Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Basset fauve de bretagne

Aard, gedrag en geschiedenis.

De jachthond als huishond. De fauve is een vrolijke oersterke jachthond, probleemloos te houden met andere honden of katten en uitstekend geschikt in gezinnen met kinderen.

De fauve behoort tot de rasgroep van de lopende honden (groep 6) in Nederland, Brakken genoemd. In Frankrijk (land van herkomst) heet de rasgroep van de lopende honden CHIENS COURANTS.

Honden die tot deze rasgroep behoren noemt men niet direct “gehoorzaam”,

de fauve is echter redelijk gehoorzaam omdat hij slechts in kleine meutes gehouden wordt Hij leert dus meer naar zijn baas te luisteren dan honden die in grote meutes jagen.

Jachtpassie!
Bij de Brak hoort jachtpassie! Alvorens u tot de aanschaf van een fauve over gaat dient u zich terdege te realiseren dat een fauve een huisgenoot is, die een aantal oeroude en specifieke instincten en karakter eigenschappen bezit, zoals een grote jachtpassie en zelfstandigheid, soms komt dit over als eigenwijs en ongehoorzaam.

Dit hoort bij de fauven (alle brakken); elke fokker die u verteld dat dit eruit gefokt is geeft u een onjuiste informatie.

Als een fauve de jachtpassie ontbreekt is zulks eerder abnormaal dan normaal. Wil men met een fauve in het vrije veld wandelen, denk dan nooit dat hij na een goede training keurig luistert.

Een goede training als voorbereiding is nodig om te voorkomen dat de Fauve zelfstandig elk wildspoor volgt. Hij vergeet zijn baasen blijft een uur of langer weg, waarbij alleen zijn luid geven van verre te horen is.
Voor de leeftijd van 7 maanden moet een fauve volledig gehoorzaam zijn (daarna ontwikkeld zich de jachtpassie). Als jonge pup (8 weken) dient men de gehoorzaamheid consequent en met zachte hand spelenderwijs te gaan oefenen.Eenmaal verworven rechten zal hij niet gauw prijsgeven.

De Basset Fauve de Bretagnestamt af van de grote Griffon Fauve de bretagne. De Basset is een mutatie, de korte poten zijn een erfelijke toevalligheid. Dit maakt hemuitermate geschikt voor de jacht in kreupelhout en doornig struikgewas. Bretagne bestaat voor een groot deel uit heuvelachtig terrein, zodat men een hond fokte die korter van rug is dan andere bassets.

Een langere hond zou over de kop slaan, wanneer hij in volle vaart achter wild een heuvel afrent. Rugproblemen zijn bij dit ras dan ook onbekend.

De Fauve de Bretagne is een van de oudste Franse rassen. In de 14de eeuw was van de Fauve de Bretagne al een meute van dit type bekend.

De dochter van LodewijkX1, Anne de Beaujeu, bezat al een fauve teef waaruit de beroemde lijn jachthonden “Bauds” genaamdontstond.

De Griffon Fauve bestaat nog steeds. De hond wordt gebruikt voor de jacht op wild zwijn en wordt gehouden in meutes.
De Basset is in Frankrijk een populaire jachthond geworden. Een jager heeft er meestal twee of drie. Met een kleine meute wordt vooral op konijn en haas gejaagd, maar ook fazant, vos en wild zwijn behoren tot hun prooi. De meute zoekt het wild op en geeft luid (blaft) en drijft het wild naar de jager. De selectie door de jagers is streng. Hierdoor ontstond een sterke, levendige hond die doet wat van hem verwacht wordt, maar ook eigen intiatie vertoont.