Oormijt bij de hond

Inleiding

“Oormijt” is een probleem dat zowel bij jonge honden als katten een belangrijke rol speelt tijdens en net na de nestperiode. Het wordt veroorzaakt door mijten, Otodectes cynotis, die alleen via direct contact tussen dieren overdraagbaar zijn en die zeer besmettelijk zijn. Infectie met deze langpotige mijten kan leiden tot een overgevoeligheidsreactie bij het besmette dier, hetgeen ernstige jeuk tot gevolg heeft.

Bij mensen heeft besmetting meestal tot gevolg dat er kleine, jeukende bobbeltjes op de armen en de buik komen. Dit gebeurt echter alleen na langdurig intensief contact met een besmet dier, bijvoorbeeld kinderen die hun puppy of kitten langere tijd op de armen hebben gehouden. Een Amerikaanse dierenarts heeft bij wijze van experiment 2 oormijten in zijn gehoorgang geplaatst. Hij kon de mijten voelen en horen lopen in de gehoorgang. Het oor begon te jeuken en werd zeer pijnlijk. ‘s Nachts werden de pijn en jeuk zo ondraaglijk dat hij niet kon slapen. Dit duurde meer dan een week, waarna de klachten verminderden. Let wel, hij had 2 mijten, de meeste huisdieren hebben er tientallen, zoniet honderden!!

Wat ziet u

Uw huisdier kan met zijn hoofd schudden

Veelal ziet u veel donkerbruine smeer in de gehoorgang

Het dier krabt veel aan zijn oren

Er kunnen wonden aan de oorschelpen ontstaan

 

Diagnose

De dierenarts zal de diagnose stellen aan de hand van de klachten en een onderzoek van de gehoorgang. Meestal kan hij met de oorspiegel de mijten zien lopen, soms moet je wat oorsmeer onder de microscoop bekijken. Pas op! Je mag de zaken niet omdraaien: als je oormijten hebt, dan heb je veel oorsmeer, maar als je veel oorsmeer hebt hoef je geen oormijt te hebben! (zie ook mijn andere artikel over oorproblemen).

Therapie

Oren spoelen met water totdat er geen smeer meer in de gehoorgangen aanwezig is

Injectie met ivermectine kan al voldoende zijn

Bepaalde oorzalven zijn mijtdodend

Stronghold © is ook effectief (verder nog tegen spoelwormen, vlooien, vlooieneitjes en –larven, hartworm)

Soms is de jeuk zo erg dat er een aantal dagen prednison gegeven moet worden

U ziet, er is een keus aan medicijnen die helpen. Meestal verdwijnen de klachten snel.


Meer informatie vindt u op de site van Dierenkliniek Leuven – © 2003

 

 

 

Artikel 2

Oormijt hond

OormijtOormijt is een besmettelijke aandoening.
Wanneer uw hond veel schudt met de kop en er bij controle van de oren van uw huisdier een zwarte, droog-korrelige afscheiding in de gehoorgang zit is een bezoek aan de dierenarts een verstandige zet. Oormijt is besmettelijk, voor katten of honden onderling, maar ook van kat op hond en andersom. De minuscuul kleine diertjes komen het meest voor bij jonge dieren; vooral in een nest kittens wordt het snel van kat op kat overgedragen. Maar ook bij een volwassen hond of kat kan oormijt klachten veroorzaken.

Diagnose oormijt
Met een oorkijker of otoscoop is de oormijt door een dierenarts goed in beeld te brengen. Deze kijker vergroot het beeld en door de warmte van de lamp worden de mijten geactiveerd. Je kunt ze echt zien lopen.

Behandeling Oormijt
U kunt de oormijt bestrijden met Oormijt druppels 2 x daags gedurende enkele dagen diep in de gehoorgang druppelen. Vervolgens van buiten de gehoorgang ca. 1 minuut van onderen naar boven masseren om de donker-roodbruine tot zwarte was op te lossen. Maak de uitwendige gehoorgang daarna schoon met een plukje watten. Oormijt druppels is door zijn effectieve werkwijze bijzonder voordelig in gebruik.

Dosering: 2 x daags 6 druppels diep in de gehoorgang druppelen.

Resultaat: 3 – 7 dagen.

De cyclus van een ei tot een volgroeide oormijt duurt drie tot vier weken. Het is dus belangrijk om de behandeling lang genoeg door te zetten.

OormijtPreventie
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maak daarom regelmatig de oren van je hond schoon en verwijder eventuele haren in de gehoorgang. Dit helpt niet alleen om oormijt te voorkomen, maar verminderd ook de kans op ontstekingen. Hou een besmet dier tijdens de behandelingsperiode zoveel mogelijk uit de buurt van andere honden en katten. Wanneer u nog ander huisdieren heeft, dienen deze uit voorzorg ook behandeld te worden.

NB
Indien u een bestrijdingsmiddel in huis hebt dat u kreeg voor oormijt bij de hond kan u dat niet zondermeer bij de kat gebruiken, sommige bestrijdingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor de kat.