Chinese Gekuifde Naakthond

Geschiedenis
De Chinese Gekuifde Naakthond/Chinese naakthond is een aparte verschijning om te zien,met zijn haarloze lichaam.

Waar hij vandaan komt is nooit echt zeker geworden, ze bestaan al erg lang en zijn gevonden in Africa, Turkije, Portugal, India, Mexico, centraal en zuid Amerika, China en de Filippijnen. Ze denken dat ze afstammen van de Afrikaanse haarloze hond.

De honden kwamen in China aan, waar ze waarschijnlijk zo gefokt zijn zoals ze nu zijn, tenminste het formaat hond .Er is geen echte verklaring waar ze vandaan komen. In 1897 kwam de eerste Chinese Naakthond op een show,de eigenaar was mr.W.k Taunton. Vanaf die tijd werden ze langzamerhand wat bekender, nu nog is deze hond niet echt populair onder de mensen.

Karakter
De Chinese gekuifde naakthond is een aanhankelijke, vol met karakter, alert,en speelse hond.

Het zijn heerlijke honden om te hebben, ze zijn altijd vrolijk en erg slim. Heel lief voor de mensen, houden erg van knuffelen en aandacht .Het zijn honden die het niet erg vinden om een dagje niks te doen, maar dat houdt niet in dat ze het niet heerlijk vinden om te wandelen en te rennen.

De haarloze variatie moet dan wel met kou een jasje aan. Met kinderen kunnen ze goed omgaan ,mits kinderen de hond in hun waarde laten.Met andere huisdieren geven ze geen problemen. De opvoeding is vrij makkelijk,wat wel belangrijk is om hem van kleins af aan alles te leren omdat ze toch wat terughoudend kunnen zijn.Dat maakt het op latere leeftijd wat moeilijker om ze te laten wennen aan andere mensen en dingen.Maar wat ze weten vergeten ze niet en het zij dan ook honden die iedereen aardig vinden ,maar soms een voorkeur hebben voor een persoon. De Powderpuff is wat anders van karakter dan de haarloze,ze zijn iets terughoudender en zullen minder snel op iets afstappen dan de haarloze, jong geleerd is oud gedaan,mijn Powderpuff stapt op alles af ,met een licht wantrouwen maar ze gaat wel,en ook andere mensen vind ze leuk. Alles op een rijtje de Chinese naakthond is: Slim Opgewekt Speels Intelligent Terughouden naar vreemden Makkelijk te trainen.

Haarloos en powderpuff
Je hebt de haarloze en de Powderpuff (poederdons) die is behaard De haarloze variatie heeft haren op zijn kop, poten en staart. Zijn lichaam is kaal, de huid is erg zacht. Als je de haarloze variatie heb wees dan niet bang voor aandacht als je over straat loopt. Je kan niet “normaal” over straat zonder opmerkingen te horen zoals, wat is dat voor een hond? tot aan waarom heb je hem kaal geschoren, is hij ziek? De haarloze variatie heb je in alle kleuren mahonie kleur,zwart,wit en grijs of met allemaal spikkels.

En dan heb je nog de behaarde versie ervan de PowderPuff (poederdons) ,als je dan uitleg dat dit ook een Chinese naakthond is, dan ben je even bezig. In een nest komen zowel haarloze als behaarde honden voor,dit kan zelf als beide ouders haarloos zijn. De powderpuff is van belang voor de vacht ,en het gebit. Zonder Powderpuffs krijg je steeds minder en dunner haar bij de haarloze variatie. De Powderpuff wordt ook wel de mini Afghaan van de gezelschapshonden genoemd. Ze zijn er in verschillende kleuren en vachtstructuren, maar meestal hebben ze een gewone lang vallende vacht. Newbourne Sara United

Verzorging:
De haarloze was je 1 keer in de week omdat de huid erg vuil kan worden. Je wast ze met een milde hondenshampoo of een babyshampoo. In het haar doe je wat conditioner. 1 keer in de 3 weken scheer je de stoppels weg op de rug, ze krijgen altijd wat haar op de rug en poten . (Dit kan je verglijken met een baardgroei van een week bij een man) Na het wassen smeer je het lijfje in met bodylotion,of een babylotion.

Niet teveel vet op de huid smeren, het moet er goed intrekken, als de huid te vet wordt krijgen ze huiduitslag. Ik gebruik lotions met aloa vera erin, verkrijgbaar bij een reformwinkel. Het haar op de snuit en stukje keel scheer je in een punt naar benenden kaal,een soort driehoek vanaf de oren en adamsappel. Dit geld ook voor de Powderpuff. De powderpuff 3 a 4 keer per week kammen om klitten te voorkomen. Ze hebben zijde zacht haar en dit klit soms snel. Ook 1 keer per week wassen en een goede conditioner gebruiken. Verder doe ik er een conditioner in die ik er niet helemaal uitspoel, zo bescherm je de vacht als je shows loopt. En regelmatig ogen schoonmaken en nagels knippen.

Verschijning:

Algemeen: De Chinese Naakthond is een kleine, actieve en sierlijke hond. Het bot is tamelijk licht. Het lichaam is niet te lang, met middelmatig brede, diepe borst en goed gewelfde ribben. De benen zijn lang en van licht bone. Tamelijk lange hals.
Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan. De huid moet glad en zacht zijn en warm aanvoelen.
Hoofd en schedel: Lange schedel, matig breed en gewelfd. De snuit is middelmatig lang en loopt iets toe. De stop is licht aangegeven. De wangen zijn mager. De ogen zijn donker. De oren zijn laag aangezet, groot, spits en rechtop staand, met uitzondering van de Powderpuff die mogen de oren ook hangend hebben. Vaak mist het ras de valse kiezen.

Staart: Lang en recht, omhoog gedragen of gebogen over de rug, nooit gekruld. Een grote pluim op het onderste deel van de staart. Volle pluim wordt geprefereerd.
Voeten: Hazevoeten met matig lange nagels. Geen haar voorbij het eerste gewricht vanaf de grond gezien.
Beharing: Geen, behalve een kuif op het hoofd en tamelijk lang haar aan de staartpunt en de voeten. Overigens komt vaak een volledig behaarde hond voor in nesten, die dan een “poederdonsje” wordt genoemd. De huid is glad. De reuen zijn iets groter dan de teven, de schofthoogte is tussen de 23 en 33 cm.

Neem bij (een vermoeden van) medische problemen bij jouw hond altijd contact op met de dierenarts.
Hondenplaza bestaat sinds 2002 en sommige artikelen zijn al wat ouder. We werken altijd aan het updaten van de inhoud. Zie je een fout of wil je feedback met ons delen? Laat het ons weten!