Amichien Bonding

Om het in Nederland nog bekender te maken gaan we er hier iets dieper op in.

Wie is de grondlegger ervan, wat is de handelswijze en wat zijn de doelstellingen?

Wie is de grondlegger van Amichien Bonding?

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Jan Fennell is een vrouw en heeft vanaf haar jeugd al een innige band met honden. Later werd ze een succesvol fokster die bij belangrijke hondenshows vele prijzen won.

In 1989 zag Jan de grote ruiter Monty Roberts en haar hele wereld werd ondersteboven gekeerd. Het idee om een dier uit te nodigen om met een mens samen te werken in plaats van dwingen klonk haar als muziek in de oren.

Met behulp van het dier zijn eigen taal, leek het zo voor de hand liggend. Jan moest vanaf dat moment alleen nog veel leren.

Zij is een grote fan van de wijze waarop Monty Roberts, de paardenfluisteraar, met zijn paarden communiceert en heeft bij haar werk met honden ook veel dezelfde methodes toegepast en ervaringen met hem uitgewisseld.

Monty Roberts de bekende paardenfluisteraar leerde Jan kennen en schreef dit over haar:

Ik vond het prachtig toen ik van het werk hoorde dat Jan Fennell in Engeland verrichtte. Ik was zo gelukkig om haar daar te ontmoeten en veel van wat ze mij vertelde deed mij terugdenken aan mijn ervaringen van vroeger.

Evenals ik, vindt Jan het een groot onrecht dat de mens een dier dat hij zijn grootste vriend noemt, zo vaak slecht behandelt. Ook gelooft zij er vast in dat geweld niet op zijn plaats is in de omgang met dieren.

Zij droomt net als ik van een wereld waarin alle diersoorten met elkaar in vrede leven…

… Ik ben er trots op dat ik door mijn opvatting te volharden, heb geholpen om de wereld een betere plek voor paarden te maken en hopelijk ook voor mensen.

Ik hoop dat dit boek hetzelfde weet te bereiken voor een ander zeer bijzonder schepsel, de hond.

Monty Roberts

Uitgebreide studie van de wolven, dingo’s, wilde honden etc, hielp Jan om te beseffen wat er was verdwenen uit haar werk in het verleden. Haar studie van hondengedrag maakte het mogelijk om de puzzel in elkaar te zetten.

Met de onschatbare hulp van haar eigen honden (vooral Sasha en Barmie), ontwikkelde Jan de procedure die nu bekend staat als ‘Amichien Bonding’.

Dit leidde tot haar eerste internationale bestseller getiteld “The Dog Listener ‘, (de vrouw die naar honden luistert), die fungeert als een taalgidsje om mensen te helpen bouwen aan een betere relatie met hun honden op vele niveaus.

De eenvoud van het boek maakt ook dat mensen met een goede band met hun honden de relatie ook nog kunnen verbeteren.

Het zorgt er ook voor dat mensen in hun eigen vertrouwde omgeving ongewenst gedrag van hun hond kunnen veranderen zonder dat ze boos of kwaad hoeven te worden.

Wat is de “handelswijze”?

Het is een eenvoudige, respect- en liefdevolle methode om de relatie met uw hond te verbeteren.

Het enige dat u nodig hebt, is een open mind en respect voor uw hond. Het vraagt wel een totaal andere levenshouding ten opzichte van uw hond dan u misschien gewend bent.

U biedt respect en natuurlijk leiderschap en ontwikkelt daarmee een band met uw hond die gericht is op samenwerking.

Wat is de Amichien Bonding methode?

Een hond kan onze taal niet leren spreken, wij mensen communiceren voornamelijk verbaal. Wij kunnen wel de taal van de honden leren door goed te kijken en daarop te anticiperen.

De Amichien Bonding methode gaat uit van het natuurlijke gedrag van een hond, c.q. de wolf.

In een natuurlijke omgeving worden wolven geleid door hun leiders; De alfa-reu en de alfa-teef. In de methode maken we gebruik van de kennis die wij hebben over het gedrag van wolven in samenspel met hun roedelleiders.

Zo maakt in de hondenwereld de alfa duidelijk aan zijn roedel waar de grenzen liggen en welke regels er gelden. Een hond in een gezin bezit nog steeds natuurlijke eigenschappen en verwacht duidelijkheid en natuurlijk leiderschap.

Is deze methode de zoveelste nieuwe training?

Nee, deze methode is te vergelijken met opvoeden, dat iets anders is als training.

Bij de meeste trainingen leert u de hond stapje voor stapje iets nieuws op een positieve manier. Als de hond de oefening goed doet, wordt hij beloond. Een hond leert dus dat als hij bepaald gedrag vertoond, hij iets krijgt en daarom is hij bereidt dit gedrag te laten zien.

Eigenlijk leer je hem dus een kunstje.

Opvoeden heeft echter te maken met sociale regels en dat is wat uw hond leert met deze methode. Net als kinderen gaat ook een hond op zoek naar de grenzen en overschrijdt deze.

Dat is het moment waarop u de hond moet bijsturen en de grenzen moet aangeven, zonder pijnprikkels of boosheid, maar door uw gedrag.

Werkt Amichien Bonding?

Ja, de methode heeft zichzelf wereldwijd bewezen. Het is dan ook geen wonder, maar een manier van leven. De methode biedt uw hond duidelijkheid en daardoor werkt de hond uit zichzelf mee.

Voor mensen is het soms moeilijk om consequent te blijven in het gedrag, omdat wij een andere omgang met honden zijn gewend. Het is ook van groot belang dat alle gezinsleden de methode toepassen.

Bij honden die een ziekte hebben, bijvoorbeeld epilepsie is het succes niet gegarandeerd, omdat zieke honden zich vaak anders gedragen door de ziekte en niet door aangeleerd gedrag.

Kan iedereen de methode toepassen?

Voor iedereen die het gedrag van zijn hond wil begrijpen en/of op zoek is naar een oplossing voor het probleemgedrag van zijn hond.

Enkele voorbeelden van probleemgedrag zijn:

  • Trekken aan de lijn tijdens het wandelen
  • Uitvallen naar andere honden of naar mensen
  • Niet alleen kunnen zijn, veel blaffen of vernielingen aanrichten
  • Té waaks zijn, in huis of buiten
  • Opdringerig zijn en steeds geaaid willen worden of willen spelen
  • Dominant gedrag, onzeker gedrag of angstig gedrag

In feite vraagt de hond wat hij moet doen in een situatie die hij niet de baas is.

U hoeft natuurlijk niet te wachten tot uw hond probleemgedrag laat zien, beter is het problemen te voorkomen door, vanaf het begin dat de hond bij u in huis is, een duidelijke en consequente leider voor uw hond te zijn.

Partners
Bol.com
grootste assortiment
Petsplace.nl
grootste dierenketen
Hondenbed.nl
bedden en manden

Jan Fennell helpt mensen om te gaan met het gedrag van de hond en eventuele problemen.

Gehoorzaamheid is een belangrijk probleem wat hondenbezitters kunnen zien, en een hond met een gedragsprobleem kan een nachtmerrie zijn.

Het gedrag van de hond kan een uiting zijn van zijn ware gevoelens en dit kan leiden tot gedragsproblemen als je hem verkeerd begrijpt.

Jan gelooft ook dat veel gedragsproblemen voortkomen uit het niet naar puppycursussen gaan tijdens hun vroege ontwikkeling, wat kan leiden tot honden met slecht hond-gedrag.

Pups kunnen namelijk veel leren van andere honden in een willekeurige groep.

We weten allemaal hoe wanhopig onze honden proberen om onze woorden te begrijpen. Ze zullen alles doen om ons te behagen en deze toewijding betekent dat de meeste mensen in staat zijn om een bijzondere en liefdevolle band met hun hond te creëren.

Stelt u zich eens voor wat u voor elkaar kunt krijgen met uw hond als u deze relatie tot een geheel nieuwe niveau zou trekken. Dat u niet alleen zou begrijpen wat uw hond bedoelt met zijn gedrag en kunstjes maar ook nog eens die visie zelf zou kunnen zien door de ogen van uw hond.

Dan zou u een perfecte communicatie hebben met uw hond op een manier die jullie beide volkomen begrijpen. Daarmee elimineert u permanent elke mogelijkheid van verwarring, frustratie en angst van zowel u als uw hond.

Met “Amichien Bonding” wordt dit mogelijk gemaakt en kan u deze vreugde toevoegen aan uw leven. In uw vertrouwde omgeving en naar u, en uw hond zijn, eigen tempo.

Het kan helpen met het lezen van de lichaamstaal en bent u steeds uw honds beste vriend en het algemene karakter van de hond zal hiermee positief veranderen.

Wat zijn de doelstellingen?

Een diervriendelijke en natuurlijke manier van communicatie waardoor uw hond u met plezier als leider ziet!

Ziet uw hond u als Alfa of als een pup?

Rare vraag hè? Veel eigenaren zien zichzelf als baas. Hun hond luistert toch?

Volgens de ideeën van Jan ziet de hond de mens vaak als een pup waarvoor gezorgd moet worden. De hond gaat overal naar toe waar u gaat. Hij volgt u overal.

Klink mij niet gek in de oren. En u? Om u te laten zien waar u naar toe moet, trekt hij aan de lijn, u weet het volgens de hond anders niet.

“Maar op de hondenschool luistert mijn hond toch goed!”

De verklaring die Jan Fennell geeft is dat de hond u dit gunt. Ze zegt: “De ‘pup’ mag ook wel eens zijn zin krijgen.”

Volgens haar mag u het vergelijken met een kind dat met zijn ouders naar de speeltuin gaat. De ouders hebben er geen probleem mee als ze van het ene speeltuig naar het andere getrokken worden.

Als het tijd is om naar huis te gaan laten de ouders hun overwicht merken en vertrekken ze of het kind er nu zin in heeft of niet.

Zo ziet de hond de hondentraining volgens Jan Fennell ook. Na de hondenschool is het gedaan met de speeltijd!

Hoe kunt u de positie tegenover je hond bevestigen of verbeteren? Hoe bent u een goede baas?

U kunt uw hond tiranniseren en met schreeuwen en intimidatie uw wil opleggen. Als u een relatie wilt met uw hond waarbij hij met plezier u als een natuurlijke leider ziet kan het ook anders.

Jan Fennell geeft als basis de drie C’s: Calm, Consistent en Convincing (kalm, consequent en overtuigend).

De meeste problemen met honden beginnen volgens Jan bij het gebrek aan een van deze punten bij de omgang met de hond.

Voorbeelden:

  • Tegen u opspringen = gebrek aan respect
  • Trekken aan de lijn = ik neem de leiding
  • Niet komen als u roept = Pfft, jij moet mij volgen hoor!

Verschillende gedragstherapeuten zullen dit verhaal beamen. Een hond die gehoorzaamt zolang het in zijn straatje past en zodra hij er geen zin in heeft niets doet, moeten we dus leren leiding geven zoals het in de ‘hondenwereld’ gaat.

Wij moeten dus hun taal leren en niet andersom.

Het koste Jan Fennell vijfentwintig jaar om haar ideeën te ontwikkelen en deze in een boek vast te leggen.

Haar successen bij “probleemhonden” bewijzen dat haar methode werkt.

Jan Fennell is daarom ook een veel gevraagde spreekster die veel hondenliefhebbers weet te boeien met de ervaring die ze deelt.

U kunt ook leren van haar methode van haar boek “De vrouw die naar honden luistert”.

Waarom zouden wij het wiel opnieuw uitvinden terwijl iemand anders dit al voor ons heeft gedaan en bewezen heeft dat het goed werkt?

Hondenplaza bestaat sinds 2002 en sommige artikelen zijn al wat ouder. We werken altijd aan het updaten van de inhoud. Zie je een fout of wil je feedback met ons delen? Laat het ons weten!