Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

De Chihuahua

Herkomst en geschiedenis
De Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld.
Het is een zeer oud ras dat zijn oorsprong vindt bij het Maya-volk in Mexico. Zijn toenmalige naam Techichi zou “kleine hond van de lucht” betekenen.

Het kleine hondje werd vermoedelijk gebruikt als zoenoffer voor de dood, om de zonden van de overledenen op zich te nemen, en hun ziel naar het hiernamaals te begeleiden.

De Toltekenstammen, die de erfgenamen waren van de Maya-cultuur, toonden de eerste afbeeldingen van deze heilige hondjes in hun piramiden. Ook de Azteken, die op een gegeven moment de Tolteken verdrongen, fokten deze kleine hondjes voor religieuze doeleinden.
In het begin van de 16de eeuw roeiden de Spanjaarden alle Mexicaanse culturen uit en verdween deze voorloper van de Chihuahua uit beeld. Na bijna 400 jaar herontdekt men het hondje weer in de provincie Chihuahua en dankt het hieraan zijn naam.
Het is het oudste Amerikaanse hondenras, ook het kleinste hond ter wereld en zeer populair zowel in de VS als in Engeland.
Karakter
Dit kleine Mexicaantje is heel dapper en waakt als de beste. Het lijkt wel of hij zich niet bewust is van zijn gering formaat. De Chihuahua gaat ook een grote hond niet uit de weg.

Hij is wel minder geschikt voor kleine kinderen, want zij kunnen hem te gemakkelijk pijn doen. Het is tevens het enige hondje dat echte tranen kan huilen. Lief en vrolijk van karakter, slim en levenslustig.

Algemeen
Een groot voordeel van zijn bescheiden formaat zijn de geringe kosten die het hondje met zich meebrengt. Hij eet weinig, doet zijn behoefte in een kattenbakje, past overal in en is zo gemakkelijk mee te nemen met het openbaar vervoer. De Chihuahua is dan ook de perfecte keuze voor als u woont op een appartement.

Verzorging:
De Chihuahua’s hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. Het is doorgaans voldoende om de vacht eens per week te borstelen.

Een Chihuahua kan erg goed tegen de warmte, maar ze zijn bevattelijk voor kou, nattigheid en vocht. Bij koud weer kan je ze best flink in beweging houden, en nadien goed afdrogen. Een regenjasje mag ook, zodat ze lekker warm blijven. Omdat een Chihuahua zo licht is en meestal binnenshuis rondloopt, hebben de nagels wat extra verzorging nodig.
Uiterlijk
Zijn formaat is nog geen twintig centimeter en zijn gewicht slechts Ă©Ă©n tot twee kilo. Het geboortgewicht van een Chihuahua ligt tussen de 60 en 80 gram.
Door zijn kleine gestalte, heeft het ras erg veel bewonderaars. Typerend voor de Chihuahua is het grote, appelvormig hoofd met korte snuit en grote uitstaande oren. Bij dit ras zijn alle kleuren en kleurschakeringen toegestaan. De ogen zijn groot met veel expressie en mogen alle kleuren hebben. Robijnrode ogen worden als een bijzonder kenmerk van dit ras beschouwd. De Chihuahua komt voor in twee variëteiten, langhaar en korthaar.