Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Loslopen moet je leren

Veel hondeneigenaren willen hun hond tijdens de wandeling graag los van de lijn laten. Hij kan dan lekker rennen en met andere honden spelen.

Helaas blijkt er dan ook vaak een nadeel: los van de lijn heeft menig eigenaar geen controle meer over de hond.

Patrick Hendry

Gelukkig is daar wat aan te doen: loslopen moet je namelijk leren!

Los van de lijn lopen heeft veel voordelen, zowel voor uzelf als voor uw hond. Los van de lijn heeft een hond meer vrijheid; hij kan zich vrijer bewegen dan wanneer hij aan de lijn loopt.

Dit is niet alleen goed voor de opbouw van zijn spieren en voor zijn algemene lichamelijke conditie, maar ook voor de mentale behoeften die een hond heeft.

Vrijwel elke hond vindt het fijn om te snuffelen aan bepaalde luchtjes. Of dit nu een spoor is van een konijn, of een vogel, of ontlasting van andere honden, het zijn allemaal geuren die de hond informatie geeft. Die informatie houdt de hond geestelijk gezond en zorgt ervoor dat hij niet afstompt.

Wanneer uw hond los van de lijn is heeft hij alle vrijheid om de geurtjes die hem bereiken nader te onderzoeken. Wanneer uw hond voldoende de gelegenheid heeft z’n zinnen te verzetten, zich genoeg kan uitleven, kan rennen en spelen, dan zal hij in huis veel rustiger zijn.

Een hond die goed voorzien wordt in zijn behoeftes zit veel beter in z’n vel. Hij zal makkelijker gehoorzamen en een betere band met u krijgen.

Naast dat uw hond de vrijheid heeft om lekker te snuffelen, heeft hij ook de vrijheid om contact te maken met andere honden. Los van de lijn gaat dit veel gemakkelijker dan aan de lijn.

En, niet geheel onbelangrijk, uw hond heeft los van de lijn veel meer de gelegenheid de juiste lichaamstaal te tonen. Goede lichaamstaal voorkomt de meeste conflicten tussen honden. Een hond communiceert nu eenmaal hoofdzakelijk met zijn lichaam.

Een (strakke) lijn belemmert de lichaamstaal ernstig, waardoor er veel sneller conflicten ontstaan. Bovendien verhindert de lijn dat uw hond het contact kan vermijden, dan wel kan vluchten. Dit is zeer belangrijk voor een hond.

Zoals de titel van dit artikel al aangeeft: los van de lijn lopen moet een hond leren. Hij moet leren u in de gaten te houden, en ook zonder aan de lijn te zitten, gehoorzaam te zijn.

U heeft immers geen fysieke controle meer over uw hond. Wanneer uw hond de benen neemt en u tijden laat wachten, dan zal het loslaten van de lijn gauw afgelopen zijn.

Daarbij, voor eventuele problemen die uw loslopende hond veroorzaakt, bent u als eigenaar aansprakelijk. Een goede controle over uw hond wanneer deze los van de lijn is, is dus onontbeerlijk.

Begin daarom van jongs af aan uw hond ook te leren gehoorzamen wanneer hij van de lijn is. Het kunnen “hierkomen” van uw hond, ook over een grotere afstand en met afleiding, is wel zo handig als u de situatie niet meer kunt overzien.

Wanneer uw hond bij u komt als u hem roept, heeft u wat dat betreft een goed controlemiddel. Maar dat is nog niet alles. Uw hond moet ook geleerd hebben zich sociaal te kunnen gedragen.

Hij moet de vaardigheid hebben zich zodanig op te stellen dat hij geen agressie oproept bij de andere honden. Daarnaast moet hij zich ook kunnen gedragen wanneer een andere hond wél agressief gedrag vertoond.

Kortom, sociale vaardigheid is evengoed van belang als gehoorzaamheid.

Iedere hond zou regelmatig een wandeling los van de lijn moeten maken. Zo komt hij beter aan z’n trekken en zal daardoor prettiger in de omgang zijn. Loslopen heeft dus voordelen voor zowel uw hond als uzelf.

Veilig loslopen moet echter wel aangeleerd worden. Hij moet u in de gaten houden, komen wanneer u hem roept, en sociaalvaardig kunnen omgaan met andere honden.