wegvliegt dan zal de hond de vogel razend snel volgen en alles begint weer opnieuwd.

Het blaffen is een belangrijk onderdeel van het gedrag van deze levendige hond , in Scandinavie kan hij deelnemen aan ; speciale blaf wedstrijden ‘
Karakter :
De finse spits is erg levendig en dit tot op zeer hoge leeftijd , en kan zeker niet lang in dezelfde houding blijven zitten , door zijn nauwelijks te temmen energie – speurzin/ jachtlust is een vrije wandeling , een eerste levensbehoefte, van de eigenaar wordt verwacht dat hij stevige wandelschoenen heeft en daar ook gebruik van maakt .

Hij heeft onnoemelijk veel gezichtsuitdrukkingen , ogen , oren ,staart , vocabulair ( een finse spits kan hele verhalen tegen je vertellen )en lichaamsbewegingen zijn een ;

open boek ‘ als u deze leert ; lezen ! Het jachtinstinkt en het allert reageren op alles , wat nauw met elkaar samenhangt , maakt de spits tot wat hij is . Voor vreemden kan hij vrij afstandelijk overkomen , maar voor bekenden en baas en huisgenoten ; immens trouw, voor de kinderen een fijne kameraad ; hoewel hij zich niet alles laat welgevallen . De finse spits heeft een uiterst gevoelig karakter en een onrechtvaardige behandeling wordt u echt kwalijk genomen . Samen werken is dan onmogelijk geworden en het kan een tijdje duren voordat hij u weer zal accepteren Opvoeding ; een consequente maar rechtvaardige opvoeding ,( ze hebben een feilloze intuitie ,) met zachte hand , geen grove correcties maar de goede dingen belonen en de hond de hemel in prijzen , pak je hem op grove wijze, met harde hand aan dan zal dat geheel averechts werken en de Finse spits zal het vertrouwen in de baas verliezen en zich van hem afkeren .
Op de basis gehoorzaamheidscursussen gegeven door de K.C. eindigen wij bij de eindexamens altijd bij de hoogst geslaagden
Conclusie:
Het is een ras , voor die mensen , die willen genieten van urenlange , liefst eenzame wandelingen in de natuur en s’avonds ligt de hond voldaan aan je voeten . De finse spits heeft een lage blafdrempel maar onze honden blaffen , ALLEEN , als er ook echt iets te melden is , een grof spel , bezoek of een houtduif in de boom .

Het rasbeeld:
Algemeen voorkomen ; een zeer atractieve en elegante hond met een prachtige warme rode kleur , soms gelijkend op die van honing . Het hoofd heeft veel weg van een vos, middelmatig groot en droog , medium stop , snuit smal en droog geleidelijk versmallend zowel van boven als opzij gezien , donkere amandelvormige ogen en vrij kleine driehoekige oortjes . Lippen goed gesloten en dun en zwarte neus. De hals kan sterk worden gerekt en ingetrokken , gespierd , lijkt bij de reuen korter door de dikke vacht , bij teven middelmatig lang . De borst is diep met een opgetrokken buiklijn , de rug – kort en recht – sterk , schouders betrekkelijk steil . De voeten bij voorkeur rond . De achterbenen zijn sterk , de sprongen betrekkelijk steil. De staart wordt vanaf de aanzet naar voren op de rug gedragen en de staart punt eindigd op het dijbeen , de staart moet vrij vast tegen het lichaam liggen en mag niet te losjes worden gedragen .

De vacht is op het hoofd en benen met uitzondering van de achterkanten van de benen kort en aanliggend , op de romp vrij lang en min of meer ; rechtop staand , op de achterkant van de hals en rug stijver, Broek – lang en dik , zoals ook het haar op de staart is . Ondervacht kort , zacht en dicht ,en licht van kleur . De kleur is op de rug bruinachtig rood of gelig bruin , heldere kleur ,iets lichtere kleur op de binnenkant oren ,wangen , onderkaak ,borst , en voeten . De Finse spits is haast katachtig schoon op zichzelf en heeft het zo bekende ; hondenluchtje ; niet bij zich , dit kan dus met regenweer zeer plezierig zijn .