Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Noorse buhund

Noorse BuhundDe Noorse Buhund behoort tot de Scandinavische rassen en valt onder de groep Spitsen en Oertypes. Het Noorse woord BU betekent boerderijtje of stalletje en geeft daarmee al aan dat de hond vroeger gebruikt werd als erfhond. Hij was inzetbaar voor vele taken zoals vernietiger van ongedierte, het hoeden van schapen en bewaker. Bij het minste onraad slaat de blafgrage Noorse Buhund aan maar hij is te vriendelijk om vreemden op afstand te houden.

De opvallendste karaktereigenschappen zijn vriendelijk, zachtmoedig, vrolijk, zelfbewust, energiek, waaks en avontuurlijk.

De Buhund is een typische spitshond die iets kleiner is dan de gemiddelde grootte (reu 43-47 cm. teef 41-45 cm.), vierkant is gebouwd, met spitse rechtopstaande oren en een op de rug gedragen, krachtig gekrulde staart. De dubbele vacht bestaat uit een bovenvacht (dicht, goed aanliggend, stevig stokhaar) die langer is rond de nek, borst, achterzijde poten en staart en een ondervacht die kort, zacht en zeer dicht is. Hiermee is hij goed bestand tegen het klimaat in het land van oorsprong. De kleur varieert van roodbruin tot crème, bijna wit, al dan niet met enige witte aftekening. Vaak komen zwarte haren voor, verdeeld over de gehele vacht. Rond de snuit is de hond in meer of mindere mate zwart gepigmenteerd. Er bestaat ook een zwarte variëteit. De crèmekleurige hond komt echter het meest voor.

Buhund puppyHet is een energieke bedrijvige hond die nog dicht bij de natuur staat. Hij graaft graag in molshopen en hoewel een jachtinstinct niet aanwezig hoort te zijn bij dit ras zijn er toch types die graag jagen op klein wild. Hij heeft veel en vaak beweging nodig. Het liefst rent hij onaangelijnd door de natuur waar deze hond graag verkoeling in het water zoekt. Ze kunnen goed opschieten met soortgenoten, die meestal wel doldriest maar goedbedoeld benaderd worden. Mits ze buiten genoeg beweging en afleiding krijgen zijn het binnenshuis meestal aanhankelijke en rustige honden. Ze hebben een hoog knuffelgehalte en zijn dol op veel en positieve aandacht. Ook bezoek wordt met groot enthousiasme begroet.

De Noorse Buhund kan door zijn zachtaardige karakter met veel liefde, consequent en duidelijk worden opgevoed en nóóit met harde hand. Door zijn slimheid en nieuwsgierige aard leert hij snel. Het eindeloos herhalen van oefeningen ligt hem niet want de Noorse Buhund houdt van afwisseling en actie en absoluut niet van saai. Dit komt goed van pas bij het speels (aan)leren door bijv. de agilitysport met hem te beoefenen. Zoals het een goede erfbewaker betaamt, blaft hij graag. Met een consequente opvoeding van pup af aan is deze luidruchtigheid binnen de perken te houden. Door zijn onderzoekende aard zal hij niet altijd, zoals de trouwe keeshond, de erfgrens respecteren. Een goede afrastering rond de tuin is noodzakelijk.

Noorse buhundDe dubbele kortharige vacht heeft weinig verzorging nodig. De Noorse Buhund is erg schoon. De vacht lijkt wel scotchgardÔ behandeld. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. Tijdens de rui dient vaker geborsteld worden om de loskomende onderwol beter kwijt te raken.

Het ras heeft een sterke gezondheid en kent geen rasspecifieke aandoeningen.

Deze Viking van ideale grootte is geschikt voor sportieve mensen met een evenwichtig karakter die voldoende tijd hebben en veel met de hond willen ondernemen. Zijn toegenegenheid naar kinderen lijkt bijna aangeboren.

De belangen van de Noorse Buhund worden behartigd door Scandia vereniging van liefhebbers en fokkers van Scandinavische spitshondenrassen. Hier kan men uitgebreidere informatie inwinnen.

Wilt u weten hoe de Noorse Buhund in de dagelijkse praktijk ‘werkt’ kijk dan op www.kluifje.com en geniet van de doldwaze capriolen van Noorse Buhund Skip Fjelldalgard.