Podengo Português

Van de Podengo Português bestaan 6 soorten: de Grande (55-70cm), de Medio (40-55cm) en de Pequeno (20-30cm), elk in een kortharige en een ruwharige variant. Het is een Portugees ras dat in Portugal wordt gehouden als zelfstandige jachthond, gezelschapshond, en erf(waak)hond. Hier wordt m.n. de Medio (ruwhaar) besproken.
 
De Podengo Português heeft ongeveer dezelfde geschiedenis als de Spaanse Podenco’s (Podenco Ibicenco/Podenco Canario), de Italiaanse Cirneco dell’Etna en de Faraohond (oorspronkelijke windhond van Malta). U kunt hen ook nu nog op de eilanden in de Middellandse zee en op het Iberische schiereiland vinden.

Ook op de kleinere eilandjes voor de kust van Tunesië leven nog honden van dit type. Al deze honden zijn nakomelingen van de Prehistorische Noord Afrikaanse windhond, een slanke hond die ook met zijn neus/oren/ogen jaagde, en vooral konijnen wist te bemachtigen. Omdat zij al hun zintuigen gebruiken op de jacht noemt men ze halfwindhonden; andere windhonden jagen alleen op het oog.

De Podengo Português is een zeldzaam ras, dat zich nog natuurlijk en origineel gedraagt. De Portugese PodenGo word vaak verward met zijn verre neef de PodenCo. Maar niet alleen in naam is de Podengo verschillend van de Podenco, ook verschijning en karakter zijn anders.
De Podengo Português Medio/PPM kent 2 gezichten. Binnenshuis zijn het lieve, sociale, rustige, aanhankelijke honden, die zeer goed samen kunnen leven met kinderen en andere huisdieren.
Buitenshuis zijn het vrolijke, onafhankelijke, niet moe te krijgen “jagertjes”. Luisteren op afstand is niet hun sterkste punt, ze zijn immers in Portugal altijd gefokt als zelfstandige werkhond. Maar als ze van jongs af aan de juiste “training” krijgen, en de timing van de baas goed is, zullen ze terug komen, in plaats van de achtervolging op de “prooi” in te zetten. Ook als een PPM de prooi achterna gaat, zal hij altijd op de plek terug komen waar hij zijn baasje heeft verlaten.
   
De PPM zijn gevoelige, zeer intelligente honden; een training met veel dwang (en geschreeuw) heeft daarom weinig zin. Een positieve, vrolijke, afwisselende opvoeding werkt prima (clickertraining). De PPM kan zich prima vinden in bijv. behendigheid, coursing en dogfrisbee. Het zijn sportieve honden, met een enorm uithoudingsvermogen, prima om mee te nemen bij een rit te paard, of een fietstocht. De PPM heeft zich ook als acteerhond uitstekend bewezen. In de film “Zeus en Roxanne” spelen ze een hoofdrol, in “Three Wishes” en “Dante’s Peak” een imponerende bijrol. De nieuwste film met een PPM heet “Lake House”.
 
Tot slot is de PPM, dank zij zijn uitstekende zicht/neus/oren een uitstekende erf/waakhond. Dit uit zich in fel blaffen, niet bijten! Kan men dit niet zo waarderen, is het zaak dit van jongs aan af te leren, maar het blijven honden die graag blaffen!
De PPM is over het algemeen een sterke gezonde hond zonder erfelijke afwijkingen, dit neemt niet weg dat er zich bepaalde gezondheidsproblemen kunnen voordoen.
Bij de medio hebben zich op dit moment een aantal gevallen van oogafwijkingen (jeugdstaar en Distichiasis) voorgedaan, ook zijn er meerdere gevallen geweest van Lysosomale Stapelingsziekte (een erfelijke stofwisselingsaandoening). Een aantal serieuze liefhebbers/fokkers houdt zich bezig met deze problemen. Ze registreren ze, bekijken waar ze vandaan komen en wat ze kunnen doen om deze problemen op te lossen. Helaas zijn er ook een aantal fokkers niet geïnteresseerd in deze problemen, ze gebruiken ouders, broers en zusjes van deze probleemgevallen in plaats van ze uit te sluiten van de fok.
Wilt u een PPM waar dan ook te wereld kopen, informeer dan goed naar de mogelijke afwijkingen, en vraag altijd om een koopcontract! Een serieuze fokker zal u de voor- en nadelen van een PPM vertellen, en op een koopcontract staan! Er is niets zo verschrikkelijk als een langverwacht hondje kopen, wat blijkt een afwijking te hebben door onzorgvuldig fokken!
 
Daar de Podengo Português een zeldzaam ras is en er nog niet zo veel exemplaren in Nederland zijn, is er nog geen rasvereniging. Wel heeft een groep van liefhebbers de “Podengo Português Registratiegroep” opgericht. Deze groep registreert alle Podengo’s in Nederland,registreert de gezondheid en organiseert Podengo-activiteiten. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u mailen naar: info@podengoportugues.com 
De rasinformatie & foto’s op deze pagina werden verzorgd door
de Podengo Português Registratiegroep    – © 2006

Meer op Hondenplaza.nl over: Podengo Portugues