Rasgroep 4 – Dashonden

-->
In rasgroep 4 vinden we de dashonden, deze brakkensoort werd zo genoemd omdat ze van oorsprong met name gebruikt werden voor de jacht op dassen maar ze werden ook gebruikt om op bunzings, wezels en konijnen te jagen, in mindere mate werden ze gebruikt voor de jacht op vossen. In de volksmond wordt de naam Teckel vaak gebruikt.
 

Kenmerken rasgroep 4

Kenmerkend voor de honden in rasgroep 4 zijn de lange lichamen en de kortbenigheid. De dashonden hebben relatief grote bekken en gebitten, iets dat direct verband houdt met hun oorspronkelijke werk. 
Een typische voorvader van de hedendaagse Teckel is de Bibarhund. Deze hondensoort werd al in de vijfde eeuw in Duitsland gebruikt als jachthond. Dashonden werden oorspronkelijk gefokt voor de ondergrondse jacht op dassen. 
 

Subgroepen rasgroep 4

Door de eeuwen heen hebben de Dashonden zich ontwikkeld tot negen variëteiten, Er zijn kortharige teckels, ruwharige teckels  en langharige teckels, iedere haarvariëteit komt voor in drie groottes, waarvoor de maat van de borstomvang bepalend is.
De kortharige Dashond wordt gerekend tot de meest originele vorm, de Ruwhaar teckel ontstond door inkruising van de ruwharige Duitse Pinscher en de Schnauzer, voor de kruising tot de Langhaar teckel gebruikte men de Setter en Cocker Spaniël.
 
 
De Dwergteckels en de Kaninchenteckels zijn  ontstaan om met Teckels ook op bunzings, wezels en konijnen te kunnen jagen,. Kaninchenteckels danken hun naam aan het feit dat ze klein genoeg zijn om in een konijnenhol te kruipen. 
Teckels hebben echte brakkeneigenschappen zoals een uitstekende neus, luid jagen en een groot uithoudingsvermogen.
Als gezelschapshond valt hun vrolijke karakter en waaksheid op, ze zijn slim en eigenwijs, moedig, trouw en aanhankelijk.
 

Rasbeschrijvingen rasgroep 4

Dashond – dwerg korthaar
Dashond dwerg langhaar
Dashond dwerg ruwhaar


Gerelateerde Artikelen

Rashonden

Meer dan 60% van de in Nederland rondlopende honden is rashond en heeft een stamboom. De stamboom, een bewijs van afstamming van het betreffende dier.


Rasgroepen honden

Door de jaren heen hebben we honden van allerlei 'pluimage' gefokt. Er zijn nu ongeveer 350 geregistreerde rassen wereldwijd. De meeste zijn ontstaan in vroeger


Rasgroep 1

Rasgroep 1 valt onder te verdelen in 3 secties, hoeders, drijvers en bewakers, alle geselecteerd op de omgeving en het klimaat waarin ze werken.


Rasgroep 2

Rasgroep 2, Om het totaal aan hondenrassen overzichtelijk te houden zijn ze onderverdeeld in rasgroepen, de verdeling is op grond van verwantschap


Rasgroep 3

Honden uit rasgroep 3 waren uiterst bekwaam in de verdelging knaagdieren, zoals ratten, muizen en bunzings, ze werden geroemd om hun schrandere, moedige en pitt


Dier algemeen