Bichon Frise

Herkomst

De Bichon a Poil Frise, ofwel Bichon Frise behoort tot de Bichongroep. Welke bestaat uit de Maltezer, Bolognezer, Havanezer, Coton de Tulear en het Leeuwhondje.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Deze groep hebben een gezamenlijke oorsprong en komen uit het Middellandse Zeegebied. Bovendien stammen ze af van de gezelschapshonden die in vroegere tijden het bestaan van zeelieden moesten opvrolijken.

De Bichon Frise is door het FCI (Federation Cynologique Internationale) erkend als Frans/Belgisch ras.

Geschiedenis
Over het ontstaan van de Bichon Frise zijn nogal wat meningverschillen. Het ras zou afstammen van de Barbet in de Mediterranee. Of het ras zou zijn ontstaan uit kruisingen met de Maltezer, Bolognezer en kleine witte Poedels. Deze Bichons werden in de 15e eeuw meegenomen door Italiaanse zeelieden naar het eiland Tenerife, alwaar deze de naam Bichon Tenerife kreeg.

Gedurende de renaissance werd de Bichon Tenerife naar Frankrijk gebracht. Ook in de 16e eeuw werd het ras zeer populair en geliefd aan het Spaanse hof. Regelmatig werden hondjes van dit type veelvuldig door de Spaanse hofschilder Francis Goya y Lucientes op het doek gezet.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Door hun handzame formaat werden deze dan ook gemakkelijk mee onder de arm overal mee naar toe genomen.Ook waren zij zeer geliefd aan het Franse en het Engelse hof. In 1789 nam de populariteit van de hondjes af na de Franse revolutie. Zelfs begin jaren van de 20e eeuw hebben ze als straathondjes geleefd. Door hun acrobatische kunstjes werden ze door straatmuzikanten en ook in circussen gebruikt als circushondjes. Toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen waren er enkele liefhebbers voor het ras in gaan zetten.

Er werd een fokprogramma opgestart. De officiele standaard werd in 1933 van het ras opgesteld. De naam Bichon Tenerife werd veranderd in Bichon a Poil Frise. Pas in 1934 werd door het FCI de Bichon Frise in het Franse Stamboek erkend als Frans/Belgisch ras.

Omstreeks 1979 werden de eerste Bichons Frise in het Nederlanse Stamboek ingeschreven. In Nederland is de Bichon Frise niet zo populair als in de Scandinavische landen, Engeland, Australie, Amerika en Frankrijk. In genoemde landen worden de Bichons in schitterend toilet voorgebracht op tentoonstellingen. Dit tot in tegenstelling van Frankrijk, die zien liever een ongekunstelde Bichon Frise.

Het karakter
De Bichon Frise heeft een zeer vrolijk karakter. Is erg aanhankelijk, speels, leergierig, nieuwsgierig, intelligent en ook wel ondeugend. De Bichon Frise houdt van het gezin en wil daar ook van deel uit maken.

Is daarnaast een echte kindervriend, mits deze met respect behandelt. Maar dit geldt natuurlijk voor alle honden. De opvoeding gaat doorgaans probleemloos.

Heeft een hekel om alleen thuis te blijven en moet op zeer jonge leeftijd worden aangeleerd. Het liefst ligt de Bichon aan de voeten of naast zijn geliefden op de bank.

De Bichon Frise is geen waakhond, maar blaft wel als er aan de deur wordt gebeld. Iedereen die op bezoek komt is welkom, en wordt uitbundig begroet. Ook stelt het ras geen hoge eisen aan de woonruimte.
Door hun vlugge bewegingen houden ze van ravotten en spelen. Een wandeling in het bos of op het strand is een lust. Door zijn intelligentie en acrobatische kunsten is het ras ook zeker geschikt voor deelname aan een cursus Gehoorzaamheid of Behendigheid.
Ook is de Bichon Frise een echte Showhond. Kortom een ideale gezinshond. Verder verhaart het ras ook niet. Maar de vachtverzorging daarentegen vergt veel onderhoud. Regelmatig borstelen en kammen is een must. Zo ook de bezoekjes naar de trimsalon om de vacht in model te laten knippen.