Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Patterdale Terrier – Karakter en eigenschappen

De Patterdale Terrier is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland en wordt ook wel Fellterriër genoemd. We kennen de Patterdale Terrier voornamelijk als jachthond, omdat hij daar het perfecte karakter voor heeft.

Spierbundel met een sterk karakter

Een Patterdale Terrier wordt niet zo vaak als gezellige gezinshond gehouden omdat zijn sterke jachtkarakter daar minder geschikt voor is, tenzij je hem heel consequent op kunt voeden.

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >

Het karakter van deze zelfverzekerde hond is zelfs zo sterk dat het wordt aangeraden om de Patterdale Terrier altijd aangelijnd te houden. Als de hond eenmaal iets op het spoor is zal hij namelijk snel geneigd zijn de achtervolging in te zetten.

Oneindig veel energie

Deze kleine hondensoort beschikt over verbazingwekkend veel energie. Het lijkt soms alsof hij voor altijd door kan gaan! Als je de Patterdale Terriër niet genoeg lichaamsbeweging geeft kan hij ongewenste gedragingen vertonen.

Veel terriërs zijn er bijvoorbeeld dol op om de hele tuin om te spitten. Dat is natuurlijk niet de schuld van het beestje, hoewel hij er wel vaak op aangekeken wordt.

Veel lichaamsbeweging vereist

Omdat de Patterdale zo'n druk karakter heeft is het aan te raden om elke dag minstens één lange wandeling te maken, een aantal korte wandelingen en een paar flink intensieve speelsessies.

Als je deze hond niet genoeg laat bewegen voelt hij zich ongelukkig en zal hij ook nog eens aankomen. Dat extra gewicht kan weer tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Om die reden past deze terriër het beste bij een energiek gezin dat graag erop uit trekt!

Een grote hond in een klein pakketje

Patterdale's worden ongeveer 30,5 cm groot en wegen rond de 5 of 6 kilo. Misschien verwacht je bij deze hondensoort met compact formaat een leuke schoothondje, maar daarvoor zijn deze terriërs niet echt geschikt.

Deze zelfverzekerde en zelfstandige hond zal dan liever fungeren als waakhond om jou en het huis te beschermen.

Uiterlijke kenmerken van een Patterdale

Een Patterdale is kun je vooral herkennen aan zijn compacte bouw en stevige lichaam vol spiermassa. Deze spierenbundel met vaste, stevige poten is een echte energieke en sportieve hond.

Deze terriër heeft een gedrongen kop met donkere ogen. De v-vormige oren staan meestal wijd uiteen en liggen als het ware dubbel.

Qua vacht zien we meestal kortharige Patterdale's in het zwart, black-and-tan, bruin of rood, maar er is ook een combinatie van de kleuren mogelijk. De staart is over het algemeen kort.

Een jager in hart en nieren

Zoals we van terriers weten zijn ze gek op de jacht. Er is voor deze jager in hart en nieren niks leukers dan het opsporen en achtervolgen van een prooi. Dan is hij helemaal in zijn element.

Hij is er ook nog eens heel erg goed in. Een Patterdale jaagt voornamelijk op kleinere prooien zoals vossen, ratten en konijnen. Om die reden werd dit ras oorspronkelijk gefokt om bijvoorbeeld vee tegen roofdieren te beschermen.

Omdat de honden gefokt zijn om te jagen is het belangrijk te onthouden dat zij dat instinct moeilijk kunnen negeren en er zonder goede training vaak tussenuit schieten om een prooi te achtervolgen.

Flexibel en lenig

Doordat deze jachthond compact en lenig is kan hij zich perfect in allerlei gegraven tunnels wurmen om een prooi te vangen. Een Patterdale Terrier is daarin dus heel erg effectief.

Gezelschapshond met een handleiding

Het is goed mogelijk om een Patterdale Terriër als gezelschapshond te houden, maar dan is een goede opvoeding wel absoluut vereist. Je moet ook een beetje tegen een drukke hond kunnen.

Doordat een Patterdale Terrier zo druk is heeft hij bijvoorbeeld nogal eens de neiging om veel te blaffen als hij opgewonden is. Als je dat niet afleert kan het behoorlijk irritant zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de buren.

Eenmaal getraind is het een knuffelbeer

Als je een Patterdale pup al op jonge leeftijd consequent traint en socialiseert krijg je er een hele lieve en aanhankelijke volwassen hond voor terug.

De hechte band tussen baasje en hond kan soms zelfs zo sterk zijn dat deze honden kenmerken van verlatingsangst laten zien. Dat is niet alleen lastig voor het trouwe beestje, maar zorgt soms ook voor problemen als je bijvoorbeeld overdag weg van huis bent.

Eigenschappen

Zeer alert en waakzaam

Als je van huis bent zal de Patterdale over de woning waken. Ze zijn eigenlijk altijd heel erg alert en slaan aan op geluiden of bewegingen die ze niet vertrouwen.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze niet aanslaan op bijvoorbeeld inbrekers.

Een gevarieerde vacht

Bij dit ras kun je allerlei verschillende soorten vachten tegenkomen. Veel van deze terriërs zijn ruwharig, maar we zien in de praktijk ook veel gladharige vachten.

Over het algemeen heeft de gladde vacht weinig verzorging nodig. Een keer per week borstelen is meestal al wel genoeg verzorging.

Een ruwe, korte vacht

Bij de kortharige varianten zien we vaak een erg ruwe vacht, met name de bovenste laag van de vacht. Dat is typerend voor dit ras.

Deze gebroken vacht is zeer geschikt voor ons klimaat en beschermt het ras voldoende tegen wat koudere winters.

Hou hem aangelijnd

Doordat het jachtinstinct bij dit ras zo sterk is kun je de hond maar beter aangelijnd houden, zeker als er andere honden in de buurt zijn. Ze slaan snel aan op honden en de gevolgen kunnen dan zelfs fataal zijn.

Voorkom een gevecht

Als je Patterdale eenmaal aanvalt is het lastig om de dieren nog uit elkaar te halen. Ze zijn namelijk ijzersterk en hebben ongewoon veel doorzettingsvermogen. Laat het niet zo ver komen dus.

Wees alert met kinderen in de buurt

Als je hond goed gesocialiseerd is met mensen en kinderen kan hij prima overweg met kinderen, zeker als de zij op hun beurt ook goed omgaan met de hond.

Kinderen moeten met name oppassen dat ze de hond niet benaderen als hij eet of slaapt, hij voelt zich dan wellicht onterecht aangevallen of wil zijn voeding verdedigen.

Over het algemeen is het verstandig om honden niet met kindjes alleen te laten, dat geldt net zo goed voor deze hondensoort. Hondengedrag blijft onvoorspelbaar, zelfs als je de hem goed hebt opgevoed.

Gedrag rondom andere huisdieren

De Patterdale kan niet goed omgaan met andere, met name kleinere huisdieren en andere dieren. Kleine dieren zoals een knaagdier of vogel zal mogelijk als prooi worden gezien.

Dat gedrag wordt zeker aangewakkerd als het dier niet regelmatig kan jagen of lekker kan ravotten.

Samen met een andere hond

De Patterdale Terriers kunnen over het algemeen wel goed overweg met andere honden. Ze spelen graaf lekker ruw en kunnen zo veel drukte kwijt.

Als de hondjes samen opgroeien zullen het maatjes voor het leven worden. Als ze niet met elkaar zijn opgegroeid is het goed om de honden voldoende met elkaar te socialiseren.

Kies de juiste voeding

De Patterdale heeft van nature al vlug de neiging om aan te komen, dat komt mede doordat ze helemaal gek zijn op eten.

Ze kunnen daardoor zelfs best defensief reageren als je probeert om de brokken bij je hond weg te halen.

Beperk het aantal hondenkoekjes

Deze geweldige hond kun je goed trainen met hondenkoekjes, omdat voeding een van de grootste motivators voor ze is.

Toch is het goed om het aantal hondenkoekjes op een dag te beperken, zeker als het hondje volwassen wordt.

Hou de oren in de gaten

Doordat deze hondjes hangende oren hebben lopen ze meer kans op het krijgen van een oorinfectie. Je herkent een oorinfectie doordat je hond zal proberen om zijn oren te krabben. Soms ruikt het oor ook best wel sterk.

Gelukkig is een oorinfectie goed te behandelen door een dierenarts. Hou de oren zelf in de gaten en neem je hond mee naar de dierenarts als je denkt dat er iets mis is.

Hou de nagels kort

De Patterdale Terrier staat ook bekend om zijn lange nagels. Als de nagels te lang worden hoor je ze op de grond tikken. Je hond kan daardoor last krijgen van pijnlijke tenen en voeten.

Als je de nagels van de hond als pup al knipt is het makkelijker om dat te blijven doen. Ze zullen er namelijk gewend aan raken.

Trimsalon

Het is aan te raden om ongeveer 1 tot 2 keer per maand de nagels te knippen. Als je dat niet zelf kan kun je de hond meenemen naar een trimsalon. Daar maken ze de nagels van de hondje weer tiptop in orde!

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >