Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Honden ontwormen


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Waarom moet mijn hond ontwormd worden?

Honden moeten ontwormd worden om verschillende redenen. Ten eerste is een worminfectie niet goed voor de gezondheid van je hond. Er kunnen allerlei vervelende verschijnselen optreden, zoals diarree, braken, vermageren, jeuk aan de anus, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc.

Een tweede reden om uw huisdieren goed te ontwormen is vanwege kleine kinderen. Zij spelen vaak in de zandbak en in speeltuinen (denk aan zand eten) en lopen zo kans besmet te raken door aanraking met wormeieren.

Vanuit de overheid wordt ontwormen ook erg gestimuleerd, omdat worminfecties in verband worden gebracht met allergiëen bij kinderen.

Hoe komt mijn hond aan wormen?

Wormen kunnen op allerlei manieren in uw huisdier terecht komen.

Sommige honden eten ontlasting van andere honden op. Dit is een grote bron van mogelijke besmetting.

Als de eigenaar van de hond waarvan uw hond de ontlasting opeet zijn hond niet regelmatig ontwormt, betekent dit dat uw hond een grote kans loopt om besmet te worden en zo ook zelf weer zorgt voor besmettingen bij andere dieren.

Ook als uw hond kadavers of rauw vlees eet is er kans op een wormbesmetting. Zelfs dieren die nooit buiten komen kunnen wormen oplopen, bijvoorbeeld doordat u buiten heeft gelopen en door middel van uw schoenzolen wormeitjes meeneemt naar binnen.

Wormen zie je niet altijd!

Je hoort veel mensen zeggen: mijn hond heeft geen wormen, ik zie er nooit één in de ontlasting. Wormen leven in de darmen van uw huisdier. De larfjes kunnen op veel verschillende plekken in het lichaam zitten (bv lever). Vaak zie je wormen alleen als ze dood zijn (bv na ontworming) of als de besmetting zo groot is dat uw huisdier wormen uitbraakt of uitpoept.

Er zijn ook wormen die in het hart van uw huisdier leven. Deze zogenaamde hartworm is zeer schadelijk en komt tot nu toe alleen in warmere landen voor, bijvoorbeeld Frankrijk.

Let er bij een vakantie in het buitenland op dat uw huisdier een wormmiddel toegediend krijgt dat ook tegen de hartworm werkt.

Sommige dieren moeten verplicht ontwormd worden voor zij op vakantie gaan. Er zijn landen die dit eisen.

Dan moet uw huisdier door de dierenarts ontwormd worden en meestal is er ook een gezondheidsverklaring nodig.

Ontworm schema

Het ontwormschema voor een pup is: op een leeftijd van 2 weken, 4 weken, 6 weken, 8 weken, 4 maanden, 6 maanden en daarna 4x per jaar.

Het is belangrijk om uw pup zo vaak te ontwormen omdat de besmetting met de spoelworm plaatsvindt via de moedermelk.

Ontworm daarom moeder ook een paar keer mee. Een ernstige worminfectie kan de groei en ontwikkeling van uw pup vertragen.

Hoe vaak moet mijn volwassen hond ontwomd worden?

Het advies van dierenartsen, fabrikanten en de overheid is om 4x per jaar te ontwormen. Vooral dieren die veel buiten komen dienen regelmatig ontwormd te worden.

Grote risico’s bestaan bij bijvoorbeeld honden die ontlasting van andere honden eten, honden die veel met andere honden in contact komen op bijvoorbeeld (puppy)cursussen of kennels, honden die veel op uitlaatveldjes komen en dieren die naar het pension gaan.

Op welke manieren kan ik mijn hond ontwormen?

Pasta

Dit is vaak een tube met een schroef. Door deze schroef op de juiste stand te draaien heeft u de juiste dosering voor een bepaald lichaamsgewicht.

Let wel goed op, want met pasta knoei je nogal snel, dus zorg voor een juiste dosering.

Onderdosering zal niet veel effect hebben op de wormen. Voorbeelden van ontwormpasta’s zijn: Vitaminthe en Banminth.

Tabletten

Er zijn tabletten in de handel waarbij een dier meerdere dagen achter elkaar iets in moet nemen. Er bestaan ook tabletten waarbij u in één keer klaar bent.

Let wel op dat bij een wormbesmetting de kuur altijd na 2-3 weken herhaald moet worden. Het wormmiddel doodt alleen de volwassen dieren.

Na 2 weken is de cyclus van de larfjes die nog in het lichaam zitten opnieuw rond en moet de kuur herhaald worden.

Het is verstandig om een wormpil met een klein beetje voeding toe te dienen, omdat sommige dieren misselijk kunnen worden.

Voorbeelden van wormtabletten zijn: Drontal, Milbemax, Flubenol, Panacur, Beaphar.

De meeste tabletten zijn smakelijk gemaakt om de opname te vergroten.

Drankjes

Een vloeibaar wormmiddel (oftewel suspensie) is in sommige gevallen makkelijk toe te dienen. Dieren hebben vaak minder snel door dat er iets door hun eten zit.

Voorbeelden van vloeibare ontworming zijn: Drontal pup en Excil.

Pipetten

Dit is een goed alternatief voor dieren die moeilijk te pillen zijn of snel last hebben van hun maag en/of darmen.

Het ontwormmiddel wordt opgenomen via de huid en komt zo in de bloedbaan terecht.

Belangrijk is dat je het pipetje leegknijpt op een bloot stukje huid. Als de vloeistof in de haren verdwijnt dan kan het zijn dat je onderdoseert.

Voorbeelden van ontwormingsmiddelen in pipetvorm zijn: Stronghold, Advocate en Profender. Sommige pipetten werken ook tegen vlooien, hartworm, schurft of oormijt.

Injecties

Er bestaat ook een injectie om te ontwormen. Een voorbeeld van ontworming per injectie is Droncit.

Andere middeltjes?

Er zijn veel huis- tuin- en keukenmiddeltjes op de markt. Sommige middelen werken misschien wel, maar sommige ook totaal niet. Veel middeltjes zijn fabeltjes of achterhaald. Een voorbeeld hiervan is “wonderolie” of castorolie.

Wat zijn de bijwerkingen van wormmiddelen?

Sommige dieren zijn overgevoelig voor wormmiddelen. Dit ligt vaak aan de werkzame stof.

Er zijn verschillende soorten werkzame stoffen, dus het is verstandig om dan de volgende keer een andere te proberen.

Een overgevoeligheidsreactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: braken, kwijlen, diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk, traagheid, opwinding, etc.

In heel uitzonderlijke gevallen zou een hond in shock kunnen raken. Ga dan snel naar uw dierenarts. Deze zal uw huisdier dan mogelijk een injectie of een infuus geven.

Nog enkele wetenswaardigheden over ontwormen

Sommige middelen werken alleen tegen de spoelworm.

Belangrijk is om volwassen dieren ook altijd tegen de lintworm te behandelen.

Het heeft de voorkeur om een breedspectrum wormmiddel van een dierenarts te gebruiken, omdat daar meerdere wormsoorten mee worden aangepakt, het vaak in één gift klaar is en de bijwerkingen soms wat minder heftig zijn.

De spoelworm ziet eruit als een elastiekje of spaghetti in de ontlasting van uw hond of kat.

De lintworm zie je vaak in de vorm van rijstekorreltjes (segmenten van het lijf). Deze rijstekorreltjes zitten ook vaak rond de anus van uw huisdier.

Als u uw hond met zijn achterwerk al zittend over de grond ziet schuren (het zogenaamde sleetje rijden), kan dat wijzen op een worminfectie.

De haakworm en zweepworm komen niet zo vaak voor.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.