Vizsla Draadhaar

De Drotszoru Magyar Vizsla (Hongaarse staande hond) (Vizsla Draadhaar)

Dit zijn alle officiele namen voor het ras wat wij in het kort vizsla draadhaar noemen.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

De draadhaar vizsla is ontstaan in Hongarije , door kruisingen met de kortharige vizsla en andere ruwharige rassen erkend als officieel ras in de 30 er jaren . De draad haar vizsla is een allround voorstaande jachthond , gefokt met als doel om het wild te zoeken , voor te staan en te aporteren maar ook het uitwerken van een zweetspoor is voor de vizsla een niet zo’n moeilijke opgave .

De meeste vizsla’s worden tegenwoordig als huishond gehouden , dit is geen enkel probleem voor deze actieve jachthond , mits zij voldoende beweging en afleiding aangeboden krijgen .

De vizsla is een zeer aanhankelijke hond, ontzettend leergierig en bovenal heel gevoelig , dit maakt hem mits in de juiste handen tot een makkelijk op te voeden hond. Als waakhond is de vizsla minder geschikt , er word wel wat geblaft als het echt nodig is , maar over het algemeen word bezoek met veel enthousiasme begroet. De vizsla is een hond die erg sociaal is , omgang met soortgenoten , andere dieren in en om het huis verlopen meestal probleemloos. Door zijn aanhankelijkheid is de vizsla zeker geen hond die in een kennel opgesloten moet worden of lange tijd achter een alleen gelaten mag worden , dit zal hem zeer ongelukkig maken ,
ook een grove behandeling verdraagt de vizsla niet , door zijn gevoelige karakter heb je dan al snel een nerveuze, angstige hond gecreerd.
De draadhaar vizsla is dus nog een tamelijk jong ras , wereldwijd is de populatie niet zo groot er zijn zelfs landen in Europa waar de draadhaar helemaal niet bekend is of er zijn slechts enkele exemplaren bvb in Finland zijn er slechts een 20 tal draadhaar vizsla’s geregistreerd.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

De draadhaar vizsla kent een gemiddelde leeftijd van +/_ 13 jaar , echte gezondheids problemen zijn er niet , behalve dan natuurlijk de bekende heupdysplasie die bij alle grotere rassen voorkomen , en een enkel geval van epilepsie .

maar hier geld dat verantwoordelijke fokkers er alles aan zullen doen om deze ziekten te voorkomen .

De beharing en de kleur van de draadhaar vizsla kunnen nog al wat varieren , van Tarwe geel tot lichtbruin de officiele kleur in het Hongaars is szemles sarga (broodgeel) .

Ook de lengte van de beharing varieerd nog wel eens het wat zachte langere wollige haar tot een echt keiharde ruwharige vacht die als een kokosmat kan aanvoelen, dit heeft nog alles te maken met het nog steeds niet echt “doorgefokt”” zijn van de draadhaar vizsla ,
waar wel bij opgemerkt moet worden dat het fokken van een hond met een perfecte draadharige vacht nog steeds als het allermoeilijkste ervaren word door andere fokkers van draadharige rassen . De vacht verzorging is dus afhankelijk van de beharing die de hond heeft , sommige moeten 1x per jaar een stevige plukbeurt ondergaan , om er weer toonbaar uit te zien anderen daarintegen hebben genoeg aan een wekelijkse borstelbeurt om netjes in het pak te blijven (.Verharen doet de draadhaar nauwelijks )

nog even wat gegevens , de schofthoogte voor een reu bedragen tussen de 58 en 64 cm voor een teefje 54 tot 60 cm . het gemiddelde gewicht is tussen de 23 en 30 kilo