Grand Basset Griffon Vendéen

Grand Basset griffon vendéenDe Grand Griffon Vendéen is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het is een grotere versie van de Petit Basset griffon vendéen. Het is een jachthond die gebruikt wordt bij de jacht op klein wild. Het ras is geschikt voor jacht in dichtbegroeid terrein. Het dier wordt ook wel gebruikt als gezelschapshond. Een volwassen reu is ongeveer 42 centimeter hoog, een volwassen teef ongeveer 41 centimeter.


Zoals vele lopende hondensoorten heeft ook de Grand Griffon Vendéen kortbenige soortgenoten voortgebracht n.l. de Grand en Petit Basset Griffon Vendéen. De Bassets (=kortbenig) Griffons Vendéens zijn ontstaan door mutatie. Mutaties zijn erfelijk als zodanig. In dit geval is door mutatie de beenlengte verkort; men kreeg dus een grote hond op korte pootjes: Bassets. Het is moeilijk te zeggen wanneer de eerste selectie van deze Bassets plaatsvond. In het begin heerste er grote wanorde in de fokkerij: het type was verre van uniform, en zowel ruwhaar, korthaar als zijdehaar kwam voor in één nest. Graaf Christian d’Elva, die er naast zijn meute Briquets G.V. ook een meute Bassets op na hield, was de eerste die selectie toepaste op de Basset Griffon Vendéen. Dit was rond 1880. Hij zocht namelijk naar honden met rechte voorbenen (nog steeds een vereiste bij de Grand Basset). Mr. Amboud, een fokker en jager uit Le Havre, selecteerde vooral op de kwaliteit van de vacht. Bovendien gaf hij destijds al het advies om alleen reuen met de maximale schofthoogte te gebruiken, omdat bij de Grand Basset Griffon Vendéen de tendens aanwezig is steeds lager te worden (dit geldt heden ten dage nog steeds). Het was echter Mr. Paul Dezamy die het type fixeerde. Hij creëerde een zeer adellijk type Grand Basset Griffon Vendéen met een machtig hoofd. Voorzien van lange soepel draaiende, laag aangezette oren en met een vertrouwde, intelligente expressie. Paul Dezamy was een fervent jager van het haas à courre en zocht daarom naar een hond met voldoende beenlengte en snelheid om een haas te forceren. Hij stelde de schofthoogte op "42 Dezamy" (=44 cm). Al snel fokte iedereen het type "Basset Paul Dezamy" daar hij als gebruikshond en qua uiterlijk, naar ieders mening, zeer geslaagd was. In de jaren ’50-’60 was dit type "Paul Dezamy" bijna volledig verdwenen en men fokte slechts nog het type "Classique", dat in alles kleiner en fijner is en minder adel vertoont.

Grand Griffon Vendéen Gelukkig heeft men onder leiding van Hubert Dezamy (kleinzoon van Paul Dezamy) het type "Paul Dezamy" weer weten terug te fokken. In de jaren ’70 verschenen de eerste fraaie exemplaren weer op de tentoonstellingen en heden ten dage zijn ze weer volop aanwezig.
Oorspronkelijk is de Grand Basset G.V. gefokt voor de jacht op haas à courre, maar tegenwoordig gebruikt men ze voor de jacht à tir op haas, konijn en ree, vos en zelfs wild zwijn. De Grand Basset G.V. is rustig van aard, verdraagzaam en lief voor kinderen en andere dieren.

Hij is intelligent, stoïcijns maar ondernemend van aard en gaat daarbij zijn neus achterna.. Hij is gesteld op gezelschap van mensen of dieren. Qua maat en karakter is hij een heel plezierige huishond.

De Grand G.V. is zeer gezellig, "Très sociable; zoals de Fransen zeggen. Voor een Brak is hij redelijk gehoorzaam te krijgen. Bij deze kwaliteiten zou men hem kunnen verwijten dat hij nogal eigenwijs is!

bron: www.griffon-vendeen.nl


Meer op Hondenplaza.nl over: Grand Basset griffon vendéen