Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles-spaniël is een kleine gezelschapshond, die heel erg gesteld is op gezelschap (zowel andere honden als mensen). Het ras heeft een redelijk lange zachte vacht en lange oren. Het ras stamt uit de twintigste eeuw maar heeft zijn wortels in een ouder ras, de King Charles-spaniël deze verschilt vooral door de snuit. Er worden officieel vier kleuren erkend: Black & Tan, Ruby, Blenheim en Tricolor

Geschiedenis Cavalier King Charles Spaniel

cavalier king charles spaniel pup
De huidige cavalier is een directe afstammeling van de kleine Toy Spaniels die staan afgebeeld op vele schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Zoals de naam al aangeeft, is de Dwergspaniel een dwergvorm van de Spanielachtigen. De (normale) Spaniels, die voor de jacht gebruikt werden, hadden een aantal uiterlijke eigenschappen gemeen als: lange beharing met bevedering aan de voor-en achterbenen, sterk behaarde vlak afhangende oren, een vriendelijk karakter en een onvermoeibaar kwispelend staartje.

Karakter Cavalier King Charles Spaniël
De Cavalier King Charles Spaniël is een vrolijke, elegante en levenslustige viervoeter die een lange wandeling op zijn tijd zeer op prijs stelt. Het liefst is deze affectieve Spaniël voortdurend in gezelschap; hij kan echter wel alleen thuis zijn mits hem dat op tijd word geleerd. Het is van nature geen “blaffer”. De Cavalier King Charles Spaniël is niet bijzonder geschikt als waakhond door zijn ontwapenende karakter. Hij stapt menslievend op alles en iedereen af. Hij kan zeer goed met kinderen overweg en ook andere huisdieren geven over het algemeen geen problemen.

cavalier king charles spanielRasbeschrijving Cavalier King Charles-spaniël

Algeheel beeld
Actief, gracieus en harmonisch, met een vriendelijke uitdrukking.

Karakter
Sportief, aanhankelijk en totaal onbevreesd.

Temperament
Vrij, vriendelijk, niet agressief, geen neiging tot nervositeit.

Hoofd en schedel
Schedel bijna vlak tussen de oren. Ondiepe stop. Lengte van de neusrug 3,8 cm. Neusgaten zwart en goed ontwikkeld zonder vleeskleurige vlekken. De voorsnuit schuin toelopend naar de neuspunt. De lippen goed ontwikkeld maar niet afhangend. de zijkanten onder de ogen moeten goed gevuld zijn. Elke neiging tot ‘snippy’ is ongewenst.

cavalier king charles spanielOgen
Groot, donker, rond maar niet uitpuilend; wel ver uitstaand.

Bek
Sterke kaken, met een goed, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. de boventanden overlappen sluitend de ondertanden en zijn recht in de kaak geplaatst.

Hals
Middelmatige lengte, goed aangezet.

Voorbenen
Middelmatige borst, schouders goed schuin geplaatst; rechte benen met middelmatige botaanleg.

Lichaam
Kort in lendenpartij met goed gewelfde ribben, rechte rug.

Achterbenen
Benen met middelmatige botaanleg, goed gehoekt – geen neiging tot koehakkigheid of o-benen.

Voeten

Compact met goed eeltkussen en goed bevederd.

Staart
De lengte van de staart moet in verhouding zijn met het lichaam, goed aangezet, vrolijk gedragen maar nooit boven de ruglijn.

cavalier king charles spanielGangwerk
Vrij gangwerk en elegant in de beweging, voldoende stuwing in de achterhand. De voor- en achterbenen bewegen zich evenwijdig wanneer het gangwerk zowel van voor als van achteren bekeken wordt.

Vacht
Lang, zijdezacht haar, zonder krullen. Een lichte golving is toegestaan. Voldoende bevedering. In zijn geheel vrij van trimbewerkingen.
Kleur
De erkende kleuren zijn:

Black and tan
Ravenzwart met bruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, binnenkant van de oren, borst en benen en aan de onderzijde van de staart. Het tan (rood-bruin) moet helder zijn. Witte aftekeningen zijn ongewenst.

Ruby Geheel zuiver rood gekleurd. Witte aftekeningen zijn ongewenst.

Blenheim
Stralend kastanjebruine aftekeningen goed verdeeld over een parelwitte ondergrond. De aftekeningen moeten goed verdeeld op het hoofd liggen, tussen de oren plaats biedend aan de zeer gewaardeerde ruitvormige aftekening of vlek (een karakteristieke kenmerk van deze variëteit).

cavalier king charles spanielDriekleur
Zwart en wit, goed verdeeld en gescheiden, met bruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, binnenkant oren, binnenkant benen, en aan de onderkant van de staart.
Iedere andere kleur of combinatie van kleuren is ongewenst.

Gewicht
Gewicht van 4 tot 8 kg. Een kleine, goed uitgebalanceerde hond van het gemiddelde gewicht is te prefereren.

Fouten
Fout is elke afwijking van voorgaande punten, waarbij de graad van belangrijkheid in acht moet worden genomen.

Aanvullende informatie:
FCI nummer: 136
Rasgroep: Gezelschapshonden
Sectie: Engelse Dwerg Spaniëls
Rasvereniging: Cavalier Club Nederland
Land van herkomst: Engeland
Andere naam: English Toy Spaniel en De Cavalier

cavalier king charles spaniel pup cavalier king charles spaniel pups