Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Ondergewicht bij honden


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Wanneer we de bestaande wetenschappelijke studies in aanmerking nemen zou ondergewicht op slechts 2-3% van de hondenpopulatie slaan, wat een te magere hond dus tot een vrij zeldzame aandoening maakt.

Oorzaken van ondergewicht bij de hond

Het ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben.

Malnutritie

De hond krijgt onvoldoende, weinig smakelijke, slecht verteerbare of een kwalitatief slechte voeding.

Anorexie (afwezigheid van eetlust)

Dit kan samen gaan met het verloop van een ziekte (zoals koorts, pijn of kanker) of met een gedragsprobleem (hypernerveus, onzekerheid, melancholie).

Hypermetabolisme (verhoogde stofwisseling)

Bijvoorbeeld als de hond in een kritieke situatie bevindt na een ernstig trauma of een zware chirurgische ingreep.

Het verlies van lichaamsgewicht ondanks enorme eetlust

Dit kan te wijten zijn aan een parasitaire infectie, een overmatige werking van de schildklier of aan een opname-defect van het spijsverteringsstelsel (exocriene pancreas insufficiëntie, chronische ontsteking van de darmen).

Wanneer een hond vermagert, is het van belang de oorzaak hiervan door een dierenarts te laten vaststellen.

Als dit gedaan is zal de eigenaar een dieet moeten geven waar de hond van in gewicht aankomt, een geconcentreerde voeding met een hoog energiegehalte waarvoor goed verteerbare primaire voedingsstoffen gekozen zullen worden.

Het gehalte aan cellulose (plantaardige voedingsvezels) wordt beperkt, mineraalexcessen worden vermeden en de gehalten aan eiwitten en vetten zal verhoogd worden.

In de praktijk zal de voorkeur uit gaan naar een complete droogvoeding, zeer goed verteerbaar en aangepast aan stresssituaties, met ongeveer 30% eiwitten en 20% vetten.

In extreme gevallen zal het ook mogelijk zijn de hond een speciale vloeibare voeding te geven verkrijgbaar bij de dierenarts die hiervoor, indien nodig, een maagsonde zal plaatsen.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.