Positieve opvoeding is plezier voor baas en hond

bulldogPositieve opvoeding en positieve training, je hoort er steeds vaker over. Maar wat houdt het nu eigenlijk in?


Er zijn verschillende manieren van leren, verschillende manieren om het gedag van de hond te beïnvloeden en te sturen.
Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van een slipketting. De slipketting werd gezien als hét ideale hulpmiddel bij het trainen van een hond. Een slipketting is een correctiemiddel. Het is bedoeld om de hond een correctie te geven wanneer hij niet doet wat er gevraagd word.


Wanneer een slipketting gebruikt wordt, zal de hond zoeken naar een gedrag waarvoor hij geen correctie krijgt. Immers, die correctie doet hem pijn. Hij zal met zijn gedrag proberen om de correctie te voorkomen. We noemen dit leren op basis van vermijdingsgedrag. De hond leert de correctie te vermijden. Negatieve of ongewenste gedragingen van de hond worden met behulp van correcties afgeleerd totdat er alleen gewenst gedrag overblijft.
Uit het bovenstaande zal u duidelijk zijn dat er (onbedoeld) veel aandacht uitgaat naar het ongewenste gedrag. Immers, dat wordt gecorrigeerd. Als trainer/begeleider ben je dus bezig om je te concentreren op gedrag wat je niet wenst. Ook de hond is slechts bezig met voorkomen van correcties. U kunt wel begrijpen dat dit niet leidt tot een prettige band tussen baas en hond!


zittende hondHet kan gelukkig ook anders. Een hond kan ook op een positieve manier getraind worden. In plaats van ons te richten op het ongewenste gedrag en dat te corrigeren, kunnen we ons ook richten op het wél gewenste gedrag en dit belonen.
Hierbij maken we gebruik van het natuurlijke principe dat gedrag dat iets oplevert, herhaald wordt. Wanneer een bepaald gedrag de hond iets oplevert, bijvoorbeeld een beloning in de vorm van iets lekkers, dan zal de hond dit gedrag gaan herhalen. Hij hoeft daar niet over na te denken, het gaat vanzelf. Het tegenovergestelde is ook waar Een gedrag dat niets oplevert, wordt niet herhaald. Wanneer we het ongewenste gedrag negeren, en dus niet corrigeren, zal dit gedrag uitdoven en na enkele malen niet meer herhaald worden.


Uit het bovenstaande wordt duidelijk dat we met beloning en negeren het gedrag eveneens kunnen beïnvloeden en sturen. Een correctieve methode, zoals bij het gebruik van een slipketting, is dus niet nodig. Deze correctieloze methode wordt positieve opvoeding of training genoemd.


Het grote voordeel van deze methode is dat de hond veel meer ontspannen blijft en veel minder stress opbouwt bij het trainen. Sterker nog, het trainen wordt voor de hond een soort spel. Een spel waarmee hij lekkers en/of aandacht kan verdienen. Voor de baas is deze methode ook veel leuker omdat je een ontspannen blije hond ziet die gemotiveerd is voor je te werken. Vele hondeneigenaren hebben inmiddels ervaren dat de positieve methode veel meer plezier oplevert. Plezier voor baas én hond!


Resumerend:
Er zijn meerdere methodes om een hond te trainen. Ongewenst gedrag corrigeren, of gewenst gedrag bekrachtigen door het te belonen. Gelukkig heeft de laatste methode tegenwoordig steeds meer de voorkeur van hondenscholen, kynologenverenigingen en hondeneigenaren. De positieve methode geeft een
ontspannen en vrolijke hond.


Relevante HondenPlaza-artikelen
Hondentraining en opvoeding anno 2008
Basis leerprincipes
Uw hond de baas / omgangsregels algemeen
Aandachtstraining: belangrijke basis
De leiding nemen tijdens de wandeling
Hoe kiest u een goede hondenschool
Wat is een clicker en wat is het doel ervan
Commando’s aanleren
Wat is een clicker en wat is het doel ervan


Gerelateerde Artikelen

Hondenschool kiezen

Het bezoeken van een hondenschool kan een waardevolle ervaring zijn voor u en uw hond. Een goede hondenschool geeft u tips en aanwijzingen voor wat betreft het


Socialisatie algemeen

Hier vind je informatie over socialisatie bij honden


Consequent opvoeden

Het doel van de opvoeding is uw hond te leren welk gedrag wel acceptabel is en welk gedrag niet. Consequent zijn is daarbij van het allergrootste belang. Ja is


Met de hond op cursus

Hier vind je informatie over het belang van het volgen van een cursus met je hond.


Puppy opvoeden

Positieve puppy opvoeding en positieve puppy training, je hoort er steeds vaker over. Hier vind je informatie over het opvoeden van je puppy


Amichien Bonding

Hier vind je informatie over Amichien Bonding