Wetterhoun

De Wetterhoun (andere naam: Friese krulhaar of otterhond) werd veel gebruikt bij de jacht op waterwild en komt net als de Friese Stabij en de Friese Windhond – die uitgestorven is rond 1900 – van oorsprong uit Friesland. Daar komt hij al eeuwen lang voor.

De hond kwam vroeger vooral voor in het Friese merengebied. Het was de hond van boeren en arbeiders, die met hem gingen jagen (otter- en bunzingjacht), maar hem ook gebruikten als waak- en erfhond. De bouw is middelgroot, krachtig en compact.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Eigenschappen
De Wetterhoun werd vroeger ook wel gebruikt als trekhond: hij werd voor de kar gespannen om bijvoorbeeld melkbussen te trekken.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Met uitzondering van de kop en de benen is het gehele lichaam bedekt met dikke krullen van stevig, dicht haar. Het haar is vrij grof en voelt vettig aan. Het ras kent de kleuren zwart en zwart-wit (zwart-bont), bruin en bruin-bont. De zwarte en bruine honden hebben overigens wel bijna altijd ergens een witte vlek.

Aard
De Wetterhoun is een rustige hond met een zacht karakter. De hond is enigszins eigenzinnig en is niet zomaar vertrouwd met iedereen. Hij is erg geduldig met kinderen en erg betrouwbaar. Hij is een prima waakhond maar zeker niet agressief. In vergelijking met de Friese Stabij houdt de Wetterhoun nog meer van het buiten zijn.

De wetterhoun heeft samen met de Friese stabij in Nederland een rasvereniging.