Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Amerikaanse Water Spaniel

Land van herkomst: Verenigde Staten

Water Spaniel Geschiedenis
Algemeen wordt aangenomen dat de Amerikaanse Water Spaniel (AWS) is ontstaan door kruisingen van de rond de burgeroorlog naar Amerika geĂ¯mmigreerde Engelse/Ierse Water Spaniel en de Curly coated Retriever. In 1940 is de AWS pas officieel door de Amerikaanse Kennel Club als ras erkend maar historisch zijn er al betrouwbare beschrijvingen van de AWS bekend in 1865.

Oorspronkelijk werd het ras Bruine (Water) Spaniel genoemd. Het ras is ontwikkeld om bij de jacht op waterwild als opjagende en apporterende vogelhond gebruikt te kunnen worden. Bij deze jacht kan de hond, dankzij zijn grootte, makkelijk in een boot of een schuilhut worden meegenomen.

In het begin van de twintigste eeuw kreeg men in de Verenigde Staten meer belangstelling voor de Engelse retrievers en het aantal Amerikaanse Water Spaniels nam drastisch af.
Tegenwoordig zijn er nog maar weinige Amerikaanse Water Spaniels, maar ze staan in hoog aanzien bij jagers. Buiten Noord-Amerika komt deze hond nauwelijks voor. Het ras werd in 1940 door de Amerikaanse Kennel Club erkend.

Rasbeschrijving
De Amerikaanse Water Spaniel is een middelgrote, typische spaniel met een krullende vacht. Hij is makkelijk af te richten, heeft een goed uithoudingsvermogen en is sterk.

Hoofd: in verhouding tot het lichaam middelgroot, met een vrij brede schedel en een licht uitgesproken stop. Krachtige voorsnuit, de neusspiegel passend bij de kleur van de vacht.

Ogen: hazelnootkleurig of donkerder, harmonierend met de kleur van de vacht. Levendige en alerte uitdrukking.

Oren: lang en breed, vrij laag aangezet, maar iets boven de ooghoeken. De oorlappen moeten tot aan de punt van de neus reiken en bedekt zijn met krullend haar.

Gebit: schaargebit.

Hals: gematigd lang, krachtig en droog.

Lichaam: krachtig, met goed gehoekte schouder en opperarm, diepe borstkas met goed gewelfde ribben. Sterke rug met brede en goed bespierde lendenen.

Ledematen: sterke voorbenen met goede botten. Goede hoeking van zowel de voorhand als de achterhand. Lage sprongen. Zowel de voor- als de achterbenen moeten evenwijdig zijn.

Voeten: goed gesloten, met sterke voetzolen.

Staart: gematigd lang, vlak onder of in het verlengde van de ruglijn gedragen. Levendige staartbewegingen. Goed behaard met krullende vacht.

Kleur: leverkleurig of donker chocoladekleurig. Kleine witte aftekeningen op de tenen en de borst zijn toegestaan.

Schofthoogte: 38-46 cm.

De Amerikaanse waterspaniel is ongeveer 38 tot 46 cm hoog.

Zijn gewicht: Reuen 13 tot 20 kg, teven 11 tot 18 kg