Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Reisziekte bij de hond


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Iedereen die wel eens een keer zeeziek of wagenziek is geweest, weet hoe beroerd je je daardoor kunt gaan voelen.

Voor honden is dat net zo erg, maar ze kunnen ons niet vertellen hoe beroerd ze zich voelen.

De problemen doen zich niet alleen voor gedurende de jaarlijkse vakantie of tijdens een dagje uit. Zelfs gedurende korte dagelijkse ritjes in de auto kan een hond zich misselijk of beroerd gaan voelen.

Reisziekte wordt veroorzaakt doordat bij bepaalde richtingsveranderingen verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging.

Omdat de hond in veel gevallen niet door het raam naar buiten kijkt, maar bijvoorbeeld op de schoot ligt van de eigenaar, of op de bodem van de auto, kan hij die werkelijke beweging niet zien.

De veroorzaakte desoriëntatie maakt dan, dat het braakcentrum in de hersenen wordt geactiveerd.

Omdat eigenaren van dieren met reisziekte zich meestal niet bij de dierenarts lieten zien, is het probleem van wagenziekte onder honden altijd onderschat.

De meeste eigenaren van reiszieke honden lieten noodgedwongen de hond gewoon thuis, hetgeen weer een negatieve invloed heeft op de band tussen eigenaar en hond.

De symptomen van reisziekte verschillen van hond tot hond.

Zo zullen sommige dieren alleen gaan braken terwijl de andere symptomen uitblijven.

Als bij uw hond gedurende de rit, minstens één van de volgende symptomen wordt waargenomen is het mogelijk dat het dier last heeft van wagenziekte:

  • hypersalivatie (overmatig kwijlen)
  • hijgen
  • slikken
  • lippen aflikken
  • rusteloosheid
  • angst
  • trillen en beven
  • kokhalzen
  • braken

Spanning kan een belangrijke rol spelen bij reisziekte.

Honden leren snel dat autoreizen niet prettig zijn. Het is dus mogelijk dat de dieren zich angstig gaan gedragen zodra ze doorhebben dat ze in de auto zullen worden gezet.

Soms gaan ze zelfs al braken voordat de motor wordt gestart of ze in de auto worden gezet.

Wat moet u doen als uw hond wagenziek wordt?

Ten eerste is het echt niet nodig om uw plannen te veranderen omdat uw hond lijdt aan wagenziekte. Er zijn effectieve en betrouwbare manieren om het probleem te voorkomen.

Uw dierenarts heeft een aantal verschillende producten ter beschikking waarmee wagenziekte kan worden voorkomen.

Sommige daarvan werden in de eerste plaats ontwikkeld als geneesmiddel voor mensen, en aan sommige middelen zijn bijwerkingen verbonden zoals slaperigheid.

Uw dierenarts beschikt echter over de nieuwste informatie over middelen om beter te kunnen voorkomen dat uw hond reisziek wordt.

Het is dus de moeite waard om uw dierenarts te vragen naar deze nieuwe methoden om reisziekte te voorkomen.

Vlak voor de reis mag de hond niet meer worden gevoerd.

Het is mogelijk dat door de ramen iets te openen, uw hond zich een beetje beter gaat voelen.

Zorg ervoor dat in de auto niet wordt gerookt en dat zich ook geen andere sterk geurende artikelen in de auto bevinden.

Regelmatige reisonderbrekingen waarbij het dier uit de auto kan en even rond kan rennen en een slokje water kan nemen kunnen ook goed helpen.

Het is echter mogelijk dat deze tips alleen onvoldoende zijn om wagenziekte te voorkomen.

U kunt proberen om uw hond (het liefst al als puppy) aan de auto te laten wennen door de tijd die erin wordt doorgebracht geleidelijk op te voeren.

Deze aanpak is echter zowel tijdrovend als frustrerend. Als u het al heeft geprobeerd en deze methode niet heeft gewerkt, geef dan niet op: vraag uw dierenarts om advies over andere manieren waarop het probleem kan worden voorkomen.

Mensen en honden bewaren hun evenwicht dankzij een slim mechanisme in het binnenoor dat signalen naar de hersenen zendt.

De bewegingen die worden veroorzaakt door de auto of op zee, stimuleren dat mechanisme waardoor de hersenen worden overspoeld door signalen.

Die signalen worden nog verergerd door spanning (mogelijk veroorzaakt door eerdere slechte ervaringen) waardoor bepaalde gedeelten van de hersenen worden gestimuleerd. Dit kan weer leiden tot gevoelens van misselijkheid en braken.

Alleen wanneer de beweging stopt zal de misselijkheid geleidelijk verdwijnen omdat de normale hersenactiviteit dan weer wordt hersteld.

Middelen tegen reisziekte werken doordat de signalen in de hersenen die misselijkheid en braken veroorzaken worden geblokkeerd. Sommige van deze middelen leiden, als gevolg van hun invloed op andere delen van de hersenen, tot tijdelijke slaperigheid of een zekere mate van verdoving.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.