Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Keuze van de pup, waar moet u op letten?

Zittende puppy

Wat is er nou leuker dan het uitzoeken van een pup?

U heeft zich al lang verheugd op de komst van uw puppy en alles is goed voorbereid.

Eindelijk is het dan zo ver, u mag er eentje uitkiezen!

Hoe leuk het uitzoeken van een puppy ook is, het is vaak best een lastige opgave.

Waar moet u nou op letten? Ze zijn allemaal zo leuk!

Zeker wanneer het een groot nest is, u van uw fokker de vrije keuze heeft en u bent ook nog eens de eerste…

Puppytest

Sommige fokkers organiseren daarom voor de aspirant kopers een zogenaamde puppytest.

Een puppytest heeft als doel een betere indruk te krijgen van de aard en de persoonlijkheid van de pup.

Aan de hand van een puppytest zou u beter in de gelegenheid moeten zijn de juiste pup te kiezen.

Het uiteindelijke nut van puppytest is niet vrij van kritiek. Een goede puppytest dient aan vele voorwaarden te voldoen wil het enige waarde hebben.

Zo zal de test bijvoorbeeld afgenomen moeten worden op een voor de pups vreemde plaats en niet bij de fokker thuis of in diens tuin. De pups mogen op de plek van de test niet al eerder zijn geweest.

Tevens dient een puppytest niet kort na een inenting plaats te vinden, of kort na het aanbrengen van de chip. Sommige hondjes zijn namelijk een dag of langer van slag van zo’n ingreep.

Een puppytest vraagt ook deskundigheid van een ervaren gedragsdeskundige en wordt afgenomen zonder directe nabijheid van de fokker of van andere voor de pup bekende mensen.

Als aan alle voorwaarden voor een puppytest is voldaan moet u er ook nog rekening mee houden dat de puppytest alleen iets over het gedrag en karakter van de pup op dat moment zegt.

Dezelfde test een dag later of eerder uitvoeren kan een andere uitslag geven. De pup is nog erg jong en in elk geval veel te jong om met enige zekerheid het gedrag van de hond op volwassen leeftijd aan te geven.

De ontwikkeling van de pup ná het nest, bij u thuis, is van grote invloed op de vorming van het karakter.

De situatie bij u thuis, de wijze waarop u uw pup opvoed en met hem omgaat, de manier van trainen, enz. het zijn allemaal bepalende factoren voor het karakter van de hond op volwassen leeftijd.

Het gedrag en het karakter van de pup bij de fokker thuis kan na plaatsing dus nog sterk veranderen.

Doet u rustig mee aan een puppytest indien dat kan. Kijkt u naar de verschillen tussen de diverse pups, maar staar u er niet blind op. Het is en blijft een momentopname die slechts onder ideale omstandigheden van enige waarde kán zijn voor dát moment.

De hond die het eerst naar u toekomt…

Vaak wordt gezegd dat de pup die het eerste naar u toekomt de pup zal moeten zijn die u kiest. Deze pup zou namelijk ú uitgekozen hebben als zijn baasje. Anderen zeggen weer: neem de pup die het rustigst is, die is het meest stabiel. Een derde zegt weer: neem niet de pup die naar je blaft, want die is dominant!

Ieder heeft zo z’n eigen ideeën over waar u op moet letten bij het kiezen van een pup. Laat deze adviezen voor wat ze waard zijn, ze helpen u niet.

Waar moet u dan wel op letten?

Om heel eerlijk te zijn is de vraag waar u op moet letten bij de keuze van een pup niet goed te beantwoorden. Uit de hier boven staande uitvoerige behandeling van een puppytest kunt u al opmaken dat er geen regels zijn voor het kiezen van de juiste pup.

Ook de tips van anderen leiden niet tot uw keuze. Maar wat moet u dan doen om de juiste pup te kiezen?

Een overzicht van dingen die u kunt doen en dingen die u beter kunt laten:

Vraag aan uw fokker of u rond de leeftijd van zo’n 3 en 5 weken ook al een keer mag komen kijken naar de pups. Op deze manier krijgt u iets meer inzicht in het nest.

Bepaal vooraf goed welke eigenschappen uw voorkeur zouden hebben. Moet uw hond rustig en kalm zijn, of juist heel levendig? Wilt u een alerte hond, of juist een wat meer terughoudende hond? Bespreek deze voorkeur met uw fokker.

Vraag uw fokker of hij/zij de verschillen van de hondjes kan benoemen en let op datgene wat u aanspreekt.

Ga eens tussen de diverse puppy’s zitten, geef ze op een rustige manier aandacht en laat ze vooral zelf op onderzoek uitgaan. U geeft ze hiermee de gelegenheid aan u te wennen en zult gelijk verschillen tussen de diverse pups opmerken. Neem hier alle tijd voor.

Vertrouw uw gevoel. Een klik die u met een bepaald hondje hebt, laat zich niet altijd even makkelijk uitleggen. Het is een gevoel.

Vraag of de fokker u kan adviseren. Veel fokkers weten vooraf al een beetje welke pup ze voor welke eigenaar geschikt vinden. Uw fokker heeft ervaring met de pups en kan u daarom helpen.

Sommige fokkers laten geen keuze toe, zij wijzen u een hondje aan. Door hun kennis en ervaring kan dat een uitstekende keuze zijn. Laat u echter niet zonder meer een hondje opdringen, u moet zich wel met de keuze van de fokker kunnen verenigen. Vraag ook altijd waarom de fokker een bepaalde pup voor u heeft uitgekozen.

Andere fokkers geven u een beperkte keuze. U mag dan bijvoorbeeld uit twee hondjes kiezen. Vraag naar de motivatie van de fokker en vertrouw ook diens oordeel. U moet zich er echter wel goed bij voelen.

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >