Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Dalmatische hond

Geschiedenis.
De oorsprong van de Dalmatische hond is tot op heden onduidelijk en slechts op vermoedens gebaseerd. Afbeeldingen uit de oudheid op faraograven en soortgelijke schilderingen die teruggaan naar de periode tussen de 16e en 18e eeuw, doen vermoeden dat de Dalmatische honden enkele duizenden jaren bestaat. Kerkkronieken uit de 14e eeuw en uit het jaar 1719 bevestigen dat het ras zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebeid en met name in de omgeving van de Dalmatische kust.De vroegste afbeeldingen van het ras vindt men in werken van Italiaanse schilders uit de 16e eeuw en op een fresco in Zaostrog

(Dalmatie)dat ongeveer dateert uit het jaar 1710. Een in 1792 verschenen werk van Thomas Bewick bevat een beschrijving en tekening van een Dalmatische hond, die Bewick aanduidt als “the Dalmatian or coach dog”. Aan het einde van de 18e eeuw werd de Dalmatische hond populair als begeleiders van rijtuigen in voorname stalhouderijen in Engeland. Zijn taak was als geschelschapshond en waakhond in de stallen bij de paarden te blijven.

Onderweg liep de Dalmatische hond dicht naast het rijtuig en tijdens een stop bleef hij als bewaker de bezittingen van de reizigers.

Ik wil graag een Dalmatische hond!
Het opvoeden van een pup is om verschillende redenen een belangrijke aangelegenheid, onafhankelijk voor welk ras u kiest. Ten eerste wil je natuurlijk niet dat je hond thuis de boel sloopt. Ook is het belangrijk dat hij buitenshuis goed luistert. In onze drukke maatschappij is het gevaarlijk en niet sociaal als je hond doet wat hij zelf wil.
Tenderde moet de hond weten wat de rangorde in huis is en wat zijn plaats in de rangorde is. Zodat de pup geen “loopje” met u neemt of met andere huisgenoten.
De dalmatische hond is een erg vrolijke, eigenwijze en levendige hond. Maar ook een krachtige hond, zeker een reu kan erg sterk zijn. Het is belangrijk dat de hond leert om niet aan de riem te trekken. Dit is een hele opgave want een Dalmatische hond houdt van rennen en spelen. Het beste voor de hond is om hem lekker los te laten rennen, op een plek waar dat kan natuurlijk.

Voor uzelf is het belangrijk eerst na te gaan of de Dalmatische hond de geschikte hond voor u is.

  • Je hebt 10 km. met je hond gefietst, je stort uitgeput op de bank neer, maar jou dalmaat komt kwispelend naar je toe: ” baas was dit alles, we gaan toch nog wel wat doen”? Een dalmaat is de eerste twee jaar van zijn leven echt onuitputtelijk, daarna wordt het ietsiepietsie minder. Maar aan drie wandelingetjes van een half uurtje op een dag heeft deze hond niets. Minimaal drie uur op een dag lekker rennen ligt meer voor de hand.

*Je hebt een schitterende tuin, totdat je even je hond alleen in de tuin laat. Potten worden zorgvuldig leeggehaald en de plantjes smaken goed. Let dus vooral ook op giftige planten. Als dalmaten hun energie niet kwijt kunnen zijn ze zelf heel creatief in het verzinnen van leuke spelletjes. Op de picnicktafel klimmen, graven naar alles wat onder de grond zit en vooral kijken wat er aan de andere kant van het tuinhek gebeurt.

Heeft u een tuinhek? Een dalmaat kan best goed luisteren maar als de aanleiding te interessant is zal hij echt zelf op pad gaan om de weide wereld te verkennen.

  • Het regent buiten en het is erg koud. Zelf heb je al niet zo’n zin om naar buiten te gaan, maar je hond moet toch de nodige behoeftes doen. Soms moet je erg veel moeite doen om de hond ook mee naar buiten te krijgen en zijn behoefte te laten doen. De meeste dalmaten houden helemaal niet van kou en nattigheid.
  • Een dalmaat neemt geen genoegen met een wandeling van een half uurtje. Per dag moet je minimaal twee tot drie uur met deze hond wandelen, rennen, spelen en ravotten. Van oorsprong zijn het honden die naast de koets hele afstanden meeliepen. Daar zijn ze op gefokt. Het zit dus in hun genen om lange afstanden af te leggen. Als je je hond niet de kans geeft zijn energie kwijt te raken kan dit zich uiten in allerlei gedragsstoornissen. Een dalmaat moet veel los kunnen lopen en rennen. Aan een riem kan hij echt zijn energie niet kwijt. Heeft u in de buurt een park,bos, strand of anders waar hij lekker kan rennen?
  • Haartjes, haartjes en nog eens haartjes!! De dalmaat verliest het hele jaar door kleine stugge haartjes. Elke dag stofzuigen is een vervelende bijkomstigheid, maar wel zo hygienisch als je bijvoorbeeld kruipende kinderen hebt of over de vloer krijgt.
  • Een dalmaat ligt het liefst bij je op de bank of in bed en echt hoor ze krijgen het voor elkaar. Ze kunnen zich echt als kleine kinderen gedragen en hun zin krijgen.

Een dalmaat is in ieder geval een huishond, een gezelschapsdier. Dit ras kan er niet goed tegen om altijd buiten te zijn, een erfbewaker of iets dergelijks. De vacht is hier ook niet op afgestemd. Bovendien is de dalmaat een erg aanhankelijke en mensgerichte hond en zal zich dus erg eenzaam kunnen gaan voelen.

  • Kosten: heeft u goed nagedacht over de kosten van een hond? Het gaat natuurlijk niet alleen om de aanschaf van een puppie. Maar ook de jaarlijkse entingen en andere dierenartskosten, voeding, riem en mand en andere dagelijkse benodigdheden. De puppie- en gehoorzaamheidstrainingen en als u met vakantie gaat waarschijnlijk de pensionkosten. Eventueel tentoonstellingen, lidmaatschap en leuke verenigingsbijeenkomsten. De jaarlijkse kosten zijn natuurlijk sterk afhankelijk van wat u allemaal onderneemt met uw hond, de gezondheid van uw hond en de kwaliteit van de voeding.

Bent u nog steeds enthousiast?
Dalmaten zijn namelijk geweldige honden!!! Ze zijn erg loyaal en aanhankelijk naar de eigenaren. Ze zijn erg vriendelijk voor volwassenen, kinderen en andere dieren. Niet alleen door de stippen lijken het clowns, het zijn echte clowns. Sommigen kunnen dan ook echt lachen. het zijn energierijke, maar ook speelgrage honden. Tot op oudere leeftijd blijven ze speels, alert en vrolijk. Ze zijn ook intelligent. Ze voelen haarfijn aan wat de bedoeling is of wat er gaat gebeuren. Ze zijn ook eigenwijs en doen net alsof ze je totaal niet hebben gehoord of echt niet weten wat van hun verwacht wordt. Enig geduld en doorzettingsvermogen is op zijn plaats, zo ook leiderschap en consequent zijn.
Nog enthousiaster geworden? Na een eerste dalmaat volgt vaak een tweede! Als je echt “verliefd” bent geworden wil je gewoon nog zo’n stippelhond. Door de bevlekking hebben ze allemaal een eigen uiterlijk en een andere uitdrukking. Dit is zoooo leuk. Dit is alleen een “waarschuwinkje” want als je hart eenmaal gestolen is kun je niet meer terug.

twee puppies tegelijk? Niet doen. 1 pup opvoeden is al moeilijk genoeg. 2 puppen tegelijk luisteren niet goed naar je. Ze kijken naar elkaar en niet naar jou en doen ook twee keer zo stoer en durven twee keer zoveel. Ik vind het echt geen aanrader.