Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Aandachtstraining: belangrijke basis

Shiba Inu

Aandacht is dé basis voor elke training. Wanneer uw hond geen aandacht voor u heeft, valt er niet te trainen.

Dit klinkt misschien al het intrappen van een open deur, maar helaas wordt aandacht als basis voor de training nog wel eens over het hoofd gezien of onderschat.

Een goede training is altijd gebaseerd op aandacht. Aandacht voor u betekent dat uw hond met u bezig is. Zijn gedachten zijn bij u en hij is alert op wat u doet.

Je zou ook kunnen zeggen dat aandacht voor u betekent dat uw hond u in de gaten houdt. Hij is steeds in afwachting van wat u gaat doen.

Wanneer u de aandacht van uw hond heeft, kunt u dingen van hem vragen. Bekende commando’s zal hij opvolgen en nieuw gedrag kunt u uitlokken en belonen.

Aandacht krijgen van uw hond is soms echter makkelijker gezegd dan gedaan. Aandacht geven zou gezien kunnen worden als een op zich zelfstaande oefening. Uw hond moet het leren.

Met andere woorden, aandacht krijgen is een training. U moet aandachtsoefeningen doen om uw hond te leren aandacht voor u te hebben.

Een goede hondenschool zal de training beginnen met het uitleggen van de aandachtsoefeningen en u de oefeningen altijd laten doen wanneer de training begint.

Ook thuis kunt u werken aan aandacht. De oefeningen om aandacht te krijgen zijn simpel en heel goed thuis uit te voeren. Jong geleerd, is oud gedaan. Ook hier gaat dat spreekwoord weer op. Hoe eerder u begint met het leren aandacht geven, hoe sneller en beter het een gewoonte van uw hond zal worden.

Zonder te willen pretenderen u hier een complete training te kunnen aanbieden, willen we een van de veel gebruikte methodes voor het krijgen van aandacht toelichten.

Doe uw hond een normale halsband om met daaraan een wat langere lijn dan gebruikelijk. Laat uw hond vrij aan de lijn lopen en hou hem constant scherp in de gaten. Zeg niets, roep niet zijn naam en probeer hem ook niet te lokken.

Wanneer uw hond naar u kijkt, beloont u dat met wat lekkers. Uw hond hoeft alleen maar naar u te kijken, meer niet.

Herhaal dit even en stop dan met de training. Hou het kort.

De ervaring die uw hond opgedaan heeft is dat het kijken naar u hem iets lekkers oplevert.

De volgende keer gaat u verder met het belonen van het kijken naar u. Wanneer u bij uw hond merkt dat hij het begrepen heeft, dan gaat u een stapje verder.

Hij moet niet alleen naar u kijken, maar moet ook uw kant op komen. Pas dan pakt u het lekkers en geeft dat aan hem.

Zorg ervoor dat u het lekkers niet te snel pakt of al in uw hand klaar heeft. Doet u dat wel, dat bent u uw hond aan het lokken omdat hij het lekkers al ziet.

Hij moet eerst het gewenste gedrag vertonen, naar u toe lopen, alvorens u laat merken dat dat gedrag beloond gaat worden. Pak het lekkers dus pas wanneer uw hond het door u gewenste gedrag vertoont.

Maak de oefening steeds wat moeilijker door steeds meer gedrag van uw hond te vragen. Uw hond moet steeds meer bij u blijven en steeds vaker naar u kijken.

Als u merkt dat het gewenste gedrag toeneemt, dan begint u met intervalbeloning.

Dat wil zeggen dat u niet meer elke keer beloont voor het gewenste gedrag, maar dat u regelmatig een keer over slaat. Uw hond moet dus vaker aandacht aan u geven om wat lekkers te verdienen.

Beloon steeds minder vaak en zorg ervoor dat uw hond niet vooraf weet wanneer u het aandacht geven gaat belonen.

Gebruik bij deze oefening bij voorkeur een clicker. Hierdoor kunt u het moment waarop u beloont/bekrachtigd, goed aangeven. Vooral in het begin is dat erg handig.

Precies op het moment dat uw hond naar u kijkt, clickt u. U geeft daarmee aan dat dát het moment is waarop uw hond het gewenste gedrag vertoont.

Bouw de aandachtstraining, net als elke training, langzaam op. Stapje voor stapje.

Ga niet te snel en verdeel de opbouw over meerdere trainingssessies.

Neem de tijd en hou het leuk voor uw hond door steeds maar kort te trainen.

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >