Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

De pubertijd bij honden (6 tot 12 maanden)

In de puberteit vindt de lichamelijke verandering plaats die samenhangt met aanvang van de seksuele volwassenheid.

De enorme toename van geslachthormonen in deze periode leidt ook tot gedragsverandering.

Voor opvoeders vaak een lastige fase waarin het lieve pupje van weleer veranderd lijkt te zijn in een lastige hond.

De leeftijdsfase van de puberteit is in de ontwikkeling van de hond een belangrijke periode. Teefjes krijgen hun eerste loopsheid en ook reuen bereiken hun seksuele volwassenheid.

De pubertijd begint niet bij elke hond op dezelfde leeftijd. Teefjes bereiken die fase meestal wat eerder dan reuen, en kleine rassen weer eerder grotere rassen.

Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat het hoogtepunt van de puberteit bij zo’n 8 maanden ligt.

Onder invloed van de lichamelijke veranderingen verandert ook het gedrag van uw hond. Puberende honden worden opeens Oost-Indisch doof voor uw geroep, zijn continu bezig hun grenzen op te zoeken en lijken alles wat ze geleerd hebben vergeten te zijn.

Genoeg om u als eigenaar de moed in de schoenen te doen zakken.

Belangrijk in deze fase is dat u op kalme en consequente wijze uw leiderschap blijft uitstralen. Niet hij, maar u neemt in alles het initiatief, en u gaat niet in op bedelen om aandacht, spel, eten of uitlaten.

U bepaalt wat en wanneer iets gebeurt.

Wat training betreft lijkt deze periode er soms een van stilstand. Soms lijkt het alsof uw hond alles wat u hem tot nu toe had geleerd, niet meer weet of kan. In de puberteit dient het geleerde echter herhaald en bevestigd te worden om echt definitief vorm te krijgen.

Voorkom dat u in deze periode qua training te hoge eisen aan uw hond stelt. Laat u echter ook niet te veel verleiden door zijn zogenaamde vergeetachtigheid.

Korte trainingssessies met motiverende beloningen zorgen ervoor dat het geleerde actief aanwezig blijft en de samenwerking met u extra diepgang krijgt.

Ook wat betreft de socialisatie heeft een puber zo ronde de zevende maand herhaling en bevestiging nodig. Die zevende maand wordt soms wel de tweede angstfase genoemd.

Goed gesocialiseerde honden tonen zich opeens terughoudend of angstig naar mensen, honden of situaties die ze voorheen zonder problemen ondergingen.

Ga niet in op dit gedrag en zorg voor voldoende positieve ervaringen. Daarmee bekrachtigt u nog eens de socialisatie die u hem gegeven heeft.

Zijn er dingen die uw hond onvoldoende heeft meegemaakt, dan is dit de tijd om hier alsnog aandacht te aan besteden.

Na de pubertijd lijkt uw hond ineens weer de oude. De gehoorzaamheid die hij voor de pubertijd had, is weer terug. Hij was het dus niet verleerd!

Wanneer u er echter in de pubertijd de brui aan geeft en denkt dat uw hond niet meer de leuke en gehoorzame hond van voor de pubertijd zal worden, dan zal dit door het ontbreken van herhaling van de oefeningen vaak ook het geval zijn.

Houd dus altijd vol tijdens de pubertijd!