Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Border Collie

Border CollieDe Border ziet eruit als een hele gewone, gezellige doorsnee hond.
Wie goed kijkt, ziet echter meer in de tijgerachtige bewegingen en de bijzondere oogopslag van dit ras. Er zit dan ook veel meer in de “Border Collie” dan hij op het eerste gezicht doet vermoeden. Dit hondenras is over de hele wereld beroemd om zijn prestaties op het gebied van schapen hoeden. Toen de Kynologie de kwaliteiten van deze honden ontdekte steeg zijn roem tot ongekende hoogte, zij het op een ander vlak.

De “Border Collie” bleek een sporthond bij uitstek. Hij is snel, atletisch, lief, gehoorzaam en intelligent. Overschaduwde de Border al snel, vrijwel ieder ander ras op het gebied van: obedience, doggy-dance, flyball en behendigheid.

Rasstandaard Border Collie

Hoofd:
De schedel is tamelijk breed en zonder uitstekende achterhoofdsknobbel. De wangen mogen niet zwaar of bolvormig zijn. Naar de neuspunt versmallende voorsnuit moet matig kort en krachtig zijn. Er is een duidelijke stop en de schedel en snuit zijn bijna even lang.

Ogen:
De ogen zijn ovaal van vorm, middelmatig groot en staan ver uit elkaar. De uitdrukking moet zacht, levendig, alert en verstandig zijn. De kleur is bruin, behalve bij de Blue Merle, waar één of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw van kleur mogen zijn.

Border CollieOren:
De oren zijn middelmatig groot, matig dik & ze worden rechtopstaand of half opgericht dicht bij elkaar (tip oren) of zijwaarts en ver uit elkaar geplaatst gedragen, ze zijn allen ook zeer bewegelijk.

Gebit:
De tanden moeten sterk zijn, perfect en compleet scharen. De boven snij-tanden moeten vlak voor de ondertanden staan. Tanden moeten recht in de beide kaken staan.

Hals:
De hals moet van goede lengte zijn, krachtig en gespierd zonder overdrijving. Hals iets gebogen en breder worden naar de schouders.

Voeten:
De voeten zijn ovaal van vorm met dikke, sterke goed gevormde voet- kussens. De tenen matig gebogen en goed aangesloten, sterke korte nagels.

Border CollieVacht:
De vacht is kortharig, half of langharig, beide moet de bovenvacht dicht en middelmatig dik zijn, de ondervacht kort, het algemeen een goede weerbestendigheid. Bij langharige soort vormt de overvloedige beharing aan hals, broek en staart. Allerlei kleuren zijn toegestaan maar wit mag nooit overheersen.

Lichaam:
Het lichaam is atletisch van verschijning, de ribben goed gebogen, diepe & tamelijk brede borstkas. De rug moet breed en sterk zijn met brede, gespierde maar niet opgetrokken lendenen. Het lichaam is iets langer dan de hoogte van de schouders. De ideale schofthoogte is voor de reuen 53,5 cm de teven iets minder.

Staart:
De staart is laag in geplant en matig lang met wervels die minstens tot de hak reiken, goed bevederd en de staartpunt licht naar boven gebogen. Gracieus de lijn over rug en de kruis volgend. Tijdens opwinding mag de staart worden opgeheven, maar mag de staart nooit over de rug gedragen worden.

Benen:
De voorbenen staan van voren gezien evenwijdig. Het bot moet sterk maar niet zwaar zijn. De schouders zijn goed schuin geplaatst en de ellebogen sluiten goed aan op het lichaam. De achterhand is breed en gespierd en loopt vloeiend af naar de staartwortel. De dijen zijn lang diep geplaatst, goed gespierd en gaan over in laag geplaatst goed gebogen knieën, waarmee hij krachtige sprongen kan maken.

Border CollieKarakter
Eigelijk sta de Border Collie nog heel dicht bij zijn wilde verwant, de wolf. Het schapen drijven, waar dit ras zo goed om bekend staat, is in feite niets anders dan jagen, maar dan zonder te doden. Feitelijk doet de Border niets anders dan, wat de wolf doet bij het besluipenvan zijn prooi, alleen voert de Border vaak het werk uit, van één hele roedel wolven in zijn ééntje uit: de hond rent op topsnelheid om de kudde heen, sta plotseling stil, duikt in elkaar en fixeert de schapen met zijn blik. Afhankelijk van zijn opdracht is hij op deze manier, in staat een hele kudde bij elkaar te houden en een bepaalde richting op te drijven of één of enkele dieren (schapen, runderen, of ganzen) van de kudde af te zonderen. In zijn lichaamstaal lijkt de Border Collie erg op wolf. Wolven zijn heel extreem in lichaamshoudingen, met name in hun deemoedgedrag (onderdanigheid).

Border CollieDe Border kan overdreven lijken in zijn pogingen, om onderdanigheid te tonen. Die overduidelijke lichaamstaal v.d. Border Collie wordt door sommige mensen wel eens als ” kruiperigheid ” betiteld, maar feitelijk is het heel natuurlijk gedrag, alleen in een wat expressievere vorm dan de meeste andere rassen. Zo duidelijk als de Border zich weet uit te drukken, is hij ook in staat de geringste non-verbale signalen van de baas op te vangen. Zo kan het lijken of een goed gehoorzame Border welhaast telepathisch in contact staat met zijn baas.

Gehoorzaam maken van een Border is dan ook ” fluitje van een cent “, mits zijn eigenaar over enige inzicht in het hondengedrag beschikt. De Border Collie is intelligent, ze hebben enorme passie voor werken, in welke vorm dan ook. Waar andere honden er na een aantal keren oefenen het bijltje er bij neergooien en denkt “doe het nou zelf maar”, reageert de Border met: “Oh, dit is pas de honderdste keer, laat ik zien of ik het de volgende keer het beter kan doen”.

Border CollieNiet dat hij veel herhaling nodig heeft, eerder het tegendeel; de Border leert razend snel en heeft een enorme passie voor werken in welke vorm dan ook. Vandaar dat dit ras”Border Collie”een baas met enige inzicht en ervaring nodig hebben. Met een baas die aan de behoeften van de Border tegemoet kan komen, dat wil zeggen: veel afwisseling, mentale stimulans, de tijd voor hun bodemloze energie. Is de Border in huis geen drukke hond. Naar zijn eigen mensen (baasje) is de Border zeer aanhankelijk.

De meeste Borders gaan goed om met kinderen. Samenvattend kunnen we stellen dat de “Border Collie” voor de goede eigenaar een fantastische hond is, die samen tot fabelachtige prestaties kan komen. Bedenk wel, dat die geweldige hond die soms op de T.V. te bewonderen zijn, niet zogeboren worden, maar dat zij worden gevormd door de juiste baas-hond combinatie.