Cesky Fousek

Land van herkomst: Tsjechie

De Cesky Fousek behoort tot de rasgroep van de continentale staande honden (7).De geschiedenis van de Cesky Fousek is ontstaan in de Middeleeuwen. Deze honden werden vooral voor de jacht gebruikt vanwege hun karakter, scherpte, uithoudingsvermogen en snelheid. Cesky betekent, komt uit Tsjechie, Fousek betekent, baard. Aan het einde van de eerste wereldoorlog was dit ras bijna

 

uitgestorven. Gelukkig waren er enkele exemplaren van het oorspronkelijke type bewaard gebleven en met aanzienlijke toevoer van andere staande honden wist men het ras te laten herleven.
 
Het ras werd tevens “gemoderniseerd”d.w.z. aangepast aan de eisen van de moderne jager. De Cesky Fousek is breed inzetbaar. In 1958 werd de Cesky Fousek officieel erkend door de FCI. Tevens kan men met een Fousek ook plezier beleven aan de gehoorzaamheidstrainingen ( G&G) of VZH (Verkeerszekere Hond)

De Fousek vindt het gewoon heel fijn om met de baas bezig te zijn.

Grootte:
60 – 66 cm. bij de reuen 28 tot 34 kg
58 – 62 cm bij de teven 22 tot 28 kg

 
 
Vacht en verzorging
De beharing bestaat uit 3 haarsoorten: een zachte, dichte ongeveer 1.5 cm lange ondervacht die de huid tegen vocht beschermt en in de zomer bijna helemaal verdwijnt.
de 3-4 cm lange harde ruwe en nauw aanliggende bovenvacht, wat 5-7 cm lang borstelig haar, byzonder recht en grof, vooral op de borst, de rug, de liezen en de schouders.

Indien U uw hond thuis huisvest en niet van plan bent om te gaan jagen is het bij dicht behaarde honden raadzaam deze te laten trimmen door ervaren en deskundig trimster Tussen de trimbeurten door borstelt u de hond regelmatig en knipt u het teveel aan haar tussen de voetzolen weg. Controleer regelmatig of er in de gehoorgang ook haren groeien, zo ja verwijder deze dan.

 
Aard:
Vriendelijk, intelligent, zachtaardig, aanhankelijk, volgzaam en gehoorzaam, waaks. Hij is zeer gehecht aan zijn baas en familie. Binnenshuis rustig, buitenshuis actief en hard voor zichzelf.
 
Opvoeding:
Het zijn snelle en leergierige leerlingen! De training moet wel afwisselend zijn anders gaat hij zich vervelen.

tussen de trimbeurten door borstelt u de hond regelmatig en knipt u het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.

Controleer regelmatig of er in de gehoorgang ook haren groeien, zo ja verwijder deze dan.

Sociale aanleg:
Ze gaan prima om met honden en andere huisdieren. Vanwege z,n jachtinstinct kunnen b.v. katten problemen geven. Ook het gezelschap van kinderen kunnen ze prima verdragen mits de kinderen de hond in zijn waarde laten.
Beweging:
De Cesky Fousek heeft veel beweging nodig om z,n energie kwijt te raken. Wanneer hij daar de leeftijd voor heeft kan hij ook heerlijk mee naast de fiets. Uiteraard vindt hij het fijn om regelmatig met soortgenoten vrij te spelen en te ravotten.

De kleuren:
Deze zijn: bruinschimmel, bruin met of zonder wit en wit met bruine kop en bruine aftekeningen. Ook zwartschimmel is toegestaan.

 
De rasinformatie & foto’s op deze pagina werden verzorgd door
Paulien – © 2004

Meer op Hondenplaza.nl over: Cesky Fousek