Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Heidewachtel

Historie
De Heidewachtel is een van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West-Europa voorkwam.

Deze honden stonden ook wel bekend als vogelhonden. Ze werden gebruikt om het wild op te sporen, zodat het met jachtvogels bejaagd kon worden. Deze honden wezen het wild aan door ‘voor’ te staan.

In het begin van deze eeuw trof men op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Men voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterlander vorstehhund kennen

Heidewachtel
De Heidewachtel of Kleiner Münsterländer Vorstehhund is afkomstig uit Duitsland. Het is een middelgrote, elegante, edele maar toch krachtige hond. Is intelligent met een groot aanpassingsvermogen, aanhankelijk, levendig, gehoorzaam, slim, vrolijk, trouw en met een aangeboren eerlijkheid.

Het is een hond die men met zachte hand opvoedt, men moet hierbij echter altijd consequent blijven. De grote intelligentie blijkt uit het feit, dat de hond in staat is het geleerde te gebruiken en verschillende leerresultaten met elkaar te combineren. Niet alleen is de Heidewachtel een all-round jachthond maar tevens een fijne gezinshond (lief voor kinderen) die goed overweg kan met soortgenoten en andere huisdieren. Deze veelzijdige jachthond heeft een zeer groot uithoudingsvermogen, jaagt niet alleen graag, maar zwemt, doet aan behendigheid en flyball en weet zich prima te handhaven op gehoorzaamheidscursussen. Regelmatig halen Heidewachtels het diploma reddingshond of lawinehond. Ze houden van lange wandelingen op het strand, de hei en in de bossen en moeten dus zeker goed worden uitgelaten.

Ideale kenmerken
Lichaam gestrekt met diepe borst, goed gewelfde ribben, licht opgetrokken buik. Benen matig lang met niet te zwaar bot. Kleur : bruin met wit, bruin-schimmel, tan aftekeningen aan de snuit en boven de ogen toegestaan.

Hoofd en schedel : droog en adellijk. Niet te brede, lichtgewelfde en naar verhouding smalle schedel, lange krachtige snuit en weinig stop. Donkerbruine ogen. Niet te lange oren, vlak hangend.

Staart : lang, goed bevederd. Recht gedragen of iets opgebogen.
De voeten zijn rond. De schofthoogte voor reuen bedraagt 52 tot 56 cm en voor teven 50 tot 54 cm. Afwijkingen van 2 cm naar beneden of boven zijn toegestaan. Het gewicht bedraagt ongeveer 15 kg.
Verzorging
De verzorging is eenvoudig, twee maal per week borstelen, de oren regelmatig op vuil controleren en het teveel aan haar in de oorschelpen wegknippen. Ook moet het haar tussen de tenen en voetzolen weggeknipt worden, dit voorkomt spreidvoeten en likeczeem bij de hond. Hoe gek het ook klinkt maar de vacht is zelfreinigend en hoe smerig de hond ook thuiskomt, laten opdrogen en het vuil valt er vanzelf af.

Aard
dit is een vrolijke, zorgeloze hond die zich zowel op de jacht als in de achtertuin op zijn gemak voelt. Hij kan goed opschieten met kinderen en heeft over het algemeen een plezierige aard.

Zijn natuurlijke aanleg voor apporteer-werk is zeer sterk aanwezig, en kan effectief gebruikt worden in huis voor het halen van sloffen en kranten. Het is een verstandige, aanhankelijke, gehoorzaam en waakzame hond.

De Heidewachtel heeft wel zeer veel beweging nodig en is niet echt geschikt als stadshond.

Opvoeding
deze fijne gezinshonden willen het hun eigenaar maar al te graag naar de zin maken. Voed ze met zachte hand op, maar blijf altijd consequent.

Jachteigenschappen
De Heidewachtel werkt zowel voor als na het schot. Hij werkt prima in dichte dekking waardoor hij ook uitermate geschikt is voor “peuterhond”.
Daarnaast zoekt de Heidewachtel het wild op door met opgeheven hoofd een veld af te zoeken tot hij verwaaiing krijgt, waarna hij tot voorstaan komt.
Na het schot zoekt de hond het wild op en apporteert het, ook uit water. Zowel in Duitsland als in Nederland wordt hij ook getraind en ingezet voor het zweetwerk. De Heidewachtel is dus een veelzijdige, allround jachthond.

De Vereniging
Iedere bezitter van een Heidewachtel zou lid moeten zijn van de Heidewachtelvereniging. Afgezien van onderstaande activiteiten ontvangt men zes keer per jaar het verenigingsblad, waarin zakelijke informatie over opvoeding, training, gezondheid, etc. afgewisseld wordt met verslagen van wedstrijden en evenementen en met verhalen van leden over hun ervaringen.