Hondengebit

Carnivoor…
De hond heeft een carnivoren gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. De sterke hoektanden vervullen een belangrijke functie bij het vangen van de prooi, de grote knipkiezen bij het verscheuren ervan.

-->

Ontwikkeling..
Het gebit van de hond ontwikkelt zich al in de baarmoeder: de tandkiemen voor zowel het melk- als het blijvende gebit worden al voor de geboorte aangelegd. Net als de mens heeft de hond een melk- en een blijvend gebit.

 

Wisselen…
De puppies worden tandloos geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen 2-4 weken na de geboorte door.
Het blijvende gebit begint zich verder te ontwikkelen op het moment dat de kaken gegroeid zijn; de elementen van het blijvende gebit zijn namelijk een stuk groter dan het melkgebit. Door de groei van de blijvende elementen worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd en valt het melkgebit uiteindelijk uit.

 
Tandformule…
De soorten en aantallen van het gebit van de hond worden weergegeven in een zogenaamde tandformule.

Een hond heeft 42 gebitselementen:
12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren en 10 molaren.

Beet…
Veruit het grootste deel van de hondenrassen (en ook de Wolf) hebben een scharend gebit. Dit wordt als de normale beet beschouwd. Dat houdt in dat de ondersnijtanden net de achterkant van de bovensnijtanden raken, dat de onderhoektanden netjes voor de bovenhoektanden langsgaan en dat de kiezen van de bovenkaak en de onderkaak elkaar “afwisselen” zodat een horizontale beet ontstaat (zie plaatje met de rode lijn).


De informatie & foto’s op deze pagina werden verzorgd door
Dierenkliniek Wilhelminapark    © 2006


Gerelateerde Artikelen

Hondenneus

De reukzin van honden is veel beter ontwikkeld dan bij de mens. In de eerste plaats komt dit door het grotere aantal reukcellen, informatie over de hondenneus


Hondenhart

Hier vind je afbeeldingen en informatie over het hondenhart


Hondenoog

Het hondenoog bestaat uit verschillende delen. We omvatten het oog als oogleden, oogbol en oogzenuw. De verschillende delen van het oog hebben elk hun


Hondenoor

Hier vind je informatie over het hondenoor


Hondenskelet

Hier vind je informatie over het hondenskelet


Hondenhuid

De normale huid bij een hond bestaat uit 3 lagen : de epidermis, de dermis en de hypodermis. Deze drie lagen zorgen voor een "beschermende laag" voor honden.


Dier algemeen