Markiesje

Land van herkomst: Nederland

markiesjeHet markiesje is een oude hollandse rashond dat sinds mei 1999 weer officieel in nederland is erkend door de raad van beheer. Ondanks deze erkenning heeft de Raad van Beheer tot op de dag van vandaag het stamboek voor het Markiesje open gehouden om het zo mogelijk te maken ook zogenaamde “nieuwkomers” na aankeuring op te nemen in het Markiesjesregister. “Nieuwkomers” zijn hondjes die veel gelijkenis vertonen met de raspunten van het Markiesje. Deze rasloze hondjes kunnen worden aangekeurd en vervolgens worden opgenomen in het Markiesjesregister. Op deze manier tracht de rasvereniging de fokbasis van het Markiesje te verbreden.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Er zijn schilderijen uit de 17e en 18e eeuw bekend waarop afbeeldingen staan van kleine, zwarte, spioen-achtige hondjes die veel gelijkenis vertonen met het hedendaagse Markiesje. Er is echter tot midden jaren ’70 niet gericht met het ras gefokt. Mw. Mr. M.J. van Woerden stelde een uitgesproken belangstelling voor dit onbekende zwarte spioentje aan de dag en richtte op 24 juni 1979 samen met een groep andere geïnteresseerden de “Vereniging voor Liefhebbers van het Markiesje” op.

Op 1 mei 1999 werd het Markiesje door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland erkend als officieel Nederlands ras.

Karakter
Het Markiesje is een veelzijdig hondje. Het is ingedeeld in rasgroep 9 (Gezelschapshonden) wat onterecht de suggestie kan wekken dat het hier gaat om een hondje dat zich het beste thuis voelt bij de baas op schoot. Alhoewel dit een plekje is waar het Markiesje over het algemeen graag vertoeft doe je het ras tekort door het daar bij te laten.

Het Markiesje stelt over het algemeen weinig eisen aan zijn eigenaar. Ook als de eigenaar eens wat minder tijd heeft om te gaan wandelen, zal het Markiesje dit zonder mopperen accepteren. Maar lange boswandelingen waarbij de hond lekker los van de lijn kan rennen zijn bij vrijwel elk Markiesje zeer geliefd. Het is dan ook zonde om het Markiesje te veroordelen tot drie maal daags een blokje door de wijk, ook al zal hij zich daar bij neerleggen.

Het eigen gezin is erg belangrijk voor het Markiesje maar ook mensen buiten het gezin worden over het algemeen vriendelijk begroet. De meeste Markiesjes zijn echter wel waaks en zij zullen hun stem laten horen wanneer ze denken dat ze onraad ruiken.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Met andere honden gaat het Markiesje prima om, en ook andere huisdieren zoals katten of knaagdieren vormen geen probleem mits de hond hier op jonge leeftijd goed mee gesocialiseerd is.
Het Markiesje is niet moeilijk op te voeden. Ze zijn zeer baasgericht en de meeste Markiesjes willen graag samenwerken met de baas. Met de goede aanpak is een Markiesje erg veel te leren. Ze leren bovendien erg snel.

Het Markiesje is een zeer sportief hondje en is bijna overal voor te porren. Gehoorzaamheid en agility zijn voorbeelden waar veel Markiesjes niet onverdienstelijk in mee draaien, maar ook voor UV(Uithoudingsvermogen)-proef, speurwerk, doggydance, breitensport, flyball, dogfrisbee enz. draait het gemiddelde Markiesje zijn of haar poot niet om.

Al met al dus een zeer veelzijdige, sportieve, grote hond in een kleine, handzame en uiterst charmante verpakking.

Rasbeschrijving

HOOFD: De schedel is bijna vlak, niet te zwaar en met een voelbare achterhoofdsknobbel.De lengte van de voorsnuit is iets korter dan die van de schedel. De oren zijn hoog aangezet maar niet boven de schedel uitstekend.

VACHT EN KLEUR:De beharing is fijn en glanzend, halflang en sluik aanliggend met bevedering aan oren,achterzijde van de benen en aan de staart. Volgens de standaad is de enig toegestane kleur zwart met of zonder witte aftekening. Maar er worden nog regelmatig anders gekleurde pups geboren.Voor de fol vormt dit geen enkel probleem want type,karakter,bouw en gezondheid zijn natuurlijk veel belangrijker voor een ras in opbouw.

STAART: De staart mag vrolijk gedragen worden maar nooit veel boven de ruglijn. In rust hangend met een lichte boog.Een krulstaart is niet gewenst.

HOOGTE: De hoogte is ongeveer 35cm.

Hondenplaza bestaat sinds 2002 en sommige artikelen zijn al wat ouder. We werken altijd aan het updaten van de inhoud. Zie je een fout of wil je feedback met ons delen? Laat het ons weten!