Pekinees

Honden staan tegenwoordig in de meeste landen hoog in aanzien, maar stel je voor dat je voor een hond moet buigen ! De Pekingees ( of Pekinees, Pikenees of Peking Palasthund ) werd door de Chinezen ooit als bijna heilig beschouwd. Daarom moesten ‘gewone’ mensen voor ‘de kleine Leeuwhond’ buigen.

Dit ras bestond al tijdens de Tang dynastie, in de 8ste eeuw, maar het tegenwoordige uiterlijk werd in Engeland bedacht. Het ras is gebaseerd op honden die in 1860 door Engelse militairen als oorlogsbuit uit het Chinese keizerlijk paleis werden meegenomen. Ze staan, vanwege hun ronde manen en dieprode vachten, ook wel bekend als ‘zonnehonden’.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

In de jaren ’30 is de Pekingees een lange tijd een ‘modehond’ geweest. Dit had onzorgvuldig fokken tot gevolg. Daardoor werd er niet voldoende op karakter gelet en kwam er nogal eens een humeurige, naar vreemden happende Pekingees voor. Na de oorlog hebben de serieuze fokkers zich tot doel gesteld een mooie Pekingees, met een mooi karakter te fokken. Daarin zijn ze wonderwel geslaagd. Pekingezen zijn trouw aan de eigen mensen, vrij actief, zeer intelligent en waaks.

Algemene rasbeschrijving
De kleine Pekingees heeft een korte, stevige en dikke hals. De korte snuit geven het gezicht een sprekende uitdrukking. Hij heeft een brede borst en een enigszins mysterieus voorkomen door zijn uitdrukking en zijn weelderige vacht. De leeftijdsverwachting is ongeveer 12 – 13 jr.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Vacht
De Pekingees heeft lange weelderige rechte bovenvacht. Rond de hals een weelderige, op leeuwenmanen gelijkende, inplant. De ondervacht is dicht aanliggend op de huid. Een dagelijkse borstelbeurt is beslist noodzakelijk.

Kleur
Alle kleuren, behalve albino en leverkleur, zijn toegestaan.

Gebruik
Gezelschapshond.

Gezondheid
Geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard
De Pekingees is aanhankelijk en trouw. Zoals je ook wel verwacht door zijn uitstraling is hij intelligent, hij wil graag met respect worden behandeld. Hij neemt genoegen met weinig beweging. Het is niet beslist noodzakelijk uren met een Pekingees te wandelen. Op zijn tijd is hij waaks, maar over het algemeen is de Pekingees geen “keffer”. Het is een zeer prettige gezelschapshond.

Hondenplaza bestaat sinds 2002 en sommige artikelen zijn al wat ouder. We werken altijd aan het updaten van de inhoud. Zie je een fout of wil je feedback met ons delen? Laat het ons weten!